Ο ΟΡΥΖΟΜΥΛΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

…και η πρόταση του Βασίλη Ευαγγέλου

Πέρσι σαν σήμερα στις 16 Ιανουαρίου 2018 ο φίλος Βασίλης Ευαγγέλου έκανε μια πρόταση γι’ αυτό το κτήριο που είναι διατηρητέο και είναι πιθανώς ιδιοκτησία ιδιωτών (κατά την εκτίμηση του εισηγητή, οι οποίοι είναι από τα Ιωάννινα)

Σύμφωνα με την πρόταση το ακίνητο να έρθει στα χέρια του δήμου Πρέβεζας είτε να αγοραστεί εξ ολοκλήρου με μακροχρόνιο δανεισμό, είτε με ανταλλαγή περιουσίας του δήμου σε άλλη περιοχή, ώστε αυτό να μπορούσε να αξιοποιηθεί σαν πολιτιστικό κέντρο με μοναδικές χρήσεις και όχι μόνο.
Άλλωστε είναι το μόνο βιομηχανικό κτήριο που έχει διασωθεί στην πόλη και, όπως ξέρουμε, γράφει ο εισηγητής της πρότασης,  σε Βόλο Χανιά Πάτρα Αθήνα και μάλλον σε όλην την Ελλάδα, αντίστοιχα κτίρια γίνανε κοιτίδες πολιτισμού. Εκτός αυτού θα απελευθερωθούν χώροι και χρήσεις στα υπόλοιπα κτίρια του δήμου.

Ο φίλος Βασίλης επισυνάπτει και το πρόγραμμα για χρηματοδοτήσεις και εκτιμά πως είναι ευκαιρία για … «λίφτινγκ» σε εγκαταλειμμένα δημοτικά κτίρια της Πρέβεζας. Πράγματι η Νέα δράση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, 2014-2020» καλεί τους δήμους να αξιοποιήσουν εγκαταλειμμένα δημοτικά κτήρια με στόχο τη λειτουργική επανένταξή τους στον ιστό της πόλης, συμβάλλοντας άμεσα και έμμεσα στην οικονομική και κοινωνική αναζωογόνηση των αστικών περιοχών.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης φθάνει τα 50 εκατ. ευρώ και αφορά σε βιομηχανικά κτήρια, ανενεργά ΞΕΝΙΑ, ανενεργά νοσοκομεία, στεγασμένες αγορές, αποθήκες, δημοτικά λουτρά, δημοτικά σφαγεία, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, δικαστικά μέγαρα και κτήρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας.
Η επιδότηση φθάνει το 100% εφόσον αξιοποιηθεί το 80% τουλάχιστον της επιφανείας του κτηρίου για πολιτιστικές αθλητικές ψυχαγωγικές δραστηρότητες από τον Δήμο για τους πολίτες ή η αξιοποίηση του κτηρίου για μετεγκατάσταση υπηρεσιών του δήμου η άλλου δημοτικού φορέα με δωρεάν παραχώρηση (πχ βρεφικούς σταθμούς ΚΑΠΗ)
Τα κτήρια θα πρέπει να ειναι πάνω από 500 τμ ιδιοκτησίας του δήμου η να έχουν παραχωρηθεί σε αυτόν από άλλο δημόσιο φορέα για πάνω από 15 χρόνια και θα πρέπει μετά την παρέμβαση να λειτουργούν τουλάχιστον 4 ημέρες / βδομάδα και 8 μηνες/χρόνο.
Τέτοια κτίρια υπάρχουν και στους 3 Δήμους της Π.Ε Πρέβεζας, όπως είναι τα Ιαματικά Λουτρά, τα Δημοτικά Σφαγεία, οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις που έχουν παραχωρηθεί κ.α.

Είναι λοιπόν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους Δήμους, να εκμεταλλευτούν άλλο ένα χρηματοδοτικό εργαλείο με στόχο να δώσουν ζωή σε κτιριακές υποδομές που σήμερα ρημάζουν.

This entry was posted in πρεβεζάνοι επιστήμονες, πρεβεζάνοι καλλιτέχνες and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s