Ο ΣύΡΙΖΑ ΟΠΩΣ ΣύΡΡΙΖΑ ΚΑΙ ΣΦύΡΙΖΑ

Τρισύλλαβος, προπαροξύτονος και με μεταφορική σημασία

syrizaΟ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.), που ιδρύθηκε το 2012, είναι κόμμα με τρισύλλαβο ακρωνύμιο (αρχικά) και τονίζεται στην πρώτη του συλλαβή, ΣύΡΙΖΑ. Έτσι ταυτίζεται ακουστικά με το επίρρημα «σύρριζα» και αποκτά και μια μεταφορική σημασία.

Είναι σπάνιο τα αρχικα των ελληνικών κομματων (ως ακρωνυμια και αρκτικόλεξα) να είναι τρισύλλαβα και προπαροξυτονα. Καταγράφουμε εδώ σαν παραδείγματα μερικά σύγχρονα κόμματα με τον τονισμό τους. Βλέπουμε πως είναι όλα δισύλλαβα και τονίζονται στη λήγουσα, σαν γαλλικές λέξεις:

Α-ΝέΛ
Νου-Δού
Πα-ΣόΚ
ΛΑ-έ
ΛΑ-όΣ
ΔΗ-ΜάΡ

Επίσης και γνωστά παλιότερα κόμματα είναι δισύλλαβα και οξύτονα:

ΕΔά
ΕΡέ
ΕΔήΚ
ΕΠέΚ

Τέλος, και αλλα τρισύλλαβα κόμματα, τονίζονται και αυτά στη λήγουσα:

ΚΟΔΗΣό
ΚουΚουέ

Εξάλλου πολλά γνωστά τρισύλλαβα αρχικά βλέπουμε πως τονίζονται και αυτά στη λήγουσα:

ΟΗέ
Φι-Πι-ά
ΑΔΕΔύ
ΔουΝουΤού
ΕΥΔάΠ

Μια χαρακτηριστική εξαίρεση αποτελεί το συνδικάτο ΠάΜΕ, που τονίζεται στην πρώτη συλλαβή, και το παλιό «Πανδημοκρατικό Αγροτικό Μέτωπο», που επίσης τονιζόταν ΠάΜΕ. Το κόμμα αυτό το αποτελούσε κυρίως η ΕΔά που έλαβε έτσι μέρος στις εκλογές («βίας και νοθείας») του 1961. Μερικές φορές λεγόταν και ΠΑΜέ, αλλά γνωστός ήταν και ο τονισμός ΠάΜΕ. Και μάλιστα λεγόταν πως οι εισπράκτορες των λεωφορείων της Αθήνας, έπρεπε να είναι προσεκτικοί, όταν έλεγαν στον οδηγό να φύγει γιατί αν έλεγαν «πάμε» θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν εκλογική προπαγάνδα. Εξαίρεση ήταν επίσης και η ΕόΚΑ στην Κύπρο. Και αυτή τονιζόταν στην παραλήγουσα. Ούτε έΟΚΑ ούτε ΕΟΚά.

Προσωπικα, έχω κανει τρεις υποθέσεις για να εξηγήσω την προτίμηση για τονισμό στη λήγουσα των ακρωνυμίων και των αρχικών της πλειονότητας των κομμάτων: 1) Επειδή οι νέες αυτές λέξεις που είναι τα ακρωνύμια, έμοιαζαν σαν ξένες ή γαλλικές λέξεις, που είχαν διαδοθεί στη γλώσσα (παρκέ, μπαρόκ, αμόκ, κρεμ κ.ά.), οπότε πήραν την ίδια φωνητική γραμμή. 2) Επειδή με τον τονισμό στη λήγουσα ακούγεται καλά και το σύμφωνο που είναι στο τέλος, αν υπάρχει, οπότε γίνεται ευκρινέστερη η συνολική εκφορά, αφού, έτσι κι αλλιώς, η πρώτη συλλαβή ακούγεται πάντα καθαρά. 3) Επειδή πολλές ελληνικές λέξεις τονίζονται στην παραλήγουσα (λιμάνι, Μαρία, Νίκη, κήπος κ.ά.) οπότε, αποφεύγοντας τον τονισμό των αρχικών στην παραλήγουσα, τον διαφοροποιούμε τεχνητά από παρόμοια ελληνική λέξη και έτσι πάλι γίνεται ευκρινέστερη η συνολική εκφορά.

This entry was posted in Ιστορία, γλώσσα, επικοινωνία, εσωτερική γεωπολική, εκλογές, εκλογές 2012, λαϊκό κίνημα and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s