ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ

…Δεν ξεχνάμε τις βραδιές που ξημερώσαμε στο «ποτάμι» από φόβο να κοιμηθούμε στα σπίτια μας…

Με τη δυσάρεστη ευκαιρία του χτεσινού σεισμού σε Λέσβο – Χίο και απώλεια μιας ζωής αναδημοσιεύουμε τους παρακάτω χάρτες από το περιοδικό Geographical (*) της Βασιλικης Γεωγραφικής Εταιρείας της Μ. Βρετανίας. Όπως βλεπουμε (και όπως θυμούνται οι παλιότεροι) η Πρέβεζα έχει μεγάλη πιθανότητα σεισμκής προσβολής. Δεν ξεχνάμε τις βραδιές που ξημερώσαμε στο «ποτάμι» (σημερινή Λεωφ. Ειρήνης) από φόβο να κοιμηθούμε στα σπίτια μας.

Το ανωτέρω χαρτογράφημα δείχνει τη χωρική κατανομή του σεισμικού κινδύνου στην Ευρώπη και προέρχεται από το μοντέλο λεγόμενο SHARE(*). Αναδεικνύει τις πιο ευάλωτες περιοχές με την αλλαγή μεγέθους κάθε περιοχής (με χαρτογραφικό φούσκωμα) και πιο έντονο χρώμα σύμφωνα με τη λεγόμενη «επιτάχυνση εδάφους». Θεωρητικά, τα δεδομένα απεικονίζουν την «πιθανότητα υπέρβασης του 10%» να παρατηρηθεί μέγιστη (peak) επιτάχυνση εδάφους ίση με συγκεκριμένο κλάσμα της επιτάχυνσης της βαρύτητας (π.χ. 0,3g) μέσα στα επόμενα 50 χρόνια. Είναι επομένως μια απεικόνιση των κινήσεων του εδάφους και συνεπώς του σχετικού σεισμικού κινδύνου σε κάθε περιοχή. Το χρωματικό υπόμνημα κάτω αριστερά ορίζει αυτές τις τιμές ανάλογα με τον σχετικό κίνδυνο. Όπως βλέπουμε, η Πρέβεζα είναι στα πιο σκούρα χρώματα, που εκφράζουν μεγαλύτερη πιθανότητα.

Συμπληρώνουμε ακόμα αντιγράφοντας από το βρετανικό περιοδικό πως τα δεδομένα σεισμικού κινδύνου που συλλέχθηκαν για αυτό το μοντέλο αποτελούνταν από εγγραφές από περισσότερους από 30.000 σεισμούς μεγέθους 3,5 και άνω στην κλίμακα Richter που εμφανίστηκαν από το έτος 1000, όπως φαίνεται στον κάτω χάρτη. Για να θεωρήσουμε πλήρως ότι οι «κίνδυνοι» δεν αντικατοπτρίζουν μόνο την απλή εμφάνιση σημαντικών σεισμικών συμβάντων, αλλά και τη ζημιά που δημιουργούν, το μοντέλο απεικονίζει επίσης τις ζημιογόνες επιπτώσεις των σεισμών. Όπως καταλαβαίνουμε, μέτριοι σεισμοί σε πυκνοκατοικημένες περιοχές μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις. Το πόσο ευάλωτος είναι ένας πληθυσμός εξαρτάται από ένα πλήθος παραγόντων πέρα, απλά, από το μέγεθος του σεισμού.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

(*) Μετάφραση από το άρθρο του Benjamin Hennig με τίτλο ‘Danger Zones’ στο Geographical, τεύχος Μαρτίου 2017, σελ. 10-11.

(**) Το έργο SHARE (‘Seismic Hazard Harmonization in Europe’, «Εναρμόνιση [Αναπαράστασης] του Σεισμικού Κινδύνου στην Ευρώπη»), σε πλαίσιο παγκόσμιας πρωτοβουλίας συνεργασίας, χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ. Αυτό συνέβαλε στη δημιουργία του πρώτου συνεκτικού μοντέλου περιφερειακού σεισμικού κινδύνου για την Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας). Το μοντέλο, που δημοσιεύτηκε το 2013, ξεπερνά τους περιορισμούς των εθνικών συνόρων και περιλαμβάνει λεπτομερή «ποσοτικοποίηση των αβεβαιοτήτων».

Γιάννης Ρεντζος, PhD FRGS

This entry was posted in Δημόσιος Χώρος. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s