ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Θα ακούσουμε απόψεις των Πρεβεζάνων αντιπροσώπων Κώστα Μπάρκα (ΣΥΡ) και Στέργιου Γιαννάκη (Ν.Δ.);

%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba1Πήγα σήμερα το μεσημέρι με μεγάλο ενδιαφέρον στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, για να παρακολουθήσω τη συνέντευξη Τύπου που θα έδιναν οι φίλοι. Πρόκειται για την επικείμενη μεθαυριανή ψήφιση, στη Βουλή και, σε τελική φάση, την παραχώρηση αυτού του «φιλέτου» της αττικής γης σε γνωστούς οικοπεδοφάγους.

Η συνάντηση άρχισε με εισήγηση της καθηγήτριας Ε.Μ.Π. Ελένης Πορτάλιου, όπου τοποθετήθηκε σε γενικές γραμμές αλλά και ακριβή δεδομένα το τόσο γνωστό θέμα αυτής της κακουργηματικής ιδιωτικής πολεοδόμησης. Οι Πρεβεζάνοι θυμούμαστε και στο έδαφος της πόλης μας παλιότερες τέτοιες δράσεις και μερικές νεότερες σχετικές προσπάθειες για ιδιωτικές πολεοδομήσεις εκ μέρους μεγαλοκτηματιών μας με τις ευλογίες των αρχών. Αλλά βέβαια, στην περίπτωση του Ελληνικού, έχουμε μια υπερμεγέθη πολεοδομική παρέμβαση ασύλληπτης έκτασης με αποτέλεσμα την απόκρυψη της Ακρόπολης και του Παρθενώνα πίσω από πολυάριθμους ουρανοξύστες που έχει προγραμματιστεί να ανεγερθούν.

Στη συνέχεια ανακοινώθηκαν και νέα στοιχεία για το πόσο ανέντιμα φαίνεται πως πουλήθηκε, ή, όπως λέγεται, χαρίστηκε, το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού καθώς και το παράκτιο μέτωπο στη Lamda Development του ομίλου Λάτση. Αυτά, σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη του μηχανικού και εκτιμητή Γιώργου Αναματερού και την προγραμματισμένη παρέμβαση που έκανε και ο ίδιος. Είναι ενδιαφέρον να μάθει κανείς, όπως μας ανακοινώθηκε, πως ακόμα και τα αρχαιολογικά ευρήματα που εκτιμάται πως υπάρχουν σε διάφορα σημεία, θα καταστραφούν ή θα μπετοναριστούν ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση.

Σημαντικότατη θεωρώ και τη γεμάτη ζωντάνια ομιλία της πρώην υπουργού Νάντιας Βαλαβάνη, με πάρα πολλά αριθμητικά και αξιολογικά στοιχεία (και μάλιστα από μνήμης), που μάλιστα προκάλεσε την οργή μιας «αντιφρονούσας» ακροάτριας, πράγμα που παρά λίγο να οδηγήσει σε συμπλοκή. Παρόντες ήταν επίσης οι ευρωβουλευτές Νίκος Χουντής και Νότης Μαριάς, από τους οποίους ο πρώτος πήρε το λόγο και εξέφρασε τη λύπη του που οι συναγωνιστές του τού εγγύς παρελθόντος ήταν απόντες από τον σημερινό συνεχιζόμενο αγώνα που είχαν πριν μερικά χρόνια αρχίσει για το μητροπολιτικό πάρκο του Ελληνικού.

Στη φάση αυτή τελειώνω με την πρόταση

  • να παραχωρηθούν στους ουρανοξύστες και στις πολυκατοικίες που θα χτιστούν, κάποια διαμερίσματα σε ταλαιπωρημένους «κόκκινους» οικογενειάρχες που αδυνατούν να εξοφλήσουν τα δάνειά τους
  • να μετακινηθούν εκεί ιδιοκτήτες από επιβαρημένες κεντρικές συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά ώστε να ισοπεδωθούν οι αντίστοιχοι πυρήνες (τετράγωνα) επιβάρυνσης και να αποδοθούν ως πράσινοι χώροι σε χρήσεις δημόσιου χώρου
  • να εκτιμηθούν οι νέες συνθήκες αγοραπωλησίας γης στις περιβάλλουσες συνοικίες, με στόχο την αποφυγή κερδοσκοπίας εδάφους, εκμετάλλευσης υπεραξίας ή/και καταβαράθρωσης των τιμών στις περιφέρειες αυτές.

Θα χαρούμε να ακούσουμε στη Βουλή και δια του Τύπου τις απόψεις των Πρεβεζάνων εθνικών μας αντιπροσώπων Κώστα Μπάρκα (ΣΥΡ) και Στέργιου Γιαννάκη (Ν.Δ.) στα ζητήματα αυτά.

This entry was posted in πολεοδομία, ανάπτυξη, γεωγραφία, εσωτερική γεωπολική, λαϊκό κίνημα and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s