Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ 20ΗΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΕΤΗΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΗΣ ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ

Έγινε το 1931 επί Δημαρχίας Ι.Μ. Ρέντζου αντί το …1969

Μεταφέρουμε εδώ, για λόγους τεχνικούς, από άλλη θέση του ιστολογίου, μια δημοσίευση αποσπασμάτων (εγγραφών) από το ημερολόγιο του δημάρχου της πόλης μας Ιωάννη Μ. Ρέντζου (1868-1933) που κανονικά κάναμε κάθε Τετάρτη, από το ανά χείρας μας χειρόγραφο ημερολόγιο, και μέρος του αρχείου του, που μας βρίσκεται.

Η δημοσίευση των αποσπασμάτων από το ημερολόγιο του Ι.Μ.Ρ. εντάχθηκε παλιότερα στο πλαίσιο του εορτασμού της εκατονταετίας από την απελευθέρωση της Πρέβεζας. Το σημερινό κείμενο αποτελεί εγγραφή στο πίσω μέρος φωτογραφίας που ελήφθη κατά τον πανηγυρικό εορτασμό (όχι ακριβώς της δισχιλιοστής επετείου) αλλά της «20ής εκατονταετηρίδος» της ίδρυσης της Νικόπολης. Όπως είναι γνωστό η οικιστική πρόδρομος της Πρέβεζας, η Νικόπολη, χτίστηκε ως «πόλη της νίκης» με εντολή του αυτοκράτορα Αύγουστου Οκταβιανού (ή Οκτάβιου), για τη νίκη του κατά του Μάρκου Αντωνίου και της Κλεοπάτρας στην Ναυμαχία του Ακτίου, το 31 π.Χ.

31_nikop

Ο Ιωάννης Μ. Ρέντζος είναι στην εικόνα ο δεύτερος από τα δεξιά. Αν οι αναγνώστες μας αναγνωρίζουν άλλον εικονιζόμενο, ας μας ενημερώσουν. Ο κ. Νίκος Δ. Καράμπελας μας είχε στο μεταξύ ενημερώσει πως στη φωτογραφία, αναγνώρισε τον άλλοτε δικηγόρο Βασίλη Βασώνη, «ο οποίος κάθεται στα αριστερά του ιερωμένου [ή], όπως βλέπουμε εμείς τη φωτογραφία, δεξιά από τον ιερωμένο». Τον αναγνωρίσαμε, μετά την υπόδειξη, επίσης κι εμείς. Ας αναγνώσουμε το κείμενο που βρίσκεται πίσω από τη φωτογραφία:

«Εορτάσθη η 20η εκατονταετηρίς και προσήλθον τα γυμνάσια Ιωαννίνων, Άρτης, Αγρινίου, Λευκάδος. Εντός του χώρου του αμφιθεάτρου ο Γενικός Επιθεωρητής της Μέσης Εκπαιδεύσεως κ. Κατσουρός εξήγησεν εις το πλήθος τον σκοπόν της συγκεντρώσεως ο δε Γυμνασιάρχης Πρεβέζης κ. Χρήστος Κοντός εν συντόμω και λίαν ευφραδώς είπεν το ιστορικόν της πόλεως Νικοπόλεως, πώς εκτίσθη το 31 προ Χριστού. Κατόπιν, τα γυμνάσια και το πλήθος δια αυτοκινήτων ήλθαν εις την πόλιν δε Δήμος Πρεβέζης, πρωτοστατούντος του Δημάρχου Ιωάννου Ρέντζου, παρέθεσεν εις τους ξένους και εντός του κήπου της Βρυσούλας γεύμα όπου παρεκάθησαν ο Γενικός Διοικητής Ηπείρου κ. Γεώργιος Μόδης, ο Νομάρχης Πρεβέζης κ. Δ. Μεριστογιάννης, ο Νομάρχης Άρτης, πολλοί καθηγηταί του Γυμνασίου και ο Δήμαρχος Άρτης, ωσαύτως ο Διοικητής της Αστυνομίας. Εν όλω άτομα 80, ο δε Δήμος εδαπάνησε εν όλω Δραχμάς [κενό]».

Το χειρόγραφο κείμενο ακολουθεί ως απεικόνιση.

31_nikop_pisw

Είναι όμως πολύ ενδιαφέρον αυτό που επίσης μας υπέδειξε ο εκλεκτός φίλος Νίκος Δ. Καράμπελας (Ιουλίου 2, 2012), αφού εξέφρασε τη χαρά του για το μικρό δημοσίευμα:

[…] «Να παρατηρήσω, βέβαια, ότι το 1931 θα έπρεπε να εορτάζεται η χιλιοστή εννιακοσιοστή εξηκοστή δεύτερη (1962η) επέτειος της ίδρυσης της Νικόπολης. Η δισχιλιοστή θα έπρεπε να είχε εορτασθεί το έτος 1969. Κατανοητή η σύγχυση.»

Τον ευχαριστούμε και από εδώ για την επισήμανση. Βέβαια πρέπει να διορθώσουμε εδώ κάτι δικό μας. Εφόσον πρόκειται για την «20ή εκατονταετηρίδα» και όχι για τη «δισχιλιοστή επέτειο» όπως το γράψαμε εμείς, συμβαίνει το εξής: Μπορούμε να θεωρήσουμε πως οποιαδήποτε χρονιά της εκατονταετίας 1869 έως 1969 (δηλαδή από το 1900ό έως το 2000ό έτος μετά την Ναυμαχία του Ακτίου) ήταν υποψήφιο για τον εορτασμό της συγκεκριμένης εικοστής εκατονταετηριδας.

This entry was posted in πρεβεζάνοι συγγραφείς, πολεογραφία, πολεογραφικό μουσείο, σχολεία της Πρέβεζας, τοπικότητα, Ημερολόγιο Ι.Μ. Ρέντζου, Ιστορία, Μουσείο πόλης, Πρεβεζάνοι εκπαιδευτικοί, εκπαίδευση, εκατονταετία απελευθέρωσης, εορτασμός εκατονταετίας, λαϊκό κίνημα and tagged , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ 20ΗΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΕΤΗΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΗΣ ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s