ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΩΝ ΒΕΝΕΤΩΝ ΠΡΟΒΛΕΠΤΩΝ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Αλλάζει η ιστορία της πόλης μας;

Tο Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2019 στις 7 το βράδυ, στο Πολιτιστικό Κέντρο το Δήμου Πρέβεζας, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του βιβλίου της ιστορικού κ. Χριστίνας Ε. Παπακώστα, με τίτλο: «Το αρχείο των βενετών προβλεπτών της Πρέβεζας». Όπως είναι γνωστό το βιβλίο που είναι μια ιδιαίτερα φροντισμένη έκδοση της Περιφέρειας Ηπείρου παρουσίασαν οι κκ Νικόλαος Καραπιδάκης, Δημοσθένης Δόνος και Δημήτριος Αρβανιτάκης ενώ τον συντονισμό της παρουσίασης είχε ο κ. Νίκος Δ. Καράμπελας.

Στην εικόνα μας βλέπουμε τη σφραγίδα του συμβολαιογράφου Νικολάου Ρέντζου από έγγραφο, όπως είναι στο βιβλίο της Χριστίνας Παπακώστα.

Συναντήσαμε τις ημέρες αυτές τον εκλεκτό φίλο Νίκο Καράμπελα ο οποίος μας μίλησε με ενθουσιασμό για το βιβλίο εκφράζοντας την πεποίθηση πως το έργο αυτό αλλάζει σε μεγάλο βαθμό την όποια εδραιωμένη αντίληψη για μερικά από τα σημαντικά στοιχεία του παρελθόντος της πόλης μας.

Όπως είναι γνωστό η Πρέβεζα πέρασε στα χέρια των Βενετών με τη Συνθήκη του Πασσάροβιτς, τον Ιούλιο του 1718 και έμεινε βενετοκρατούμενη μέχρι το 1797. Το όνομα της συνθήκης προέρχεται από την πόλη Ποζάρεβατς, στα νοτιοδυτικά του Βελιγραδίου, με απόδοση στα γερμανικά, δηλαδή Πασσάροβιτς. Με την ενσωμάτωση της πόλης μας στο κράτος της «Γαληνοτάτης Δημοκρατίας» εγκαταστάθηκαν εδώ οι Ενετικές Αρχές με ανώτατο αξιωματούχο που είχε τον τίτλο «προβλεπτής» (στα ενετικά: provveditore).

Με βάση τα κείμενα άσκησης της διοίκησης και απονομής της δικαιοσύνης που παρήχθησαν εκείνη την εποχή και που βρίσκονται στη Λευκάδα, η εκλεκτή ερευνήτρια Χριστίνα Παπακώστα είχε την ευκαιρία να επεξεργαστεί με μεγάλη υπομονή το ιδιαίτερα πρωτότυπο υλικό και να συνθέσει το βιβλίο της για το οποίο είχαμε τη χαρά να ακούσουμε τις σχετικές εισηγήσεις.

Μου δίνεται η ευκαιρία να προσθέσω πως μέλη της οικογένειάς μου ενδιαφέρθηκαν κατά το παρελθόν να ενημερωθούν για το υλικό αυτό αναζητώντας μάλιστα συνεπωνύμους μας και (ίσως) συγγενείς μας που θα είχαν ενταχθεί στο «αρχοντολόγιο» της εποχής. Η αδελφή του πατέρα μου Ευφημία Ρέντζου – Μπαλούρη είχε αναζητήσει το αρχοντολόγιο και στη Βενετία, κατά τη διάρκεια ταξιδιού της.

Όπως είναι γνωστό, στο «αρχοντολόγιο» ή Χρυσή Βίβλο ή Λίμπρο ντ’ Όρο (Libro d’Oro) εγγράφονταν οι υποψήφιοι ως αξιωματούχοι που καλούνταν να ασκήσουν ανώτερα διοικητικά και διαχειριστικά καθήκοντα αλλά, αργότερα, εμφανίζονταν εκεί και οι οικονομικά ισχυροί αστοί της πόλης που συνεισέφεραν σημαντικές χρηματικές παροχές στο δημόσιο ταμείο. Αυτά είναι γνωστά για τα Επτάνησα αλλά δεν γνωρίζω ιδιαίτερες πρεβεζάνικες λεπτομέρειες για ελληνικό πρεβεζάνικο αρχοντολόγιο.

Πάντως στα περιεχόμενα και τα ευρετήρια του βιβλίου που παρουσιάστηκε αναφέρονται πολλά ονόματα Ρεντζαίων (όπως μου το επεσήμανε και ο Στράτος Ρέντζος). Έχουν σημαντικές επαγγελματικές ιδιότητες και ίσως αποτελούν το επώνυμο με τη μεγαλύτερη συχνότητα στο βιβλίο που συνεχίζει να έχει πολλούς εκπροσώπους στην Πρέβεζα. Δεν ξέρω αν είχαν και κάποιον τίτλο ευγένειας της ενετικής πολιτείας, ούτε ποιοι είναι απλοί συνεπώνυμοι μας και ποιοι είναι συγγενείς μας. Τους παραθέτω (με τις παραπομπές σελίδας από το βιβλίο):

Ρέντζος Αθανάσιος του Δράκου, σύνδικος 194• βλ. και Renzo Atanasio του ποτέ Draco Allexi
Ρέντζος Αθανάσιος, σύνδικος 194
Ρέντζος Γιάννης (Ρέντζου Γιάνι) 247• βλ. και Renzo Gian(n)i (Janni)
Ρέντζος Ιωάννης, σύνδικος 194
Ρέντζος Νικόλαος, συμβολαιογράφος, 39
Ρέντζος Νικολός, σύνδικος 194
Ρέντζος Πάνος 243
Ρέντζος Σπύρος 81• βλ. και Renzo Spiro
Ρέντζος Χρήστος 81• βλ. και Renzo Christo
Costa e Dimitri, fratelli [= αδελφοί] Renzo quondam [= πρώην] Spiro
Atanasio Renzo quondam [= πρώην] Draco Allexi
Cristo Renzo quondam Janni, Giorgo di lui figlio [= του οποίου γιός].

Να ευχαριστήσουμε πρώτα ένθερμα την κυρία Χριστίνα Παπακώστα, για το έργο της. Να χαιρετίσουμε επίσης εγκάρδια όλους τους φορείς και τα άτομα που συνέβαλαν στη διοργάνωση της παρουσίασης. Και φυσικά να συγχαρούμε την Περιφέρεια και την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας για την έκδοση. Για το βιβλίο παραπέμπουμε εδώ σε κείμενο του Σπύρου Καρύδη όπου υπάρχει και λινκ για το βιβλίο.

This entry was posted in πολεογραφία, Ιστορία, εκπαίδευση, Visit Preveza and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΩΝ ΒΕΝΕΤΩΝ ΠΡΟΒΛΕΠΤΩΝ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s