Ο «ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ» ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΖΟΥΣ

… σε αθηναϊκά πεζοδρόμια που θυμίζουν Πρέβεζα

%ce%b6%ce%b1%cf%87%ce%b1%cf%81%ce%bf%cf%862Λέγαμε χθες πως όπως και στην Πρέβεζα έτσι και στην Αθήνα υπάρχουν επικίνδυνες διαμορφώσεις, δρόμοι και πεζοδρόμια που λαμβάνουν υπόψη μόνο τα οχήματα και όχι τους πεζούς. Φυσικά η κατάσταση δεν είναι τόσο άθλια όσο στην πόλη μας. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις, όπως η οδός Ζαχάρωφ στους Αμπελοκήπους, που χρήζουν διαπλάτυνσης. Ο δρόμος αυτός συνδέει την λεωφόρο Αλεξάνδρας με τη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας. Έτσι σήμερα το μεσημέρι (17 Σεπτεμβρίου 2016) λάβαμε μέρος μαζί με άλλους ακτιβιστές του φορέα ΠΕΖΗ και αποκλείσαμε τη μια λωρίδα κυκλοφορίας με κώνους, για να διεκδικήσουμε τον χώρο μας.

Μπορέσαμε λοιπόν να διαπιστώσουμε πως τα οχήματα, ακόμα και μεγάλα φορτηγά ή πούλμαν, μπορούσαν να κάνουν άνετη χρήση του δρόμου, και να στρίψουν προς τη συμβολή με τη Βασιλίσσης Σοφίας. Το πράγμα αυτό διαπίστωσαν και τα όργανα της αστυνομίας που μας επισκέφτηκαν στο χώρο καθώς και η διαμερισματική σύμβουλος Αλεξάνδρα Μεταξά που θα φέρει το ζήτημα στη μεθαυριανή συνεδρίαση του 7ου διαμερισματικού συμβουλίου. Τα πραγματικά στοιχεία που συλλέξαμε θα ληφθούν υπόψη για την ανακατασκευή του πεζοδρομίου.

Όπως έγινε και στη Ζαχάρωφ στους Αμπελοκήπους, μπορεί να γίνει και στην Πρεβεζα, όπου οι περισσότεροι δρόμοι σχεδιάστηκαν, εκτελέστηκαν ή αναμορφώθηκαν λαμβάνοντας υπόψη μόνο τα οχήματα και περιφρονώντας πεζούς, αναπήρους, παιδιά, μητέρες με αμαξάκια και ποδηλάτες. Βέβαια οι κυρίαρχες δυνάμεις είναι στην Πρέβεζα πολύ ισχυρές και κτηνώδικα εκδικητικές, οπότε χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από τους απλούς ανθρώπους, έστω για να τιμήσουμε τον εικοσάχρονο διανομέα που σκοτώθηκε στην Πρέβεζα πριν μερικές εβδομάδες.

Όπως λέγαμε κι εχθές, στην Πρέβεζα καταστρατηγούνται οι διατάξεις για τα πεζοδρόμια για τα ΑΜΕΑ που εξυπηρετούν βέβαια και τους πεζούς και, όπως ξέρουμε, μεταξύ άλλων, προβλέπουν:

  • ελάχιστο πλάτος πεζοδρομίου 2 μέτρα
  • ελεύθερο πλάτος 1,50 μέτρο (χωρίς κανένα εμπόδιο για τους πεζούς)
  • ελεύθερο ύψος 2,20 μέτρα (χωρίς κανένα εμπόδιο για τους πεζούς).

Φυσικά, όπου είναι μικρότερες επιφάνειες διαμορφώνεται δρόμος μόνο για ποδηλασία και πεζοπορία.

This entry was posted in πεζός, πεζόδρομος, ποδήλατο, ποδηλατόδρομος, πολεοδομία, κινητικότητα, λαϊκό κίνημα and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s