ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ ΣΤΗΝ «ΚΥΑΝΗ ΑΚΤΗ»

Μετά μισό αιώνα…


Xθές Σάββατο στις 8/7/2017 συγκεντρώθηκαν οι άλλοτε μαθητές/μαθήτριες και απόφοιτοι/απόφοιτες του μοναδικού τότε Λυκείου, του σχολικού έτους 1966-67 και έκαναν την τιμή και στους καθηγητές εκείνης της εποχής να τους προσκαλέσουν.

Από το λύκειο βρισκόμουν μόνο εγώ ως καθηγητής τους, αλλά από τις προηγούμενες χρονιές και τάξεις (του ενιαίου μέχρι τότε εξαετούς γυμνασίου) παραβρέθηκαν και άλλοι καθηγητές της σειράς αυτής: Σπύρος Τσαγκαρόπουλος, Μιχάλης Αυδίκος και Ντίνα Αντωνιάδου.

Η συνάντηση με συνεστίαση και προβολές από τις δουλειές του Γιάννη Νικολαϊδη και από ιδιωτικά αρχεία φωτογραφιών, με επιμέλεια του Ευριπίδη Αφεντουλίδη, έγινε στην ΚΥΑΝΗ ΑΚΤΗ και οργανώθηκε κατά κύριο λόγο από το Γιάννη Δράκο.

Πολλοί και πολλές δεν είχε τύχει να διασταυρώσουν τους δρόμους τους από εκείνη την εποχή και συναντήθηκαν μετά από πενήντα χρόνια. Ήταν συγκινητικό να βρεθούν εκεί μαζί. Εξάλλου, όπως τα φέρνει η ζωή, στον μισό αυτό αιώνα που πέρασε, μερικά άτομα δεν θα μπορούσαν να βρίσκονται πια μαζί μας. Τόσο από τους δασκάλους και, δυστυχώς, και από τους μαθητές.

Η φωτογραφία της ανάρτησης (κλικάρετε πάνω στη εικόνα για μεγέθυνση) είναι από την επίσκεψη που είχαμε κάνει στο πλαίσιο του μαθήματος της Οργανικής Χημείας με την τάξη αυτή, το Δεκέμβριο του 1966 στο πρεβεζάνικο Εργοστάσιο Σαπωνοποιίας Μανόπουλου στον Άγιο Σπύρίδωνα. Σε αυτή εικονίζονται (σύμφωνα με άλλο αρχείο μου):

Αλεξάνδρου Παύλος
Αρταβάνη Ευφροσύνη
Αφεντουλίδης Ευριπίδης
Βελέντζας Σπύρος
Βραχνούλα Αγνή
Γάτσιος Δημήτριος
Γερασίμου Γεώργιος
Γιαννακάκης Ιωάννης
Γκιουσά Αικατερίνη
Δημολίτσα Κατίνα
Δράκος Ιωάννης
Ευμορφόπουλος Δημήτριος
Ζήκος Γεώργιος
Θεοχάρη Ζωή
Καζούκας Γιώργος
Καλόγηρος Χαράλαμπος
Καλόγηρος Χριστόφορος
Κατσαντώνη Ηρώ
Κατωπόδη Ελισάβετ
Κέκκου Ευαγγελία
Κίκερη Μαργαρίτα
Κιτσαρά Κλαίρη
Κόκκινος Χαράλαμπος
Κόλιαδήμα Κονσουέλα
Κολιοφώτης Χαράλαμπος
Κουρουτσίδης Απόστολος
Κρεμμύδας Ιωάννης
Κυριάκης Παναγιώτης
Λιάσκος Δημήτριος
Μαφρέδας Στυλιανός;
Μελάς Ιωάννης
Μουράτογλου Κυριακή
Μπαΐλης Ευθύμιος
Μπάκας Σταύρος
Μπενετάτος Σπυρίδων
Μπίντος Δημήτριος
Νάτσος Θωμάς
Νούσια Μαίρη
Ντούσκας Γεώργιος
Οικονόμου Χρήστος
Παναγιώτου Σπυρίδων
Παπαγεωργίου Ευάγγελος
Παπαδοπούλου Μαρία
Παππα Ευσταθία
Παρασκευά Καλλιόπη
Πάσχος Απόστολος
Ράπτης Γεώργιος
Ράπτης Ιωάννης
Ρίζος Νικόλαος
Ρούγκας Αλέξανδρος
Ρούσσος Χρήστος
Ρώσσου Λαμπρινή
Σκαμνά Πετρούλα
Σολδάτου Μαρία
Σοροντίλα Κωνσταντίνα
Σταύρακας Απόστολος
Στρακαντούνα Ζωή
Σιγκούνας Χρήστος
Σφονδύλης Κωνσταντίνος
Τασούλας Κωνσταντίνος
Τρουμπούκης Σπύρος
Τσεντσερής Ιωάννης
Τσόκα Σύλβια
Φαρμάκης Κωνσταντίνος
Φατούρος Τηλέμαχος
Φιφή Αγγελική
Φλυτούρης Ευθύμιος
Χήτου Χρυσάνθη

This entry was posted in σχολεία της Πρέβεζας, Πρεβεζάνοι εκπαιδευτικοί, εκπαίδευση and tagged , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ ΣΤΗΝ «ΚΥΑΝΗ ΑΚΤΗ»

 1. Ο/Η dimosioshoros λέει:

  Ο εκλεκτός φίλος Βαγγέλης Κυτίνος μας κοινοποίησε:

  Μετά 50 χρόνια…
  (Δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 13/7/2017 στο ΒΗΜΑ της ΠΡΕΒΕΖΑΣ)

  Εισαγωγή
  Στη ζωή μας συμβαίνουν και κοσμοϊστορικά, δηλ. σημαντικά γεγονότα, αλλά και απλά πράγματα στα οποία κάποιοι αποδίδουμε σημαντική σημασία. Ένα τέτοιο γεγονός θεωρώ τη συνάντηση κάποιων παλιών συμμαθητών, στην οποία θα αναφερθούμε στο σημερινό μας κείμενο…

  50 χρόνια αργότερα…
  Το περασμένο Σάββατο, δηλ. στις 8/7/2017, πήγα στο κέντρο «Κυανή Ακτή» για να δω από κοντά κάποιους αγαπητούς φίλους. Είχαν συγκέντρωση εκεί οι συμμαθητές που γεννήθηκαν το 1949, δηλ. αυτοί που είναι 3 χρόνια μικρότεροι από μένα. Είχαν να θυμηθούν και να εορτάσουν κάτι κοινό. Συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από τότε που τελείωσαν το γυμνάσιο (1967-2017).
  Η πίστα του κέντρου ήταν γεμάτη νεολαία. Αγόρια και κορίτσια που συμμετείχαν στο 35ο χορωδιακό φεστιβάλ Πρέβεζας, μετά τις υποχρεώσεις τους ως χορωδοί, είχαν καταλάβει την πίστα και χόρευαν μοντέρνους χορούς θυμίζοντας ότι είναι νέοι και ότι αίμα τους βράζει.
  Κάποιοι και κάποιες μέσα στο κέφι και τη ζεστή βραδιά του Ιουλίου, έκαναν και τις βουτιές τους στα ζεστά νερά της εισόδου του Αμβρακικού.
  Ας αφήσουμε όμως τα νιάτα (για το Χορωδιακό φεστιβάλ θα γράψουμε ειδικό κείμενο) και ας ασχοληθούμε σήμερα με τους αποφοίτους του 1967.

  Αναδρομή
  Ας γυρίσουμε νοερά στο Ιούνιο του 1967. Μια ακόμη φουρνιά παιδιών τελειώνει το Ιστορικό πρώτο γυμνάσιο – λύκειο Πρέβεζας. Αυτό που μας παραπέμπει στο γεγονότα της Παργινόσκαλας. Αυτό που μας φέρνει στο νου λέξεις αναφοράς, όπως «τζαμί», «πλάτανος», «Άγιος Κωνσταντίνος», κλπ.
  Λίγες μέρες πριν, δηλ. την 21η Απριλίου, είχε επιβληθεί στην Ελλάδα το καθεστώς της χούντας των συνταγματαρχών που είχε γεννήσει στους Έλληνες πλήθος από ερωτηματικά, αγωνίες και αβεβαιότητες για το μέλλον.
  Που είχε ήδη στείλει στα Μακρονήσια αμέτρητους Έλληνες, επειδή κάποιοι τους χαρακτήριζαν «εχθρούς του καθεστώτος».
  Αυτά τα παιδιά που τελείωσαν τα μαθήματα τον Ιούνιο, λίγο αργότερα έδωσαν εισαγωγικές εξετάσεις, πέτυχαν, σπούδασαν, παντρεύτηκαν, έκαναν οικογένειες, παιδιά, εγγόνια, επαγγελματικές καριέρες, πήραν σύνταξη και ξανασυναντήθηκαν μετά 50 χρόνια στην Κυανή Ακτή.
  Με γκρίζα μαλλιά, με τεράστια κατασταλαγμένη εμπειρία, με επιστημονικές γνώσεις, με σοφία ζωής…
  Κάποιοι ξενιτεύτηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, εξωτερικό. Κάποιοι έμειναν στην Πρέβεζα…
  Με λαχτάρα ήθελαν να πουν ο ένας στον άλλο τα γεγονότα μισού αιώνα.
  Πως όμως να συμπυκνώσεις γεγονότα και περιστατικά, ευτυχίες και δυστυχίες, άμεσα και έμμεσα, δικά σου και των δικών σου, δηλ. πράγματα που εξελίχτηκαν σε τόσα χρόνια μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας;
  Συνήθως περιορίζεσαι στα απολύτως τυπικά:
  -Όλα καλά;
  -Ναι, ευτυχώς όλα καλά…
  Δεν προλαβαίνεις να πεις τους αριθμούς των ιατρικών αναλύσεων, το πόσα χάπια παίρνεις τη ημέρα, το τι σε ανησυχεί στο αύριο…
  Για τους μισθούς και τις συντάξεις δεν έγινε καμιά κουβέντα… Είναι κοινή η μοίρα όλων και γνωστή… Αλλιώς είχαν ετοιμάσει όλη τους τη ζωή, με τα σπίτια, τις εισφορές των συντάξεων κλπ και αλλιώς ήρθαν τα πράγματα. Τα σπίτια έγιναν βάρη δυσβάσταχτα, οι συντάξεις εξανεμίστηκαν από ευθύνη άλλων…
  Τώρα που έγιναν συνταξιούχοι και αντάλλαξαν τηλέφωνα θα τα λένε…

  Μια παρατήρηση
  Οι συναντήσεις στο στιλ «τραπέζι ταβέρνας ή καφετέριας» είναι κατάλληλες για μέχρι 6-8 άτομα. Τότε όλοι βλέπουν όλους, όλοι μιλάνε με όλους, και γενικά «βλέπονται».
  Αν τα άτομα είναι περισσότερα, τότε επιλέγουμε τη συνάντηση τύπου «κοκτέιλ». Δηλαδή όρθιοι, μετακινούμενοι, για να μπορέσουμε να δούμε και να μιλήσουμε με όλους. Στο «τραπέζι» είμαστε σφηνωμένοι και βλέπουμε μόνο αυτούς που τυχαία κάθισαν δίπλα μας. Δεν βλέπουμε όλους όσους θα θέλαμε…
  Το θέτω υπόψη των «οργανωτών» γιατί ετοιμάζονται κι άλλες τέτοιες συναντήσεις.
  Επίσης την ώρα που προγραμματίζουμε τέτοιες συναντήσεις καλό θα ήταν να μην υπάρχουν κι άλλες εκδηλώσεις στο ίδιο κέντρο. Π. Χ. χορευτικά, δυνατές μουσικές, γάμοι, βαφτίσια κλπ….

  Τα στοιχεία
  Ο μεθοδικός Ευριπίδης Αφεντουλίδης μου έδωσε όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη σύναξη των συμμαθητών. Τον ευχαριστώ πολύ.
  Παρόντες μαθητές ήταν τελικά 50. Ήταν παρόντες και 4 καθηγητές.
  Υπήρξαν και κάποιοι σύζυγοι, έτσι στο κέντρο βρέθηκαν συνολικά 62 άτομα.
  Το 1967 είχαν τελειώσει την 3η Λυκείου 68 άτομα (σε ένα τμήμα). Τα 7 έχουν αποβιώσει.
  Ποσοστό συμμετοχής: 50 / 61 = 82%. Από τους 11 που δεν ήρθαν οι 6 έστειλαν e-mail ή τηλεφώνησαν ότι δεν μπορούν να παραστούν για λόγους ανωτέρας βίας.

  Α. Παρόντες Καθηγητές
  Αυδίκος Μιχάλης – Κονδύλη-Αντωνιάδη Κωνσταντίνα – Ρέντζος Γιάννης – Τσαγκαρόπουλος Σπύρος

  Β. Παρόντες Μαθητές
  Αλεξάνδρου Παύλος – Αρταβάνη Φρόσω – Αφεντουλίδης Ευριπίδης – Βελέντζας Σπύρος – Βραχνούλα Αγνή – Γάτσιος Δημήτρης – Γερασίμου Γιώργος – Γιαννακάκης Γιάννης – Δημολίτσα Καίτη – Δράκος Γιάννης – Δράκου Βαγγελιώ – Ζήκος Γιώργος – Θεοχάρη Ζωή – Καζαντζίδης Κώστας – Καζούκας Γιώργος – Κατσαντώνη Ηρώ – Κέκκου Βαγγελιώ – Κίκερη Μαργαρίτα – Κόκκινος Μπάμπης – Κολιαδήμα Κονσουέλα – Κολιοφώτης Μπάμπης – Κομιανού Φιφή – Κουρουτσίδης Αποστόλης – Κωστής Θανάσης – Μαφρέδας Στέλιος – Μελάς Γιάννης – Μουράτογλου Κυριακή – Μπενετάτος Σπύρος – Νάτσος Θωμάς – Οικονόμου Χρήστος – Παναγιώτου Σπύρος – Παρασκευά Καλλιόπη – Παύλου Βαγγελιώ – Ρούγκας Αλέκος – Ρούσσος Τάκης – Σολδάτου Κλεονίκη – Σολδάτου Μαρία – Σταύρακας Λάκης – Συγκούνας Χρήστος – Σφονδύλης Ντίνος – Τασούλας Κώστας – Τέφα Ευτυχία – Τρουμπούκης Σπύρος – Τσεντσερής Γιάννης – Τσόκα Σύλβια – Φαρμάκης Κώστας – Φιφή Κική – Φονταρά Αλέκα – Χαλκιά Αναστασία – Χήτου Χρυσάνθη.

  Επίλογος
  Εύχομαι σε όλους τους παλιούς συμμαθητές να συμμετάσχουν σε πολλές επόμενες συναντήσεις, να τα πουν πολλές φορές ακόμη, να έχουν υγεία και ευτυχία και να χαμογελάνε διαρκώς…
  Καλή μέρα αδέρφια, με υγεία για όλους… Συνεχίζουμε…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s