ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ

Καταγγελία για την υφιστάμενη κατάσταση

Σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης έχει καλλιεργηθεί η ψευδής εντύπωση ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν δρόμοι. Η αλήθεια είναι ότι σ’ αυτή τη χώρα υπάρχει ένα από τα πυκνότερα δίκτυα αυτοκινητοδρόμων. Αυτό που δεν υπάρχει στην πραγματικότητα είναι σιδηρόδρομοι, πεζόδρομοι και πεζοδρόμια (με τα οποία θα ασχοληθούμε εδώ). Και είναι γνωστές οι δυσμενείς οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, η γνωστή στην πόλη μας τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών και υποβάθμιση της υγείας, και η απάνθρωπη μεταχείριση των πιο αδύναμων, όπως οι άνθρωποι με αναπηρίες.

Η κατάσταση πολλών πεζοδρομίων στην Πρέβεζα είναι τέτοια, που δυσχεραίνει την κίνηση πεζών, παιδιών, αθλουμένων, περιπατητών, βαδιστών αποστάσεων, ηλικιωμένων και κυρίως ατόμων με αναπηρίες. Αντίθετα, διευκολύνει και ενθαρρύνει την αυτοκίνηση και μάλιστα, η καταχρηστική στάθμευση πάνω σε πεζοδρόμια γίνεται και πρόξενος καταστροφών. Η κατάσταση στα πεζοδρόμια της πόλης είναι τόσο δυσάρεστη, ώστε στην Πρέβεζα δεν βλέπει κανείς να ξεπετάγονται παιδιά αλλά ούτε και να κυκλοφορούν άτομα με αναπηρικά αμαξίδια. Ούτε τυφλοί ιδίως μάλιστα ασυνόδευτοι. Αυτές οι κατηγορίες ατόμων περιέρχονται σε ένα είδος κοινωνικού αποκλεισμού, τον οποίον υποστηρίζουν οι τοπικές Αρχές. Τόσο οι αιρετές όσο και οι διορισμένες.

Πολλά έργα διευκόλυνσης της λειτουργίας των πόλεων γίνονται τα τελευταία χρόνια με χρηματοδότηση προγραμμάτων της ΕΕ αλλά η κατάσταση που περιγράφουμε αποτελεί ευθεία παράβαση των άρθρων 21 (απαγόρευση διακρίσεων λόγω αναπηρίας και ηλικίας), 25 (δικαιώματα των ηλικιωμένων) και 26 (ένταξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες) του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Όσο για τους υπόλοιπους πεζούς, αυτοί εξαναγκάζονται να περπατούν στο οδόστρωμα, να εκτίθενται σε κίνδυνο να παρασυρθούν από τα οχήματα ή να αναγκάζονται «να προσέχουν», γυρνώντας συνεχώς να κοιτάξουν πίσω, πράγμα που μειώνει την ταχύτητα και την άνεση της κίνησής τους. Σε κάθε πάντως περίπτωση, σε περίπτωση τροχαίας θυματοποίησής τους, ο νόμος θα είναι ανέντιμα απέναντί τους («πεζός εκτός διαβάσεων»).

Και πάλι η υποστήριξη της αυτοκίνησης από τις αιρετές και διορισμένες  Αρχές της πόλης εξ αιτίας αυτής της κατάστασης, που συνδέεται με την μη ύπαρξη και μη λειτουργία των πεζοδρομίων οδηγεί σε παράβαση των άρθρων 2 (δικαίωμα στη ζωή), 3 (δικαίωμα στην ακεραιότητα του προσώπου) και 6 (δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια) του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Πολλά ατυχήματα στην Πρέβεζα μπορούν να αναχθούν στη δυσλειτουργία των πεζοδρομίων της. Συμπερασματικά, η παρεμπόδιση του περπατήματος στην Πρέβεζα και η παρενόχληση και απειλή από τα οχήματα που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στην πόλη έχουν δυσμενή επίπτωση στην υγεία, οπότε σχετίζονται με παράβαση του άρθρου 35 (προστασία της υγείας). Όπως και να έχει το πράγμα,  δημιουργούνται εξευτελιστικές συνθήκες μετακίνησης επίσης κατά παράβαση του άρθρου 1 (ανθρώπινη αξιοπρέπεια) του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Παραπέμπουμε (ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΦΟΡΜΑΣ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ) στη συμπλήρωση ηλεκτρονικής φόρας παραπόνων που προτυποποιήθηκε από τον φορέα SOSTE (που υιοθετούμε και αναπαράγουμε) και ήδη υποβάλαμε με τις ανάλογες διαφοροποιήσεις. Νομίζουμε πως υποβοηθούμε και το έργο των (αδικαιολόγητων) Αρχών ώστε να ελέγχουν και ενδεχόμενα ιδιωτικά συμφέροντα που βλάπτουν άμεσα το δημόσιο χώρο της Πρέβεζας και τη λειτουργία του.

This entry was posted in πεζός, πεζόδρομος, πλακόστρωση, ποδηλατόδρομος, τροχαία εγκλήματα, δίκτυο υγιών πόλεων, δημόσια υγεία, εσωτερική γεωπολική, κινητικότητα, λαϊκό κίνημα, Visit Preveza and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s