Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΑΝ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΣΑΝΤΗ

…και πολιτιστική πρωτοβουλία του Συλλόγου Πρεβεζάνων Σπουδαστών

 tsantis_harilaos_24_5_59Βρήκα στο αρχείο μου και θεωρώ σκόπιμο να κοινοποιήσω στους επισκέπτες της ιστοσελίδας μας μια πρώιμη προσπάθεια (1964) για την ίδρυση της δημοτικής μας βιβλιοθήκης που σχετίζεται με τις δραστηριότητες του Συλλόγου Πρεβεζάνων Σπουδαστών. Οπωσδήποτε βασίζεται ιδιαίτερα στη φιλικότατη και καλοσυνάτη (όπως ξέρουμε όλοι οι Πρεβεζάνοι) φυσιογνωμία και συμπεριφορά του άλλοτε δημάρχου μας Χαρίλαου Τσάντη.

Σε συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συλλόγου στην Αθήνα είχαμε συμφωνήσει να εκδηλώσουμε την πρόθεσή μας για δουλειά σχετικά με τη βιβλιοθήκη και είχαμε ήδη λάβει σχετική απόφαση (βλ. έγγραφο 7). Η κίνησή μας έκανε καλή εντύπωση στο δήμαρχο, ο οποίος μας κάλεσε για να συζητήσουμε. Στη συνάντηση του δηλώσαμε πως πάντα θεωρούμε το φοιτητικό σύλλογο σαν εκπρόσωπο της Πρέβεζας στην Αθήνα. Και μάλιστα πως θα μπορούσαμε, εμείς, να δημιουργήσουμε τις διασυνδέσεις που χρειάζονται ώστε σαν σε «έρευνα αγοράς» να μάθουμε πώς μπορεί να εμπλουτισθεί μια δημοτική βιβλιοθήκη, στην αρχή, έστω, με μικρές δωρεές.

Από εκεί και πέρα τα πράγματα πήραν μια εξέλιξη χιονοστιβάδας, κάτι ασυνήθιστο για λειτουργία δημόσιων υπηρεσιών και μικρών φοιτητικών συλλόγων. Ο Δήμαρχος κάλεσε ένα δημοτικό υπάλληλο για να ζητήσει σχετικές διαδικαστικές πληροφορίες και να δώσει τις απαραίτητες οδηγίες και σε λίγες ημέρες εκδόθηκε από το Δήμο απόφαση του Δημάρχου με τη οποία ανέθετε στο «Σύλλογο Πρεβεζάνων Σπουδαστών» την προσωρινή διοίκηση και διαχείριση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (έγγραφο 1).

Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο τέλος του φοιτητικού και διδακτικού έτους, ωστόσο επιδοθήκαμε στην αναζήτηση πηγών εμπλουτισμού της βιβλιοθήκης με πολύ μεγάλο ζήλο. Θυμάμαι ιδιαίτερα τον αείμνηστο Διονύση Σταθόπουλο, μεγάλο βιβλιόφιλο, και τις εύστοχες προτάσεις του για «να κρούσουμε ευήκοες θύρες» όπως έλεγε. Πράγμα που έγινε. Με ένα έγγραφο (έγγραφο 2) που συντάξαμε και στέλναμε ή παραδίδαμε στους εκδοτικούς οίκους και τους φορείς διακίνησης βιβλίου, εξηγούσαμε με πειστικότητα τις προθέσεις μας.

Μερικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου μείναμε και το καλοκαίρι στην Αθήνα για να συνεχίσουμε τις επαφές που είχαμε διακόψει για τις φοιτητικές εξετάσεις μας. Στο τέλος του καλοκαιριού, 27 Αυγούστου 1964, επισκεφτήκαμε το δήμαρχο για να του ανακοινώσουμε τον απολογισμό μας. Αφού τον ευχαριστήσαμε για την εμπιστοσύνη που μας είχε δείξει, του κοινοποιήσαμε κατάλογο με τις επαφές μας και τα σχετικά πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα (έγγραφα 3 και 4), ενώ ταυτόχρονα προτείναμε ‒το αυτονόητο‒ τη σύσταση του νομικού προσώπου «Δημοτική Βιβλιοθήκη Πρέβεζας» (έγγραφο 5). Αυτό άλλωστε μας είχε υποδείξει προσωπικά και ο Γεώργιος Κουρνούτος, ως διευθυντής γραμμάτων, θέατρου και τεχνών του υπουργείου Παιδείας (βλ. και έγγραφο 6).

Και o δήμαρχος δεν παρέλειψε να μας εκφράσει τα ζωηρά συναισθήματά του και να μας συγχαρεί για την εθελοντική πρεβεζάνικη δραστηριότητα που είχαμε αναλάβει και τα αποτελέσματα που είχαμε επιτύχει για το Δήμο και την πόλη μας.

Το χρονικό της φοιτητικής δραστηριότητας για τη βιβλιοθήκη μνημονεύσαμε αργότερα (Απρίλιος 1966) στη συνεργασία μας με το δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό. Φέραμε έτσι, με προσωπική πρωτοβουλία, σε επιφάνεια, πάλι, το ζήτημα της βιβλιοθήκης. Η διεύθυνση του Ραδιοφωνικού Σταθμού ‒θυμάμαι τον πάντα πρόθυμο για εθελοντικές πρωτοβουλίες εκπαιδευτικό Μήτσο Παπαγιάννη‒ είχε προτείνει να αναλάβουμε, όσοι δημότες θέλαμε, εκπομπές. Με όποιο περιεχόμενο θα θέλαμε και το οποίο, φυσικά, θα εγκρινόταν, ώστε να υπηρετεί το σκοπό της πρεβεζάνικης ραδιοφωνίας. Έτσι και έγινε. Μία από τις εκπομπές (δεκάλεπτες ομιλίες) είχε, λοιπόν, για περιεχόμενο την επείγουσα πρόταση και το σχέδιο της ίδρυσης και της λειτουργίας της δημοτικής βιβλιοθήκης. Πληκτρολογήσαμε τώρα (από το χειρόγραφο που βλέπουμε κάτω στην εικόνα) και δίνουμε, μετά πενήντα χρόνια, το κείμενο της ραδιοφωνικής μας ομιλίας εδώ σε pdf και εδώ σε doc.
.

tsant1tsant2tsant3tsant4tsant5

tsant6tsant7bibliothik_xeir

ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ευχαριστώ τον Σπ. Σκλαβενίτη που είχε την καλοσύνη να μου διαβιβάσει το έγγραφο 7, από το βιβλίο Πρακτικών του Συλλόγου Πρεβεζάνων Σπουδαστών που φυλάσσεται στα ΓΑΚ Νομού Πρέβεζας όπου προΐσταται.

This entry was posted in εθελοντισμός and tagged , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΑΝ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΣΑΝΤΗ

 1. Ο/Η Νίκος Δ. Καράμπελας λέει:

  Εξαιρετικά χρήσιμα τα δημοσιευθέντα έγγραφα, αγαπητέ μου κ. Γιάννη.
  Σας ευχαριστούμε τα μάλα για τη δημοσιοποίησή τους.

  Τα αγνοούσα, όταν έγραφα το ευρετήριο των Πρεβεζάνικων Χρονικών, όπου υπάρχει και ένα κεφάλαιο για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Πρέβεζα «Γυμνασιάρχης Χρ. Κοντός» (σελ. 56-60).

  Θα προσθέσω, με την άδειά σας, τα στοιχεία που απορρέουν από τα δημοσιευμένα έγγραφα, ως προοίμιο της ιστορικής αναδρομής της ίδρυσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης το 1966, με την έκδοση του Βασιλικού Διατάγματος 935/1.11.1966, που ενέκρινε τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας (203/21.9.1966).

  Σας συγχαίρω για τη συνεχιζόμενη παραγωγική έρευνα.

  Νίκος

  • Ο/Η dimosioshoros λέει:

   Αγαπητέ Νίκο,

   Σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου.
   Αναζητώ τώρα και την ομιλία που είχα κάνει στο ραδιόφωνο.
   Απλά θυμάμαι πως, ανάμεσα σε άλλα, πρότεινα εθελοντική απογευματινή εργασία από βιβλιόφιλους εκπαιδευτικούς και άλλους συμπολίτες μας.
   Κατά την άποψη μου έχει κάπως προχωρήσει η δουλειά αυτή σε κάποια θερινά προγράμματα απασχόλησης παιδιών, αλλά τίθεται επιτακτικά το ζήτημα της επάρκειας του χώρου.
   Να είσαι καλά.
   Γιάννης

 2. Ο/Η Νίκος Δ. Καράμπελας λέει:

  Προστέθηκε μία πρόταση στο λήμμα της βικιπαίδειας για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πρέβεζας (βλ. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%92%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CE%B8%CE%AE%CE%BA%CE%B7_%CE%A0%CF%81%CE%AD%CE%B2%CE%B5%CE%B6%CE%B1%CF%82 ), σχετικά με την ανάθεση στο Σύλλογο Πρεβεζάνων Φοιτητών της Αθήνας της προσωρινής διοίκησης και διαχείρισης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
  Αναμένουμε και την ραδιοφωνική ομιλία.
  Νίκος

 3. Παράθεμα: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ | "Δημόσιος Χώρος Γ. Ρέντζος"

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s