ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ

Μια απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις συνθήκες λειτουργίας της πόλης μας

Τις ημέρες αυτές του Δεκαπενταύγουστου, γιορτάζουμε μια επέτειο. Ήταν ακριβώς σαν σήμερα πριν δέκα χρόναι, 13 Αυγούστου 2007, που πολυάριθμοι πρεβεζάνοι κοινωνικοί ακτιβιστές συναθροιστήκαμε, με κάλεσμά μας,  στη διασταύρωση Λεωφόρου Ειρήνης και Χρίστου Κοντού, για να διαμαρτυρηθούμε για τη θηριώδη κατάσταση που έχει επιβάλει η αυτοκίνηση στην πόλη μας. Κεντρικό μας σύνθημα ήταν «ΞΗΛΩΣΤΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ ΝΑ ΦΑΝΕΙ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ» και βασική πρόταση «ΝΑ ΓΙΝΕΙ H ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ, ΕΝΑΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΕΙΡΗΝΗΣ». Με τις μαξιμαλιστικές και συμβολικές αυτές θέσεις, που πάντα τις εννοούμε, στις όποιες ρεαλιστικές τους διαστάσεις, δεν ζητούσαμε βέβαια να έρθουν τα «επάνω-κάτω» στην πόλη αλλά να επιβληθεί μια νομιμότητα στους δρόμους, και να έχουν όλοι, και οι πεζοί, οι ηλικιωμένοι, οι μητέρες με τα αμαξάκια, οι ανάπηροι, το δικαίωμα να διασχίσουν τους δρόμους της και να κινηθούν στα πεζοδρόμιά της.

Από τότε συνεχίζουμε τακτικά τη δράση μας αυτή στο πλαίσιο της λειτουργίας της πρεβεζάνικης κίνησης ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ, του πανελλήνιου φορέα SOSTE (SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ) και του συλλόγου ΠΕΖΗ. Ήδη τον Απρίλιο συντονιστήκαμε με άλλους ακτιβιστές του κέντρου και υποβάλαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμαρτυρία για τις συνθήκες λειτουργίας των δρόμων της πόλης μας. Παραθέτουμε εδώ την απάντηση των ευρωπαϊκών υπηρεσιών   και καλούμε τους φίλους συμπολίτες που συμμερίζονται τον προβληματισμό μας να μας κοινοποιήσουν φωτογραφικό υλικό που κατά τη γνώμη τους τεκμηριώνει τις θέσεις μας για την απάνθρωπη λειτουργία των δρόμων της πόλης μας.

Ας υπενθυμίσουμε πως η συνάθροισή μας πριν δέκα χρόνια ήταν δυστυχώς ματωμένη αφού ακριβώς την προηγούμενη ημέρα, εκεί στο χώρο της συνάθροισης, είχε γίνει «συμπτωματικά», ένα «ατύχημα» με θύμα ένα νεαρό οδηγό μοτοποδηλάτου. Ευτυχώς δεν ήταν θανατηφόρο αλλά υπογράμμισε με κόκκινη γραμμή  την προσπάθεια μας για ειρήνευση των δρόμων της Πρέβεζας. Της πόλης και της υπαίθρου εννοείται. Τα αιτήματά μας, τα οποία το τραγικό συμβάν της προτεραίας είχε καταστήσει απολύτως επίκαιρα και που δημοσιεύσαμε και υποβάλαμε με ψήφισμα στις Αρχές απορρίφθηκαν. Δήμος, Αστυνομία και Εισαγγελία δεν εννοούν να ειρηνεύσουν την πόλη. Είναι σαν να θέλουν οι κρατικές αρχές να υπηρετήσουν, με κάθε κόστος σε ζωές, αίμα και ανθρώπινη αξιοπρέπεια την ξένη αυτοκινητοβιομηχανία και τη βιομηχανία της πετρελαϊκής ενέργειας. Για ντο λόγο αυτό συνεχίσαμε με διάφορα μέσα τη δράση μας.

 

This entry was posted in τροχαία εγκλήματα, Δημόσιος Χώρος, Ευρώπη - ΕΕ, δίκτυο υγιών πόλεων. Bookmark the permalink.

6 Responses to ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ

 1. Ο/Η ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ λέει:

  εκανα πολλες αλλα ματαιες προσπαθειες για την ΚΛΕΜΑΝΣΩ

 2. Παράθεμα: Πρέβεζα: Για την Ειρήνευση των Δρόμων της Πόλης Μας | sostegr

 3. Ο/Η THANASIS λέει:

  Διαφώτιστε με λίγο τι ενέργειες πρέπει να γίνουν όταν υπάρχει συστηματική παραβίαση των κανόνων στους δρόμους;

  • Ο/Η dimosioshoros λέει:

   Δυστυχώς, όταν Δημοτική Αρχή (δημοτική αστυνομία), Αστυνομία και Εισαγγελία αδιαφορούν για την τήρηση των νόμων και των κανονισμών, εμείς ως πολίτες είμαστε όμηροι των κρατικών αυτών εκπροσώπων.
   Μπορούμε να κάνουμε καταγγελίες με φωτογραφίες ή μπορούμε να κάνουμε μηνυτήρια αναφορά για όλους συμπεριλαμβανομένου και του Εισαγγελέα.
   Αλλιώς
   1. αλληλέγγυα δράση με άσπρισμα διαβάσεων και δικούς μας τροχονόμους ή
   2. κινηματική δράση με καταλήψεις και πανό…
   Μην ξεχνάμε πως μπορεί να υπάρξουν και ευαίσθητοι δημοτικοί, αστυνομικοί και δικαστικοί υπάλληλοι που ενδέχεται να βοηθήσουν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s