Ο ΧΑΛΙΛΗΣ, ΠΡΩΤΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

…και πρώτος Πρεβεζάνος πολίτης;

%cf%87%ce%b1%ce%bb%ce%b9%ce%bb2Η σημερινή ημέρα και επέτειος της απελευθέρωσης της Πρέβεζας από τον ελληνικό στρατό συνδέεται, αναμφισβήτητα, με τη ζωή και τη δράση του Οθωμανού συμπολίτη Χαλίλ Χουλουσί εφέντη. Ο Πρεβεζάνος αυτός, μουσουλμάνος, ελληνομαθής δικηγόρος, ήταν εκείνο τον καιρό δήμαρχος της πόλης και θεώρησε ως ύψιστο καθήκον τη σωτηρία του πρεβεζάνικου λαού. Εάν, δηλαδή, υπερίσχυε η γνώμη του Τούρκου στρατιωτικού διοικητή και επέλεγαν τη λύση «άμυνα μέχρις εσχάτων», αυτό θα ήταν σε βάρος των άμαχων και της πόλης, αφού ο ελληνικός στρατός θα αναγκαζόταν να αποδοθεί σε αγώνα για τη «δια παντός μέσου» επίτευξη του στόχου που ήταν η κατάληψη της πόλης.

Είναι ιστορικά επιβεβαιωμένο πως η ειρηνόφιλη παρέμβαση του Χαλίλ, με κάθετη και προσβλητική αντιπαράθεση στο στρατιωτικό διοικητή, οδήγησε στην αναίμακτη παράδοση της πόλης στην ελληνική πλευρά. Ο ακούραστος πρεβεζανολόγος και εκλεκτός φίλος Νίκος Δ. Καράμπελας, μας θυμίζει όλα αυτά με την κατά το δυνατόν πλήρη, έστω και συνοπτική, βιογραφία του Χαλίλ Χουλουσί που επίκαιρα ανήρτησε, τις ημέρες αυτές, στην Academia.edu. Διαβάζουμε:

 Ο Χαλίλ Χουλουσί εφέντης ήταν νομικός, μεγαλοκτηματίας και διετέλεσε δήμαρχος της Πρέβεζας για τέσσερα χρόνια πριν από την απελευθέρωση της πόλης από τον οθωμανικό ζυγό την 21 Οκτωβρίου 1912. Συνέβαλε στην αναίμακτη παράδοση της Πρέβεζας στον Ελληνικό Στρατό με την πίεση που εξάσκησε στον Τούρκο στρατιωτικό διοικητή της πόλης μαζί με άλλους προκρίτους και προξένους στην Πρέβεζα. Παρέμεινε δήμαρχος της Πρέβεζας και μετά την απελευθέρωσή της. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών του 1923 πήγε στην Τουρκία, όπου αργότερα δικάστηκε από στρατοδικείο και καταδικάστηκε σε θάνατο.

Θεωρώντας το μουσουλμάνο αξιωματούχο ως πρώτο Πρεβεζάνο πολίτη, αφού  πλήρωσε με τη ζωή του το γεγονός ότι αντελήφθη και προέταξε το συμφέρον της πόλης και του πληθυσμού της και το αντιπαρέθεσε τίμια και ηρωικά στο εδαφικό συμφέρον του κράτους του, παραπέμπουμε τον φιλίστορα επισκέπτη του ιστολογίου μας στο συνολικό άρθρο του Νίκου Καράμπελα.

This entry was posted in πρεβεζάνοι συγγραφείς, πολεότητα, πολεογραφία, τοπικότητα, Ημερολόγιο Ι.Μ. Ρέντζου, Ιστορία, Μουσείο πόλης, εσωτερική γεωπολική, νεκρολογία and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Ο ΧΑΛΙΛΗΣ, ΠΡΩΤΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

 1. Ο/Η Dr. Helen Tzima Otto λέει:

  Ο ΧΑΛΙΛΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΗ ΠΡΩΤΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ-ΚΡΑΤΗ. ΜΠΟΡΕΙ ΟΜΩΣ ΚΑΛΛΙΣΤΑ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΗ ΠΡΩΤΟΣ ΠΡΕΒΕΖΙΑΝΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ. ΚΑΛΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΚΑΜΜΙΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ. ΕΠΙΣΗΣ ΟΛΗ ΑΥΤΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΕΙ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΝ ΓΕΝΕΙ. … ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΠΟΥ ΤΟΥ ΚΑΝΑΝΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΗΣ «ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ» ΤΟΥ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕ ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΦΑΙΝΕΤΑΙ, ΟΤΙ Ο ΧΑΛΙΛΗΣ ΕΣΩΣΕ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΖΩΕΣ…

 2. Ο/Η dimosioshoros λέει:

  ΩΡΑΙΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΑΣ.
  ΒΕΒΑΙΑ ΟΧΙ «ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΝ ΓΕΝΕΙ», ΑΦΟΥ ΚΑΙ Ο ΧΑΛΙΛ ΗΤΑΝ ΤΟΥΡΚΟΣ ΑΛΛΑ ΑΛΛΗΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ.

 3. Ο/Η Βικτωρια Τζουρου λέει:

  Ο Οδ.Μπετσος γράφει : <> Βικτωρια Τζουρου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s