Ο «ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ» ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΕ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

…για τα ανύπαρκτα πεζοδρόμια που περιφρονούν τον πεζό

%ce%b6%ce%b1%cf%87%ce%b1%cf%81%ce%bf%cf%86Όπως στην Πρέβεζα έτσι και στην Αθήνα υπάρχουν επικίνδυνες διαμορφώσεις, δρόμοι και πεζοδρόμια που λαμβάνουν υπόψη μόνο τα οχήματα και όχι τους πεζούς. Η οδός Ζαχάρωφ στους Αμπελοκήπους είναι ένας τέτοιος δρόμος που συνδέει την λεωφόρο Αλεξάνδρας με τις λεωφόρους Βασιλίσσης Σοφίας και Μεσογείων. Έτσι το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, στις 12:00 – 14:00, θα είμαστε κι εμεις εκεί και θα καταλάβουμε μαζί με άλλους ακτιβιστές τη μια λωρίδα κυκλοφορίας με κώνους, για να διεκδικήσουμε τον χώρο μας.

Όπως και στην Πρεβεζα, όπου οι περισσότεροι δρόμοι σχεδιάστηκαν και εκτελέστηκαν λαμβάνοντας υπόψη μόνο τα οχήματα και όχι τους πεζούς, η Οδός Ζαχάρωφ σχεδιάστηκε με τις σωστές προδιαγραφές για αυτοκίνητα αλλά δεν έμεινε χώρος για πεζούς. Και ξέρουμε πως μετά από πολλά χρόνια μείωσης των νεκρών και των τραυματιών στην Ελλάδα, από το 2015 έχουμε πάλι αύξηση. Δεν ξεχνάμε τον εικοσάχρονο διανομέα που σκοτώθηκε στην Πρέβεζα πριν μερικές εβδομάδες.

Στην Πρέβεζα καταστρατηγούνται οι διατάξεις για τα πεζοδρόμια για τα ΑΜΕΑ που εξυπηρετούν βέβαια και τους πεζούς και, όπως ξέρουμε, μεταξύ άλλων, προβλέπουν:

  • ελάχιστο πλάτος πεζοδρομίου 2 μέτρα
  • ελεύθερο πλάτος 1,50 μέτρο (χωρίς κανένα εμπόδιο για τους πεζούς)
  • ελεύθερο ύψος 2,20 μέτρα (χωρίς κανένα εμπόδιο για τους πεζούς)

Φυσικά, όπου είναι μικρότερες επιφάνειες διαμορφώνεται δρόμος μόνο για ποδηλασία και πεζοπορία.

Είναι ωραίο πως στην Οδό Ζαχάρωφ που θυμίζει το Ρώσο φυσικό, που η προπαγάνδα του δυτικού κόσμου συνέδεσε με τα ανθρώπινα δικαιώματα, καταπατιούνται τα δικαιώματα των Ελλήνων πεζών για να κερδίζουν οι βιομηχανίες της αυτοκίνησης και της πετρελαϊκής ενέργειας. Ωστόσο να υπενθυμίζουμε πως ο Βασίλειος Ζαχάρωφ, που τιμάται με την οδό, ήταν γνωστός έμπορος όπλων και ευεργέτης των αρχών του 20ού αιώνα.

This entry was posted in Δημόσιος Χώρος, δίκτυο υγιών πόλεων, εσωτερική γεωπολική, εθελοντισμός, κοινωνική νομική προστασία, λαϊκό κίνημα and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s