Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΛΗΝΟΣ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ ΠΑΝΤΑ

Μας θυμίζει η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων (Π.Ε.Φ.)

%ce%b3%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%bf%cf%82Στη σειρά εκδόσεων με τις οποίες η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων (Π.Ε.Φ.) τιμά επιφανείς φιλολόγους και σημαντικούς ανθρώπους του πνεύματος, το δραστήριο αυτό επιστημονικό και παιδαγωγικό σωματείο εξέδωσε αφιέρωμα στη σκέψη και τη δράση του παιδαγωγού και φιλοσόφου Δημήτρη Γληνού (1882-1943).

Η έκδοση έγινε με επιμέλεια του Μανώλη Στεργιούλη, σχολικού συμβούλου Β/θμιας Εκπ/σης (Δ.Ε.). και περιλαμβάνει τα εξης κειμενα:

Αναστάσιος Στέφος, Πρόεδρος της Π.Ε.Φ., «Εισαγωγική ομιλία» (στο επιστημονικό διήμερο αφιερωμένο στον Δημήτρη Γληνό, βλ. πιο κάτω).
Σπύρος Τουλιάτος, Ιστορικός, Οργανωτικός Γραμματέας Π.Ε.Φ., «Η φιλοσοφία του διαλεκτικού υλισμού στο έργο του Δ. Γληνού».
Χαρινέλα Τουρνά, δ.φ., σχολική σύμβουλος Δ.Ε., «Ιδεαλισμός και Μαρξισμός στην Ελλάδα του μεσοπολέμου: η περίπτωση του Παναγιώτη Κανελλόπουλου και του Δ. Γληνού».
Αγγελική Χρονοπούλου, δ.φ., Σχολική Σύμβουλος Δ.Ε., «Βλέποντας τον Γληνό μέσα από τη ματιά του για τον Ψυχάρη».
Κώστας Θεριανός, δ.φ., Δ/ντής Γυμνασίου, «Ο δημιουργικός ιστορισμός στο έργο του Δ. Γληνού».
Γιάννης Σπυράλατος, Καθηγητής Δ.Ε., «Ο Δημήτρης Γληνός και το εθνικό ζήτημα».
Γεώργιος Μαργαρίτης, Καθηγητής Πανεπιστημίου, «Ο Γληνός και η εποχή του».
Χριστίνα Βέικου, Επίτιμη Σύμβουλος Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, «Δ. Γληνός: Γυναικείος ανθρωπισμός».

Τα κείμενα του μικρού τόμου προέρχονται κατά κύριο λόγο από το επιστημονικό διήμερο που η Π.Ε.Φ. αφιέρωσε στον Δημήτρη Γληνό και που είχε πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Αθηνών (Ακαδημίας 50). Προστέθηκαν όμως και εξαιρετικά χρήσιμες σημειώσεις και βιβλιογραφικές παραπομπές. Εξάλλου, σύμφωνα με το πρόγραμμα των εισηγήσεων, στην ημερίδα είχε γίνει και χαιρετισμός από τον Γεώργιο Μπουμπού, Γραμματέα και Υπεύθυνο των Αρχείων του Ιδρύματος Γληνού ενώ περιλαμβανόταν και ομιλία του Θεόδωρου Μυλωνά, Ομότιμου Καθηγητή Πανεπιστημίου με τίτλο και θέμα «Ο Γληνός και οι ιδέες του για την αντιστοίχιση των βαθμίδων της Εκπαίδευσης με τις κοινωνικές τάξεις».

Θεωρούμε εξαιρετικά χρήσιμη και επιβαλλόμενη τη συμβολή της λόγιας αυτής εταιρείας, της Π.Ε.Φ., στην προβολή του έργου που άφησε ο σημαντικός αυτός Έλληνας διαλεκτικός, παιδαγωγός και αγωνιστικός δημοτικιστής που ήταν ο Δημήτρης Γληνός. Και τούτο επειδή η σημαντική αυτή δράση δεν αναλαμβάνεται από φορέα ιδεολογικού ή πολιτικού χώρου, που απλά ενδέχεται να πρόσκειται στη σκέψη και τη δράση του μεγάλου αυτού δασκάλου, αλλά από επιστημονικό και παιδαγωγικό όργανο με μεγάλη εμβέλεια και υψηλή αντικειμενικότητα.

Σε προσωπική βάση, δεδομένου ότι τα όλα τα κείμενα της αφιερωματικής συλλογής διαπνέονται από εμφανέστατο διαλεκτικό – διεπιστημονικό πνεύμα, θα ήμουν ευτυχής εάν κάποια εισήγηση με ιδιαίτερο παιδαγωγικό – εκπαιδευτικό περιεχόμενο φώτιζε το έργο του Γληνού σαν εργαλείο της διαθεματικότητας ή το παρουσίαζε σαν τέτοιο. Εκείνο ακριβώς που λείπει από τη σχολική μας διαθεματικότητα είναι αυτή η διαλεκτική της φύσης και της Ιστορίας που υπηρέτησε με τη σκέψη του και τη δράση του, ως κοσμοείδωλο και πρόταση ζωής, ο πάντα επίκαιρος υλιστής Δάσκαλος Γληνός. Και που μπορούμε στο σχολείο να αξιοποιήσουμε άφοβα σαν όργανο μάθησης και φωτισμού του νου.

Συγχαίρουμε το Δ.Σ. της Π.Ε.Φ. και τον Πρόεδρο, εκλεκτό φίλο Τάκη Στέφο, για αυτή τη δουλειά τους.

.

This entry was posted in Ιστορία, Λογοτεχνία, γλώσσα, διαθεματικότητα, εκπαίδευση, λαϊκό κίνημα and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΛΗΝΟΣ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ ΠΑΝΤΑ

  1. Παράθεμα: Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΛΗΝΟΣ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ ΠΑΝΤΑ — | tolmima

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s