ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΙΤΑ ΤΗΣ …ΠΑΤΑΤΑΣ;

… και γιατί στη γλώσσα μας αναγνωρίζονται καθαρευουσιάνικες ή νεοκαθαρευουσιάνικες (κατά Κακριδή) δομές;

patata

Τι είναι η δίαιτα της πατάτας; Είναι η δίαιτα που «αποφάσισε» να κάνει η πατάτα μιας γελοιογραφίας ή ενός κόμικ για να γίνει …ψιλοκομμένο πατατάκι; Ή σημαίνει τη δίαιτα που πρέπει να κάνει μια «χοντροπατάτα»; Δηλαδή κάποιος «χοντρός» ή κάποια «χοντρή» που αποφάσισαν να αδυνατίσουν; Ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Απλά δίαιτα της πατάτας είναι μια διατροφή ΜΕ πατάτες που εγγυάται πως μέσα σε 3 ημέρες, όποιος/όποια την ακολουθήσει θα χάσει έως 5 κιλά…

Αρχίσαμε έτσι όχι μόνο για να πούμε πως ακόμα και μερικές απλές εκφράσεις δείχνουν πως υπάρχει αδυναμία στη σύνταξη με γενικη πτώση αλλά και για κάτι άλλο. Στη γλώσσα μας μπαίνουν ή αναγνωρίζονται εκφράσεις με καθαρευουσιάνικη ή νεοκαθαρευουσιάνικη χροιά που αλλοιώνουν τη δομή της δημοτικής.

Η γλώσσα, βέβαια, μαζί με τις δομές της, βάζει και ιδεολογίες. Δεν είναι μόνο αν πρέπει να λέμε απαλλαγμένος και όχι απηλλαγμένος. Το ερώτημα δεν είναι αν υπάρχει «σωστό» και «λάθος». Αλλά να εμβαθύνουμε σε γλωσσοκοινωνικά θέματα, όπως, για παράδειγμα, για την «επικοινώνηση τής αληθινής πίστης»; Τι σημαίνει «επικοινώνηση» στη δημοτική; Είναι η προπαγάνδα; Ο προσηλυτισμός; Πρέπει να γίνει; Από ποιον; Πού; Και το κυριότερο: υπάρχει χώρος και υποχρέωση δράσης που πρέπει να αναλάβει ο κοινωνικός ακτιβιστής; Που μάλιστα πρέπει να δράσει ως γλωσσικός ακτιβιστής.

ΔΙΑΚΟΠΕΥΩ, ΔΙΑΚΟΠέΡΝΩ ‘Η ΔΙΑΚΟΠΑΡΩ;

Θα συνιστούσαμε σε φίλους που επισκέπτονται τη σελίδα μας να γνωρίσουν το «ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ», στο Facebook, όπου γίνονται τέτοιες συζητήσεις. Θα χρειαστεί, για παράδειγμα, να σκεφτούν αν η γλώσσα μας έχει καθόλου διακοπικό λεξιλόγιο και αν πρέπει να λέμε διακοπεύω ή διακοπάρω ή, ακόμα, Σριλανκέζος ή Ταπροβάνειος και σεισμογενής, σεισμογόνα ή πολύσειστη περιοχή.

Πέρα από το «δασκαλίστικο» σωστό ή λάθος που κυνηγάει πολύ κόσμο σε όλη του τη ζωή, το ζήτημα δεν είναι αν «πρέπει να λέμε» δεκαετία και όχι δεκαετηρίδα, να αποφεύγουμε κεφαλαία γράμματα σε ελληνικές φράσεις ή να μάθουμε τι είναι ο μεταβολωμικός. Υπάρχει πάντα το ζητούμενο της εξομάλυνσης της δημοτικής μας γλώσσας και η απαλλαγή της από πολυάριθμα «εξωσυστημικά καθαρευουσιάνικα στοιχεία» που μπαίνουν σκόπιμα και συνειδητά.

Παραπέμπουμε τους φίλους στις παραπάνω συζητήσεις καθώς και σε πολυάριθμες άλλες που θα παρακολουθήσουν η θα ανοίξουν οι ίδιοι αν ενδιαφέρονται, στο σημαντικό γλωσσικό φόρουμ που παρουσιάσαμε.

This entry was posted in γλώσσα, διαθεματικότητα, εσωτερική γεωπολική, εκπαίδευση. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s