ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΡΕΒΕΖΑΝΙΚΗ ΙΤΑΛΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΝΑΥΜΑΧΙΑ

Πολύ αργότερα μετά τη Ναυμαχία της Πρέβεζας του 1538

[Ο Νίκος Καράμπελας, ακούραστος ερευνητής και τεκμηριωτής της πρεβεζάνικης ιστορίας, μας πληροφορεί πως απέκτησε αυτή την όμορφη και καλοτυπωμένη λιθόγραφη καρτολίνα που δημοπρατήθηκε πρόσφατα και τη μοιράζεται (όπως λέμε) μαζί μας. Εκδόθηκε για να προπαγανδίσει τη «ναυμαχία» της Πρέβεζας του 1911, όταν οι Ιταλοί επιτέθηκαν κατά της τουρκοκρατούμενης, τότε, Πρέβεζας. Η «ναυμαχία» εντασσόταν στις επιχειρήσεις των Ιταλών στη διάρκεια του Ιταλο-τουρκικού πολέμου του 1911.]

Μετά το πιο πάνω σχόλιο του φίλου ΝΔΚ παραθέτουμε σχετικές εγγραφές από το Ημερολόγιο του Ιωάννη Μ. Ρέντζου. Υπενθυμίζουμε άλλωστε την παλιά πρεβεζάνικη ιταλοτουρκική ναυμαχία του 1538 με νικητές, τότε, τους Τούρκους. Ο αναγνώστης θα επισημάνει τη διαφορά ημερομηνιών πάνω στην κάρτα και στις ημερολογιακές εγγραφές που οφείλεται στη διαφορά ημερολογίων.

ΜΗΝ Σεπτέμβριος 1911

1η Σεπτεμβρίου 1911 – Ημέρα Πέμπτη

Στυγερά δολοφονία εγένετο εν τω Τελωνείω. Κάποιος μουατζίρης [1] πρόσφυξ, αχθοφόρος τελωνείου, εδολοφόνησεν τον Αθανάσιον Γαζάνα, νέον, ρωμαλέον και γενναίον. Η κηδεία εγένετο την επομένην, συγκινητικωτάτη. […]

6 Σεπτεμβρίου 1911

Η βροχή διήρκεσεν όλην την νύκτα και σήμερον εξακολουθεί να βρέχει.

Ο Δήμαρχος Πρεβέζης, κατ’ ιδίαν βούλησιν, αφήρεσεν όλας τας τέντας, δηλαδή τους τσίγκους, από τα καταστήματα και τοιουτοτρόπως η αγορά έμεινεν ελεεινόν θέαμα και σήμερον με την βροχήν τα καταστήματα είναι κλειστά.

7 έως 15 Σεπτεμβρίου 1911

Ο καιρός ήσυχος αλλά ζέστη πάντοτε.

Επειδή η Ελλάς έθεσεν υπό κάθαρσιν την Τουρκίαν 48 ώρας, ελληνικά ατμόπλοια δεν προσεγγίζουν καθώς και τα αυστριακά. Δια τούτον έχομεν μεγάλην απραξίαν εις το εμπόριον και ακινησίαν εις όλας τας εργασίας.

16 Σεπτεμβρίου 1911 – Ημέρα Παρασκευή

Σήμερον την πρωίαν ενεφανίσθησαν εις το Ιόνιον Πέλαγος απέναντι εις θέσιν Τσαρλαμπά, [2] εξ (6) πλοία πολεμικά υπό ιταλικήν σημαίαν και περιφέροντο εις το ανοικτόν πέλαγος. Κατά το μεσημέρι δύο τορπιλικά τουρκικά, τα οποία εστάθμευον εις τον λιμένα μας, εξήλθον με ενσφραγίστους διαταγάς, αλλά μέχρις ότου φθάσουν εις ορισμένον σημείον, τα θωρηκτά τα ιταλικά τα εβομβάρδισαν και το μεν ένα εξ αυτών έγινε άχρηστον το δε έτερον κατόρθωσε και ήλθεν πάλιν μέσα εις τον λιμένα. [Αυτό] μετέβη εις Βαθύ και εκεί έδεσεν πρυμάτζα.[3] Όσοι δε ναύτες ήσαν εις το πρώτον, το οποίον έγινεν άχρηστον, εκτός εξ [= 6], οι οποίοι διεσώθησαν κολυμβούντες, οι λοιποί, εφονεύθησαν.

Μόλις εγνώσθη το απαίσιον αυτό γεγονός, αμέσως αξιωματικοί έφιπποι καλούσαν τους στρατιώτες εις τα όπλα. Τα καταστήματα έκλεισαν και πανικός κατέλαβεν τον κόσμον. Η Κυβέρνησις αμέσως όπλισεν όλους τους Τούρκους πολίτας από 14 ετών μέχρι ογδοήκοντα όχι όμως και τους Χριστιανούς. Την νύκτα λοιπόν στρατός και πολίται ευρίσκοντο επί ποδός.

17 Σεπτεμβρίου 1911

Ήλθεν διαταγή εις την Κυβέρνησιν να συνάξη εφεδρείας ρεντίφηδες, μουσταρίφες κ.λπ.

18 Σεπτεμβρίου 1911 – Κυριακή

Ο καιρός βροχερός. Ο ιταλικός στόλος παραμένει έξω και εμποδίζει τα ατμόπλοια προορισμένα δια τον λιμένα μας, συλλαμβάνει δε παν ιστιοφόρον είτε εισερχόμενον είτε εξερχόμενον του λιμένος. Συνέλαβεν και εμπορικόν ατμόπλοιον υπό σημαίαν ελληνικήν αγγλικήν. Επίσης και έτερον ατμόπλοιον υπό σημαίαν τουρκικήν.

Η Κυβέρνησις όπλισεν και τους Ισραηλίτας.

19 Σεπτεμβρίου 1911 – Δευτέρα

Βροχή όλην την ημέραν σήμερον. Το εσπέρας έφθασαν εξ Ιωαννίνων έξ (6) κανόνια και εξακόσιοι άνδρες.

21 Σεπτεμβρίου 1911

Από το φρούριον Άγιος Γεώργιος κατέβασαν το σουτάρδον, έκοψαν και τας λεύκας, οπού ήσαν πλησίον εις το φρούριον.

[…].

25 Σεπτεμβρίου 1911

[…]

Πολλά και διάφορα διαδίδονται. Μετακινήσεις στρατού, πυροβολεία εν ενεργεία.

__________________________

[1]          Μουατζίρης (muhacir), σημαίνει πρόσφυγας, όπως το παραθέτει ο Ι.Μ.Ρ. Στην Πρέβεζα, υπάρχει ακόμα το όνομα της άλλοτε παραδοσιακής περιοχής της πόλης, που ήταν τα Ματζίρικα.

[2]          Περιοχή στη δυτική ακτή της πόλης, στο προάστιο Παντοκράτορας.

[3]          Πρυμάτσα είναι το σχοινί της πρύμνης, το οποίο δένεται στο λιμάνι για να σταθεροποιηθεί το σκάφος κατά την αγκυροβολία.

This entry was posted in πρεβεζάνοι επιστήμονες, πολεογραφία, Ημερολόγιο Ι.Μ. Ρέντζου, Ιστορία and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΡΕΒΕΖΑΝΙΚΗ ΙΤΑΛΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΝΑΥΜΑΧΙΑ

  1. Ο/Η Mary Bocari λέει:

    διαβάζοντας τα παραπάνω μπορώ να πω ότι συγκινήθηκα, γιατί σκέφθηκα ότι δεν είναι τόσο μακρινή εποχή αφού άνθρωποι που αγαπήσαμε ζούσαν τότε, πολύ νέοι βέβαια, όπως ο παππούς και η γιαγιά μου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s