ΓΛΩΣΣΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΟΦΑΓΟΙ

…η θεωρούμενη «καλή» γλώσσα συμβαδίζει με τους έχοντες και κατέχοντες…

Ένα ωραίο βιβλίο που περιγράφει με ποιο τρόπο δάσκαλοι, καθηγητάδες, υπουργεία και κυβερνήσεις καταφέρνουν να επιβάλουν την άποψη πως ο άλλος δεν μιλάει γλώσσα αλλά ψευτοδιάλεκτο, ασήμαντο ιδίωμα ή χρησιμοποιεί παρεφθαρμένα γλωσσικά στοιχεία χωρίς αξία και χωρίς γραμματική. Και μάλιστα η λέξη του τίτλου «γλωττοφάγος» (στα γαλλικά glottophage) έχει πολλά υπονοούμενα αν παραβληθεί με τη λέξη «λωτοφάγος» (και αμνήμονας)…

Το βιβλίο του Ζαν Πιερ Νισουά εκθέτει με ποιο τρόπο προάγεται η ιδέα πως στον κόσμο υπάρχουν γλώσσες ανώτερες και γλώσσες κατώτερες και πώς –φυσικά– όσοι μιλούν τις υποτιθέμενες κατώτερες γλώσσες είναι και κατώτεροι άνθρωποι. Έστω και αν οι υποστηριχτές αυτών των ιδεών δεν ξεκαθαρίζουν τι εννοούν με τις έννοιες «κατώτερη γλώσσα» και «κατώτεροι άνθρωποι».

Κατά κανόνα, η υποτιθέμενη αγλωσσία και η λεγόμενη γλωσσική κατωτερότητα συνδέονται με άτομα, κοινωνικές ομάδες και χώρες που βρίσκονται σε κατάσταση πολιτικής εξάρτησης και οικονομικής αβεβαιότητας. Οπότε η θεωρούμενη «καλή» γλώσσα συμβαδίζει με τους έχοντες και κατέχοντες και τους ισχυρούς εκβιαστές, αποκιοκράτες και εκμεταλλευτές. Και με τους συνεργάτες τους, βέβαια…

Το σημαντικότερο στο βιβλίο είναι ότι ο συγγραφέας ελέγχει και τους ομότέχνους του πανεπιστημιακούς διαφόρων χωρών για την ανεκτική στάση τους. Δηλαδή, όταν στην αντίληψή τους υποπίπτουν τέτοια ιδεολογήματα, π.χ. για την υποτιθέμενη ανωτερότητα της δικής τους εθνικής γλώσσας, αυτοί δεν παίρνουν επιστημονική θέση. Δεν εξηγούν πως αυτά είναι αστήριχτα. Οπότε έτσι αυτοί συμμετέχουν κατά το χειρότερο τρόπο στη γλωσσοφαγική δράση.

Όπως, επίσης, γίνονται με τη στάση τους μεγάλοι γλωσσοφάγοι όταν δεν παρεμβαίνουν δημόσια να καταγγείλουν, στηριζόμενοι στο επιστημονικό τους κύρος, εκείνους οι οποίοι αναπαράγουν επικρίσεις περί δήθεν γλωσσικής κατωτερότητας και …αγλωσσίας άλλων λαών ή κοινωνικών ομάδων.

Δεν είναι σπάνιο, υποστηρίζει το βιβλίο, μέσα σε τέτοιο κλίμα να παρασυρθούν σε τέτοιες γλωσσοφαγικές κρίσεις (περί αγλωσσίας και γλωσσικής κατωτερότητας) και ολόκληροι λαοί . Που γίνονται έτσι άβουλα υποκείμενα στα χέρια πολιτικών και άλλων επιτηδείων πολιτευομένων. Δηλαδή γίνονται «λωτοφάγοι» και αμνήμονες, ξεχνώντας τις δικές τους ενδεχόμενες γλωσσικές περιπέτειες. Μπράβο Ζαν Πιερ Νισουά.

This entry was posted in γλώσσα, εκπαίδευση. Bookmark the permalink.

1 Response to ΓΛΩΣΣΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΟΦΑΓΟΙ

  1. Ο/Η dimosioshoros λέει:

    Δείτε εδώ και συζήτηση στο faxebook..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s