Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΠΕΤΡΟΥΛΑ

…μ’ ένα λουλούδι στο χέρι…

Πετρουλ1Έγινε χθες Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017 στις 8 το βράδυ στο αθηναϊκό τετράγωνο του πολιτικού εγκλήματος μπροστά στο απέριττο μνημείο του Σωτήρη Πέτρουλα (Οδός Σταδίου και Εδουάρδου Λω) το προγραμματισμένο πολιτικό μνημόσυνο όπου οι φίλοι του Σωτήρη Πέτρουλα, η Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ) και όλοι οι δημοκράτες κλήθηκαν μ’ ένα λουλούδι στο χέρι να τιμήσουν τη μνήμη του.

Πέρασαν 52 χρόνια από όταν, στις 21 Ιουλίου του 1965 οι ένστολοι πραιτοριανοί του ιουλιανού βασιλικού πραξικοπήματος δολοφόνησαν κατά τη διάρκεια μεγάλης μαχητικής πορείας των φοιτητών, των μαθητών και του εργαζόμενου λαού τον πρωτοπόρο νεολαίο φοιτητή-μαχητή του 114 και του 15%, Σωτήρη Πέτρουλα.

Καθώς το μήνυμα της θυσίας του Σωτήρη είναι πάντα ζωντανό και επίκαιρο, αφού αποτελεί μήνυμα αντίστασης σε κάθε πολιτική ή οικονομική εκτροπή και σε κάθε μορφή καταπίεσης, αλλά και ως ανάδειξη του δημόσιου χώρου της πόλης ως χώρου πάλης, παραβρεθήκαμε εκεί και ακούσαμε τον πρόεδρο της ΕΜΙΑΝ καθηγητή Θανάση Καλαφάτη που υπενθύμισε και επικαιροποίησε εκείνα τα γεγονότα.

Τα Ιουλιανά γεγονότα υπήρξαν πράγματι μια κορυφαία στιγμή της πάλης του λαού και της νεολαίας για την υπεράσπιση της συνταγματικής νομιμότητας και την αποτροπή του βιασμού της λαϊκής θέλησης. Η ιστορική σημασία τους είναι πάντα επίκαιρη, καθώς σήμερα, μέσα σε συνθήκες οξύτατης οικονομικής κρίσης, όπου πλήττονται οι κοινοβουλευτικές αρχές και τα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα του λαού, η ανάδειξη και η παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα και της νεολαίας είναι πάντα αναγκαία και είναι το τελευταίο πρόχωμα που θα συγκρατήσει την οικονομία, τον πολιτισμό και τη δημοκρατία από την κατάρρευση.

This entry was posted in πολεογραφικό μουσείο, φοιτητικό κίνημα, Δημόσιος Χώρος, εσωτερική γεωπολική, λαϊκό κίνημα, νεκρολογία and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΠΕΤΡΟΥΛΑ

  1. Ο/Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΤΖΙΡΑΡΚΑΣ λέει:

    ΓΝΩΡΙΣΤΗΚΑΜΕ ΔΥΟ ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ….ΕΓΡΑΨΑ ΚΙ’ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ ΟΤΙ ΤΗΝ 21— 7—1965…..ΦΑΡΜΑΚΩΘΗΚΕ Η ΖΩΗ ΜΑΣ….ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕ ΝΑ ΣΒΗΣΕΙ….ΕΙΝΑΙ Η ΝΤΡΟΠΗ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΜΕ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΙΣΧΡΟ …ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΥ ΝΤΡΟΠΙΑΣΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ…ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ…..ΤΗΝ ΜΟΝΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ….ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΣΟΙ ΑΙΩΝΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΗΣΥΧΑΣΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ….ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΩΤΗΡΗ ΘΑΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΚΕΨΗ ΜΑΣ…..ΑΘΑΝΑΤΟΣΓΙΑ ΤΟ ΗΘΟΣ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΤΟΥ !

  2. Ο/Η Konstantinos Nalbantis λέει:

    Διάβασα την πολύ ενημερωτική ανακοίνωση της ανεξάρτητης δημοτικής κίνησης, που είναι πολύ καλά προγραμματισμένη, διατυπωμένη και προδιαθετημένη για μια πλούσια εναλλακτική λύση καλυτέρευσης των συγκοινωνιών της περιοχής σας. Ένα προτέρημα άξιο αναφοράς, είναι και η προγραμματισθείσα επιδίωξη του στόχου σας, γιατί γνωρίζουμε ότι σε πολλές Τ.Α. αρκετοί είναι οι άνθρωποι , που λαμβάνουν αποφάσεις βραδυκίνητες, και πολύ αργά, γιατί αναζητούν την λούφα. Το ίδιο και σε πολλούς Δ. Συμβούλους, που επιλέγονται να παραβρίσκονται στις συνεδριάσεις, αλλά να σηκώνουν μόνο το χέρι. Αρνητικό είναι όταν τοπικοί άρχοντες δεν επιθυμούν να ασπαστούν μια καλύτερη πρόταση ή απόψη, αλλά και επειδή δεν είναι δική τους και δεν γεννήθηκε από αυτούς, είτε αλλά διότι δεν μπορούν να τη συλλάβουν. Ένεκα τούτου πολλά χρόνια, οι άσκοπες αντιμαχόμενες θέσεις αντιλογίας μεταξύ μας και οι διακπληκτισμοί εγωϊστικής αρνητικής στάσης, καλούσαμε ξένους βασιλείς να μας διοικήσουν ή καλούμε ξένους εμπειρογνώμονες να μας πουν, αυτά που σας είπαν πρωτύτερα οι εντόπιοι επιστήμονες. Είναι βέβαια ένα αρνητικό φαινόμενο για τον τόπο μας.
    Και ενώ η χώρα μας μαστίζεται από την ανεργία, από την ανέχεια, από την μετανάστευση και από τη φτώχεια και βρισκόμαστε προ του γκρεμού. Ουδέν λόγος για τις χιλιάδες ομογενείς μας, που χρησιμοπιούνται μόνο ως εφεδρικός στρατός σε όλα τα θέματα και στις δύσκολες στιγμές της Πατρίδας, σε ετούτη τη δύσκολη κρίση για τη χώρα μας τους αφήνουμε αμμέτοχους στην αλληλεγγύη, υποστήριξη και κινητικότητα και τους αφαιρούμε και το Συνταγματικό δικαίωμα ισοτιμίας με άλλους ευρωπαίους, και επίσης το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, όπως ισχύει σε όλες τις χώρες των ευρωπαίων εταίρων μας και μάλιστα στη ΄χώρα που γεννήθηκε κάποτε η Δημοκρατία, που όλο και συχνά αναφέρουμε προκλητικά, αλλά: » Όσοι δεν έχουν δικά τους προνόμια, καταφεύγουν στους ενδόξους προγόντους και παππούδες τους, με άλλα λόγια, σε τάφους και μνήματα». Μένδανδρος, 4ος αιών, ποιητής. Είθε η καλά προγραμματισμένη ανεξάρτητη δημοτική κίνηση να γίνει κατανοητή από τους ανθρώπους για να φέρει παραγωγικότερα αποτελέσματα για την Πατρίδα. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία http://www.kn-megalexandros.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s