TRUMP ÜBER ALLES

Σκέψεις μετά την εκλογή του 45ου Αμερικανού Προέδρου

tramp2Θα σας πω σε λίγο πιο κάτω για τη φωτογραφία του νέου Αμερικανού Προέδρου ως γερμανού Αυτοκράτορα (Κάιζερ) Γουλιέλμου Β΄ και το γερμανικό τίτλο που χρησιμοποίησα με τη διεθνοποιημένη έκφραση «υπεράνω όλων». Όμως χρειάζεται να γράψω δυο λόγια επειδή σε πολλούς φίλους έλεγα πως θεωρώ πιθανότατη την εκλογή του, παρά τα προγνωστικά και τις δημοσκοπήσεις. Άλλη μια φορά οι (προ-)εκλογολόγοι δεν μπόρεσαν να μεταστρέψουν το πολιτικό συναίσθημα κάποιων οριακών στρωμάτων που θα καθόριζαν το αποτέλεσμα της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης.

Είχα γνωρίσει την Αμερική με τα πολλά ταξίδια που είχα κάνει ήδη από τη δεκαετία του 1990 με σκοπό τη συμμετοχή σε συνέδρια και άλλες εργασίες έρευνας και τεκμηρίωσης. Κύρια με διδακτικούς σκοπούς στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου. Τα ανθρωπογεωγραφικά ζητήματα που παρουσίαζα, από τις παρατηρήσεις μου, και οι συζητήσεις που κάναμε με τα παιδιά (φοιτητές / φοιτήτριες του τμήματος κοινωνικής ανθρωπολογίας / ιστορίας και του τμήματος γεωγραφίας / ανθρωπογεωγραφίας) μου επέτρεπαν να ελέγχω και τις δικές μου εντυπώσεις και σκέψεις για την Αμερική.

Στον πρόσφατο προεκλογικό αγώνα για την αμερικανική προεδρία είδα πως ο Τραμπ εξέφραζε με ανέμελη χαλαρότητα το λαϊκό αμερικάνικο συναίσθημα της ανωτερότητας και του πρωτείου αλλά και της «παγκόσμιας αποκλειστικότητας». Εννοώ αυτό που καταλαβαίνει κανείς πως αισθάνονται οι Αμερικανοί, ότι δηλαδή ο κόσμος αρχίζει και τελειώνει με την Αμερική. Άλλωστε με την τόσο αποτελεσματική εκμετάλλευση των εργαζομένων, με τη μαζική μετατροπή των αγράμματων μεταναστών αγροτών σε κατακτητικούς επιχειρηματίες, αυτό το κατάφεραν. Μην ξεχνάμε πως προέκταση της Αμερικής είναι και τόσες άλλες οικονομίες παντού στον κόσμο.

Θυμάμαι τη μεγάλη εντύπωση που μου είχε κάνει ο Ουρανοξύστης Τραμπ στο Μανχάταν. Ήταν από τα λίγα καινούρια κτήρια, αφού η εικόνα της Νέας Υόρκης που έχουμε, έχει σχηματιστεί με τις οικοδομικές και πολεοδομικές εργασίες πολλών δεκαετιών πιο πριν. Χαρακτηριζόταν επίσης ο Trump Tower από αρχιτεκτονική ανοιχτότητας και καλωσορίσματος, στον κάτω πολύ υπερυψωμένο και τραβηγμένο προς τα μέσα όροφο. Αντίθετα συμβαίνει στα περισσότερα υπέροχα κτήρια του Μανχάταν, που είναι «κλειστά», αφού σε περιμένει ο βλοσυρός ή ειρωνικός θυρωρός ή φρενάρεις επάνω στις υπηρεσίες ασφάλειας. Αυτά, για μένα, που δίδασκα ανθρωπογεωγραφία και πολεογραφία, ήταν μηνύματα της αρχιτεκτονικής του πλούτου. Και δεν διαψεύσθηκαν.

Να τελειώσω με το σχόλιο για τη φωτογραφία του νέου προέδρου, που κοσμεί το άρθρο μου. Προέρχεται από το βρετανικό περιοδικό New Statesman της προηγούμενης εβδομάδας. Εικονογραφεί ένα σοβαρότατο άρθρο δύο καθηγητών του Κέμπριτζ, όπου παρουσιάζουν μια σοβαρότατη ψυχιατρική ανάλυση και χαρακτηριολογική σύγκριση του Τραμπ με τον Κάιζερ Γουλιέλμο Β΄. Δεν ξεχνάμε πως η μεγαλομανία του Γερμανού ηγεμόνα και ο απρόβλεπτος χαρακτήρας του οδήγησαν (για τη βρετανική θεώρηση των πραγμάτων, εννοείται) στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο που και αυτός συνεχίστηκε με το ναζισμό και ολοκληρώθηκε, ως παγκόσμια καταστροφή, με το Δεύτερο. Αξίζει να διαβάσει το άρθρο ο αναγνώστης και να κρίνει κατά πόσο συμφωνεί με την αντιαμερικανική (πλέον) βρετανική θεώρηση των πραγμάτων. Το άμεσο μέλλον θα δείξει ποιος έχει δίκιο.

This entry was posted in πολεοδομία, Δημόσιος Χώρος, εκλογές and tagged , . Bookmark the permalink.

1 Response to TRUMP ÜBER ALLES

  1. Ο/Η Ταμπάογλου Δημήτρης λέει:

    Σημαντικές οἱ ἀναφορές καί ἐπισημάνσεις σέ αὐτό τό ἄρθο. Ἤδη ὁ 45ος στήν (γιά ἐδῶ) πρωινή ὀμιλία του ἀναφέρθηκε στήν ἀναβίωση τοῦ ἀμερικανικοῦ ὀνείρου!
    (Trump ~ trap)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s