ΧΙΚΙΚΟΜΟΡΙ− ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ…

Από το βιβλίο του Γιώργου Βέη με ταξιδιωτικές εντυπώσεις από τη χώρα του ανατέλλοντος ήλιου

Στην πολυθεματική διάλεξη της Πέμπτης 29 Νοεμβρίου 2018 στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο (Ευριπίδου 12) θα παρουσιάσουμε, μαζί με άλλα θέματα, και εντυπώσεις από Έλληνες συγγραφείς που έχουν επισκεφθεί την Ιαπωνία. Ταξιδεμένος και διαβασμένος ο Γιώργος Βέης, πρεσβευτής, μας προσφέρει με τα γραπτά του για την Ιαπωνία μια ευκαιρία πρώτης τάξεως να βρεθούμε σε άμεση επαφή με μαρτυρίες, συνδηλώσεις και αποτυπώσεις από τη χώρα αυτή. Οι περιγραφές του για το Τόκιο αποτελούν μια απόλυτα διαθεματική πολεογραφία. Το θεματολόγιό του είναι φρέσκο, ζωντανό, επιτόπιο και προσωπικό. Μερικές σελίδες του είναι σαν σημειώσεις και εικόνες πάνω σε story boards  σεναρίων, ενώ αλλού διακρίνονται σκόπιμες κινήσεις μιας αόρατης κινηματογραφικής μηχανής.

Εξάλλου, συχνά τον «βλέπουμε» σαν να ψάχνει, ανάμεσα σε ράφια βιβλιοθήκης, να βρίσκει κάτι και να γυρίζει προς το μέρος μας για να μας διαβάσει περικοπές από την ιαπωνική ή την παγκόσμια λογοτεχνία. Και έτσι πραγματοποιείται μια ιδιαίτερη, απόλυτη, πλαισίωση αυτών που προηγούνται ή όσων θα επακολουθήσουν.

Η περιγραφή για το φοβερό κοινωνικό φαινόμενο των αυτοέγκλειστων νεαρών, «αλκοολικών της απομόνωσης», των χικικομόρι, που κάνει ο Γιώργος Βέης, γίνεται με τη βοήθεια μιας άλλης κοινωνικής περσόνας που είναι η «αδελφή της επικοινωνίας». Μια κοπέλα που θα συνδράμει στην κοινωνικοποίηση, έστω και προσωρινή, του αυτοέγκλειστου αναχωρητή, του ερημίτη. Της τον υπέδειξε το γραφείο στο οποίο υπάγεται αυτή. Κάτι  σαν σενάριο. Αν μάλιστα γνωρίζαμε και τους γονείς που θα κατέφυγαν σε αυτό το γραφείο…

Αλήθεια, τι γίνεται; Να υπενθυμίσουμε, πρώτα πρώτα, πως ο όρος Χικικομόρι ή χικικομόρι (引き籠り ή, όλα σε hiragana, ひきこもり) μπορεί να αφορά

  • τόσο την κατάσταση αυτοεγκλεισμού στην οποία περιέρχεται ένα νεαρό (συνήθως άρρεν) άτομο
  • όσο και τα άτομα τα ίδια που υποφέρουν από αυτό το οξύ ψυχοκοινωνικό σύνδρομο απόσυρσης.

Το Ιαπωνικό Υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας ορίζει ως άτομα χικικομόρι εκείνα που δεν συμμετέχουν στην κοινωνία, δηλαδή ούτε εργάζονται ούτε σπουδά­ζουν και δεν έχουν καμία εξωτερική κοινωνική επαφή ή σχέσεις, επί έξι μήνες ή περισσότερο.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από επίσημες πηγές το 2010, υπάρχουν 700.000 άτομα που ζουν ως χικικομόρι με μέσο όρο ηλικίας τα 31 έτη. Αλλά οι αριθμοί ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ των εμπειρογνωμόνων και εξελίσσονται, από χρόνο σε χρόνο (βλ. πίνακα). Πολλοί χικικομόρι που είναι τώρα 40 ετών έχουν περάσει 20 χρόνια ως ερημίτες σε αυτοεγκλεισμό και απομόνωση.

Οι καταστάσεις χικικομόρι είναι βέβαιο πως εκφράζουν άρνηση της κοινωνίας. Ίσως μιας συγκεκριμένης κοινωνίας. Αποτελούν όμως και απόρριψη κάθε δομής της. Η πόλη που ακυρώνουν οι χικικομόρι είναι η πιο εντυπωσιακή από αυτές.

This entry was posted in πολεογραφία, Ιαπωνία, Λογοτεχνία, γεωγραφία and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to ΧΙΚΙΚΟΜΟΡΙ− ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ…

  1. Ο/Η dimitrisfileles λέει:

    Ευχαριστούμε για την αδιάκοπη προσφορά σημαντικών γνώσεων!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s