«Ο ΠΡΕΒΕΖΗΣ» ΦΑΝΕΡΟΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ…

… του Συλλόγου Φοιτητών Πρέβεζας

Σε προηγούμενη ανάρτηση λέγαμε πως το 1964 ήταν η χρονιά που ο Σύλλογος Φοιτητών Πρέβεζας («Πρεβέζης» το λέγαμε τότε) είχε αποφασίσει να εκδώσει 12σέλιδο ημερολόγιο-άλμπουμ με ασπρόμαυρες φωτογραφίες από την Πρέβεζα και διαφημίσεις επιχειρήσεων που θα μείωναν το κόστος της έκδοσης. Λέγαμε επίσης πως ο κεντρικός Μαρινόπουλος με το φαρμακείο στην Ομόνοια, στη διασταύρωση Πανεπιστημίου και Πατησίων, μας ήρθε πρώτος στο μυαλό για να ζητήσουμε διαφήμιση, δηλαδή μια εικονίτσα για κλισεδάκι και ένα κείμενο. Θα συμπλήρωναν τη σελίδα κάποιου μήνα. Όπως είναι η σελίδα με το μήνα Απρίλιο που έφτιασα τώρα με τα «Κρατικά Λαχεία» που μας είχαν δώσει και αυτά διαφήμιση.

κρατικαjpg

Ωστόσο ο Μαρινόπουλος που τον επισκεφτήκαμε εκεί στο κεντρικό φαρμακείο δεν δέχτηκε καθόλου συζήτηση και γι’ αυτό πήγαμε απέναντι στον Λουμίδη, που δέχτηκε αμέσως. Επρόκειτο, λέγαμε στην προηγούμενη ανάρτηση, για μια ιστορική στιγμή για το σύλλογο των Πρεβεζάνων φοιτητών της Αθήνας. Ο Λουμίδης μάς άνοιγε ένα δρόμο για να ζητήσουμε και άλλες διαφημίσεις και να φέρουμε σε πέρας την πρωτοπόρα πρεβεζάνικη πολιτιστική μας προσπάθεια και να εκδώσουμε το εικονογραφημένο πρεβεζάνικο ημερολόγιο του 1964. Χαρακτηριστική ήταν και η περίπτωση με την αίτησή μας στα «Κρατικά Λαχεία» που ο υπεύθυνος ικανοποίησε αμέσως. Μας συνεχάρη και μας ενθάρρυνε για την προσπάθεια που είχαμε αναλάβει. Μετά μάθαμε πως ήταν γνωστός αντιστασιακός (ο μετέπειτα δικηγόρος και συμβολαιογράφος Σταύρος Κοκκινέας) που εμείς, ως νεαροί, τον γνωρίζαμε με το ψευδώνυμο Τίτος Αινείας, από τα παιδικά παραμύθια του που μας διάβαζαν, μερικά χρόνια πιο πριν, οι γονείς μας.

Δεν ξέρω αν θα θυμηθώ και άλλες πτυχές από τις αναζητήσεις μας για τις διαφημίσεις και την έκδοση του Ημερολογίου. Ωστόσο μου έμεινε αλησμόνητη και η επίσκεψη που είχαμε κάνει στον τότε Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης Στυλιανό. Ήταν μια από τις επισκέψεις που κάναμε σε εκπροσώπους των τοπικών Αρχών στην πόλη μας, όταν πια εκδόθηκε το Ημερολόγιο, δηλαδή στις διακοπές Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς 1963/1964. Άλλωστε, βρισκόμασταν όλα σχεδόν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου στην Πρέβεζα για το εορταστικό δεκαπενθήμερο. Συμφωνήσαμε λοιπόν και πήγαμε ένα πρωινό στο κτήριο της Μητρόπολης και ανεβήκαμε στον επάνω όροφο, όπου ήταν το γραφείο του Δεσπότη.

Είχαμε φυσικά κάποια αμηχανία. Του είπαμε λοιπόν το σκοπό της επίσκεψής μας. Προφανώς τον ήξερε. Του ευχηθήκαμε «καλή χρονιά» και ετοιμαζόμαστε να φύγουμε. Εκείνος μας ευχαρίστησε, μας παρακάλεσε να καθίσουμε και μας είπε μερικά τυπικά λόγια για την περίσταση. Μετά σηκώθηκε από το κάθισμα του γραφείου και εξέφρασε με θερμά λόγια την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία μας. Μιλούσε πάντα αργά, αρχοντικά, όπως ‒ξέρουμε‒ το κάνουν και πολλοί άλλοι ανώτατοι κληρικοί. Πριν τελειώσει, άνοιξε το συρτάρι του γραφείου και με μια συμπαθητική χειρονομία, μπροστά στην έκπληξή μας, μας έδωσε ένα χαρτονόμισμα πεντακοσίων δραχμών.

Σχεδόν αποσβολωθήκαμε. Από άλλους εκπροσώπους αρχών δεν είχαμε στην Πρέβεζα τέτοια φιλική αντιμετώπιση. Οι πεντακόσιες δραχμές του Δεσπότη, ας υπενθυμίσουμε, αντιστοιχούσαν σε ένα σεβαστό ποσοστό μισθού δημοσίου υπαλλήλου. Διακόσια – τριακόσια ευρώ. Ένα μέλος του Δ.Σ., καλός φίλος, προσπάθησε να αρθρώσει δυο λόγια και να εξηγήσει πως «δεν πήγαμε γι’ αυτό». Αλλά δεν τελείωσε τη φράση του. Τι να έλεγε; «Δεν ήρθαμε για τα λεφτά, παρά μόνο για τα χρόνια πολλά»; Όπως ήταν και η αλήθεια; Το κατάλαβε και σταμάτησε να μιλάει. Τέλος πάντων, κάτι είπαμε, για να τον ευχαριστήσουμε και φύγαμε για να γυρίσουμε τα μαγαζιά της πόλης για την πώληση μερικών αντιτύπων ακόμα.

This entry was posted in πολεογραφία, πολεογραφικό μουσείο, Πρέβεζα, επικοινωνία, εθελοντισμός, Visit Preveza and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to «Ο ΠΡΕΒΕΖΗΣ» ΦΑΝΕΡΟΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ…

  1. Παράθεμα: Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ | "Δημόσιος Χώρος Γ. Ρέντζος"

  2. Παράθεμα: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ | "Δημόσιος Χώρος Γ. Ρέντζος"

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s