ΟΙ ΔΙΔΥΜΟΙ ΠΥΡΓΟΙ ΖΟΥΝ…

Με αφορμή την ανάμνηση της καταστροφής στις 11/9/2001

2-2Είναι για πολλούς αλησμόνητη η καταστροφή που συνέβη πριν 15 χρόνια στη Νέα Υόρκη, στο περίφημο Μανχάταν των ουρανοξυστών, των θεάτρων και της εκθαμβωτικής πολυκοσμίας. Ίσως να ήταν μοιραίο να συμβεί εκεί, αφού στην πόλη αυτή φαινόταν να συγκεντρώνονται δράμι – δράμι οι ποσότητες που θα οδηγούσαν στη μεγάλη έκρηξη. Εννοούμε το ατέλειωτο μεγάλωμα πληθυσμού, κτηρίων και εγκαταστάσεων και τις όλο και μεγαλύτερες ταχύτητες αυτοκινήτων, τρένων και αεροπλάνων. Μεγεθύνσεις, επιταχύνσεις, συγκεντρώσεις. Όλα οδηγούσαν στην «κρίσιμη» κατάσταση, όπως στην ατομική βόμβα. Και όλα περίμεναν τους πιλότους που θα πιλοτάριζαν τα αεροπλάνα της μεγάλης καταστροφής. Αυτής που έγινε στο Παγκόσμιο Κέντρου Εμπορίου εκείνη την ημέρα, με τους 3.000 νεκρούς. Μαζί με όλους όσοι χάνονται στις πόλεις μας σε καιρό πολέμου αλλά και ειρήνης.

Θυμάμαι, την ημέρα της καταστροφής στο Μανχάταν, πως μου είχε έρθει στο νου μια σχετικά πρόσφατη τότε έκδοση της «παγκόσμιας έκθεσης για την ανθρώπινη ανάπτυξη». Το εξώφυλλο έμοιαζε σαν να ήταν αφιερωμένο προφητικά στο συγκρότημα ουρανοξυστών του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου του Μανχάταν ή μιας άλλης πόλης γνωστής για το είδος αυτό των κτιρίων.

Στην πραγματικότητα δεν επρόκειτο για την εικόνα μιας πόλης αλλά για μια γραφική σύνθεση –σαν πικρή και τσουχτερή μαγική εικόνα– η οποία αναπαρίστανε τις διαφορές βιοτικού επιπέδου στις διάφορες χώρες του κόσμου. Στη μέσα σελίδα του εξωφύλλου υπήρχε η εξήγηση. Συνοδευόταν από άλλους «ουρανοξύστες» μπροστά στους οποίους αυτοί του εξωφύλλου έμοιαζαν με χαμηλές πολυκατοικίες.

Το εξώφυλλο, λοιπόν, καθώς και το εσώφυλλο αναπαρίσταναν τις ανισότητες των πλουσιότερων χωρών προς τις φτωχότερες:

  • 11 φορές μεγαλύτερη κατανάλωση κρέατος,
  • 17 φορές μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας,
  • 49 φορές περισσότερες τηλεφωνικές γραμμές,
  • 77 φορές μεγαλύτερη κατανάλωση χαρτιού,

                και – ο αξεπέραστος «ουρανοξύστης» –

  • 145 φορές μεγαλύτερο το πλήθος των αυτοκινήτων των πλουσίων χωρών σε σχέση με τα αυτοκίνητα των φτωχών.

Βλέπουμε λοιπόν συμπερασματικά ότι η ανθρωπογεωγραφία των ανισοτήτων, που δεν είναι παρά μια γεωγραφία της καπιταλιστικής συσσώρευσης, είναι, ως προς τα ύψη της περισσότερο εντυπωσιακή από τη γεωγραφία των πόλεων.

Βλέπουμε ακόμα ότι οι ουρανοξύστες, που αποτέλεσαν το στόχο μια φρικτής επίθεσης, είχαν ήδη χρησιμοποιηθεί εικονογραφικά από το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP) που είναι υπεύθυνο για τη δημοσίευση της Έκθεσης, ως σύμβολο (που διευκολύνθηκε στην παραγωγή του από τις τρισδιάστατες μορφές του λογισμικού Excel) μιας καταγγελίας σχετικά με τις αντιθέσεις στον κόσμο.

Οι αντιθέσεις στον κόσμο είναι ζωντανές. Οι δίδυμοι πύργοι των απάνθρωπων αντιθέσεων ζουν. Δεν είναι παράδοξο λοιπόν που την ίδια την ημέρα της επίθεσης, εικόνες της τηλεόρασης έδειχναν νέους και παιδιά που εκδήλωναν ζωηρά τα αισθήματα χαράς που τους πλημμύριζαν, σε αντίθεση με εκείνους που δοκίμαζαν μεγάλη θλίψη και αγωνία για την καταστροφή. Αυτή η προσέγγιση, με δυο τρόπους, για τους μεν και τους δε, δεν είναι καθόλου άγνωστη στην Ιστορία. Αποτελεί, απεναντίας, τον κανόνα. Πραγματικά, αυτό που είναι οι «τρομοκράτες» στη γλώσσα του κυρίαρχου είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι «εθνικοί ήρωες», στη ψυχή του καταπιεζόμενου. Τα ξέρουμε. Και η αγωνία της διγλωσσίας υπάρχει πάντα.

This entry was posted in πολεότητα, πολεογραφία, αυτοκίνητο, ανάπτυξη, γεωγραφία and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s