Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ

…με τον καθηγητή Λεωνίδα Καραπιπέρη και τη συμβολή του Δημάρχου Δημ. Κρόκου σε διάλεξη που οργάνωσαν οι  Πρεβεζάνοι φοιτητές

%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%b1%cf%80%ce%b9%cf%802Είχαμε και με άλλες ευκαιρίες αναφερθεί στις δραστηριότητες του Συλλόγου Πρεβεζάνων Φοιτητών κατά την περίοδο 1963-65, όπως η έκδοση του πρεβεζάνικου Ημερολογίου του 1964 και η έκθεση ατομικής ενέργειας το 1965. Είναι γεγονός πως ο Σύλλογος αντιλαμβανόταν την θέση του στην κοινωνία σαν να ήταν ένας πολιτιστικός φορέας της πόλης με υποχρέωση, σε εκείνη τη ύστερη μεταπολεμική περίοδο, να επικοινωνεί στην πρωτεύουσα με φορείς πολιτισμού και να διευκολύνει επαφές με την πόλη μας. Δεν χρειάζεται να υπογραμμίσουμε πως θεωρούσαμε και την επιστημονική εκλαΐκευση ως πολιτισμό ή, όπως λέμε, κουλτούρα.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίσαμε να προσκαλέσουμε τον καθηγητή της Μετεωρολογίας στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας Λεωνίδα Καραπιπέρη για μία διάλεξη. Φίλοι και συμφοιτητές που τον είχαν ήδη καθηγητή μας είχαν διαβεβαιώσει πως έχει ένα ζωηρό ύφος στη διδασκαλία του και η πρόσκληση θα ήταν μια καλή ιδέα. Έτσι, τον επισκεφθήκαμε στο γραφείο στη Σχολή και του προτείναμε το ταξίδι στην Πρέβεζα για το Πάσχα του 1964. Μας απάντησε αμέσως πως δέχεται και μας έδωσε και τον τίτλο της διάλεξης η οποία θα ήταν αφιερωμένη στους πυραύλους και τους δορυφόρους εκείνης της εποχής. Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε πως μόλις εκείνα τα χρόνια μπαίναμε στην εποχή του διαστήματος, με τον πρώτο δορυφόρο Σπούτνικ, που είχε εκτοξευθεί από τους Σοβιετικούς το 1957, ενώ ταυτόχρονα άρχιζε ο ανταγωνισμός του διαστήματος μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων. Ήταν ζήτημα που είχε άλλωστε σοβαρές πολιτικές και γεωπολιτικές προεκτάσεις και περιμέναμε να διεγείρει το ενδιαφέρον του πρεβεζάνικου κοινού, όπως και έγινε.

Ας πούμε εδώ πως ο καθηγητής Λεωνίδας Καραπιπέρης (1908–90) ήταν από την Άνδρο και επί πολλά χρόνια τώρα είναι γνωστά τα βιβλία του ΝΑΥΤΙΚΗ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ (1981) και ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ (1982) καθώς επίσης και τα συγγράμματα και οι σημειώσεις περιγραφικής και δυναμικής μετεωρολογίας που είχε εκδώσει. Εξάλλου κατά την περίοδο 1970-1973 ήταν και κοσμήτορας της Φυσικομαθηματικής Σχολής. Σημειώνω επίσης πως μας είχε υποσχεθεί να μας βοηθήσει να εγκαταστήσουμε ημιεπαγγελματικό «μετεωρολογικό κλωβό» στην Πρέβεζα για εξάσκηση των μαθητών με εκ περιτροπής ομαδική επίσκεψή του για λήψη δεδομένων αλλά το πρότζεκτ δεν προχώρησε επειδή κρίθηκε πως το αεροδρόμιο Ακτίου κάλυπτε άριστα τέτοιες ανάγκες.

%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%b1%cf%80%ce%b9%cf%80

Κλείνω αναφέροντας πως η διάλεξη δόθηκε με μεγάλη επιτυχία στην αίθουσα του τότε Κινηματοθεάτρου ΑΚΤΑΙΟΝ (που είναι από πέρυσι βιβλιοπωλείο, δίπλα στο Δημαρχείο). Επίσης το βράδυ ο Δήμαρχος Δημήτριος Κρόκος προσκάλεσε τον ομιλητή μας σε δείπνο, στο εστιατόριο ΝΙΚΟΠΟΛΙΣ της οικογένειας Τζούρου (σημερινό εστιατόριο «Μελτέμι» και σημερινή τράπεζα «Πειραιώς». Εκεί παραβρέθηκε και ο συνεργάτης του Α. Κατσαρός, που τον συνόδευε στο ταξίδι του στην Πρέβεζα, καθώς όσα από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου βρισκόμασταν στην Πρέβεζα εκείνες τις ημέρες της εβδομάδας του Πάσχα. Θυμάμαι πως η ενδιαφέρουσα βραδιά ήταν μια …συνέχεια της διάλεξης, όπου εκτός από τον ομιλητή ‒που ξαναμίλησε για ενδιαφέροντα επιστημονικά θέματα της εποχής‒ και ο δήμαρχός μας «ξανάγινε γιατρός» από δήμαρχος, όπως είχε πει, διότι και εκείνος ανέπτυξε ενδιαφέροντα θέματα της δικής του επαγγελματικής-επιστημονικής ειδικότητας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Στη φωτογραφία, στο κέντρο, ο καθηγητής Λεωνίδας Καραπιπέρης (πίσω ο συνεργάτης του Α. Κατσαρός) με την Πρόεδρο των Οδηγών Διονυσία Ρέντζου-Σαββοπούλου και ομάδα από Πρεβεζάνες προσκοπίνες που προσφέρθηκαν να καλύψουν το απογευματινό πρόγραμμα του.
This entry was posted in πολιτισμός, Πρεβεζάνοι εκπαιδευτικοί and tagged , . Bookmark the permalink.

1 Response to Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ

  1. Παράθεμα: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ | "Δημόσιος Χώρος Γ. Ρέντζος"

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s