ΙΣΤΟΡΙΑ, ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Με αφορμή το βιβλίο του Θανάση Ν. Παπαθανασίου σε πλαίσιο ιαπωνικής ιστορίας

Στις 8/12/2018, Σάββατο μεσημέρι, στην αίθουσα των Εκδόσεων «Αρμός» (Μαυροκορδάτου 11, Αθήνα), έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Θανάση Ν. Παπαθανασίου με τίτλο «Ένας Ιάπωνας Δίχως Σχιστά Μάτια» και υπότιτλο Νικόλαος Κασάτκιν, ο ευαγγελιστής των Ιαπώνων.

Για το βιβλίο έκαναν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις με περιεχόμενο θεολογικο-ιεραποστολικό, γεωπολιτικο-ιστορικό και ιαπωνολογικό οι κ.κ.

Αλέξανδρος, Μητροπολίτης Νιγηρίας
Ειρήνη Κασάπη, Δρ. Ρωσικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας
Στέλιος Παπαλεξανδρόπουλος, Καθηγητής (ΕΚΠΑ) Ιστορίας Θρησκειών, Ιαπωνολόγος
– και ο συγγραφέας του βιβλίου Θανάσης Ν. Παπαθανασίου.

Με αφετηρία τη σαφώς ιαπωνοκεντρική και ανθρωποκεντρική ορθόδοξη χριστιανική δράση του Ρώσου κληρικού Νικολάου Κασάτκιν (1836 – 1912) που ανακηρύχθηκε και Άγιος και που περιγράφει με ιδιαίτερη ορθόδοξη θεολογική και θρησκειολογική – ανθρωπολογική εμβάθυνση ο συγγραφέας, έγιναν ακριβέστατες και πρωτότυπες αναλύσεις για

  • το νόημα της ιεραποστολής γενικά (και κατά πόσο αυτή επιτρέπεται να «εκπολιτίζει» με βάση τη λογική της αποστέλλουσας ξένης εκκλησίας και τα συμφέροντα της δικής της κοινωνίας),
  • τις ιδιαίτερες ιστορικές συνθήκες της εποχής (ως προς τις βλέψεις της Ρωσίας για την Ανατολή και μάλιστα σε σχέση με α) τον ρωσοϊαπωνικό πόλεμο του 1904-1905 και β) τον προεπαναστατικό αναβρασμό εκείνης της περιόδου) και
  • την πρόσφατη τότε (1868) μετάβαση της Ιαπωνίας από το προαιώνιο στρατιωτικό καθεστώς των Σογκούν στην εποχή εκδυτικισμού που άρχισε με την αναβίωση του αυτοκρατορικού θεσμού και τον Αυτοκράτορα Μέιτζι.

Το εξαιρετικά καλογραμμένο και εκδοτικά ιδιαίτερα φροντισμένο βιβλίο του Θανάση Ν. Παπαθανασίου, γνωστού και από άλλες σημαντικές θεολογικές συγγραφικές του καταθέσεις, προσφέρει ένα αξιόλογο διεπιστημονικό και διαθεματικό υλικό στη γλώσσα μας που μπορεί να ενδιαφέρει ένα ευρύτερο κοινό εκπαιδευτικών και βιβλιοφίλων.  Είναι φανερό βέβαια πως το βιβλίο έχει και έντονο ιαπωνολογικό ενδιαφέρον.

This entry was posted in Ιστορία, Ιαπωνία, γεωγραφία, γλώσσα, διαθεματικότητα and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s