Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΟΛΗ…

…είναι ένα βιβλίο του φίλου Βασίλη Τσούκη

Αδέλφια και ξαδέλφια σου και συγγενείς και φίλοι,
Όλοι το εκτιμήσαμε το έργο σου Βασίλη…    

Μεγάλη και ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε για μένα το νέο βιβλίο του Βασίλη Τσούκη που είναι μια νέα πλούσια εικονογραφημένη έκδοση της αυτοβιογραφίας του. Ο ίδιος το περιγράφει ως «Ύμνο στην οικογένεια, τη συγγένεια και τη φιλία» και το θεωρεί ως «Τιμή, έπαινο και ευγνωμοσύνη στα οικεία του πρόσωπα». Τιμή μας μεγάλη από εκείνον και τιμή σ’ εκείνον το ίδιον, από εμάς. Το εννοώ και το αισθάνομαι.

Χρησιμοποίησα για τίτλο στο μικρό αυτό σημείωμα έναν άλλον τίτλο. Είναι παραλλαγή από τραγούδι του Στέλιου Καζαντζίδη και ξέρω πόσο καλά ταιριάζει στην περίσταση, αφού ο Βασίλης έχει υπηρετήσει τη γνήσια λαϊκή μουσική ως συνθέτης και εκτελεστής. Και το δίστιχο στη κορυφή δικό του είναι, σε μικρή παραλλαγή και αυτό. Μιλώντας για το περιεχόμενο του βιβλίου, συνεχίζει παρακάτω ως εξής: Σ’ αυτό αποτυπώνονται με λόγια και εικόνα, / κάποιες στιγμές ιστορικές του εικοστού αιώνα.

Πραγματικά, με τους δικούς του αγώνες και την αγωνία για τη ζωή, πάνω από τις πλάτες του ήρωα, όπως στον κινηματογράφο, βλέπουμε ένα σκηνικό της σύγχρονης Ελλάδας. Τις δικές της αγωνίες και τους δικούς της αγώνες. Τις επιτυχίες της και τα δράματά της. Και, καθώς βρισκόμαστε σε μια ακόμα φάση εναγώνιας προσπάθειας για την εθνική επιβίωση, η κατάθεση αυτή του Βασίλη είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμη.

Θυμάμαι, όταν συναντηθήκαμε για πρώτη φορά πριν μερικά χρόνια, την εμπιστοσύνη που μου έδειξε ο Βασίλης και ξέρω πως και αυτός διέγνωσε την ειλικρίνεια της δικής μου συμπεριφοράς απέναντι στο πρόσωπο του. Ειλικρίνεια στην έκφραση του θαυμασμού μου για όσα έκανε στη ζωή του που φρόντισα να καταγράψω. Είναι αυτά που με υπερηφάνεια εκθέτει στο αφήγημά του παραθέτοντας εικόνες και ντοκουμέντα με τα πρόσωπα, τα πράγματα και τους τόπους που δέθηκε μαζί τους και τις μακροχρόνιες σπουδές του.

Χαίρομαι ιδιαίτερα και για τις καταθέσεις −σαν ιντερμέτζα κοινωνικής στράτευσης και αγωνιστικής ιδεολογίας− που μας κοινοποιεί σαν μικρές συνεντεύξεις. Με αυτές κοιτάζει υπερήφανα και κατάματα την κοινωνία, τους συγγενείς και τους φίλους του. Εγγράφει έτσι επίσης μια σημαντική παρακαταθήκη τιμής και προσωπικού αγώνα για την αγαπημένη οικογένειά του, τη γυναίκα του και τα παιδιά του. Και για τον καθένα μας.

Ναι, Βασίλη, «Έκανες το καθήκον σου στην οικογένειά σου / και στους ανθρώπους τους καλούς που βρέθηκαν κοντά σου!». Και πιστεύω πως, περισσότερο από όσο το φαντάζεσαι, κάνεις κάτι που είναι πολύ χρήσιμο κοινωνικά. Προβάλλεις και με αυτή σου τη συγγραφική σου παρέμβαση, στην κοινωνικά τόσο βαριά σημερινή συγκυρία, ένα αξιομίμητο υπόδειγμα για νέους ανθρώπους.

Σου εύχομαι με υγεία. Και μακάρι το παράδειγμά σου να το ακολουθούν και άλλοι στον τίμιο αγώνα της ζωής.

Γιάννης Ρέντζος

Βιβλιογραφική σημείωση:
Βασίλη Γ. Τσούκη, ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ − Τα Απομνημονεύματά μου,
ΠΡΕΒΕΖΑ, 2018.

This entry was posted in πρεβεζάνοι συγγραφείς, πρεβεζάνοι επιστήμονες, πρεβεζάνοι μουσικοί, Πρεβεζάνοι εκπαιδευτικοί and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s