Η ΒΛΑΧΧΚΙΑ ΙΝΟΥΡΙΑ ΣΤΟΥ ΓΚΑΡΝΤΙΑΝ

Για την παλιά ενορία των Πρεβεζάνων Συρρακιωτών και την αρχαιολογική της αξία

Στην ηλεκτρονική έκδοση της βρετανικής εφημερίδας The Guardian είχαμε μια ωραία έκπληξη. Παρουσίαζε δέκα χαριτωμένες γωνιές της Ευρώπης και ανάμεσά τους και η Πρέβεζα. Η όμορφη φωτογραφία που κοσμούσε το άρθρο ήταν από το εσωτερικό της μικρής πρεβεζάνικης εκκλησίας Άγιος Αθανάσιος, όπως είναι εξ ολοκλήρου αγιογραφημένη. Τώρα δεν λειτουργείται πια και αποτελεί χώρο μουσειακής διαχείρισης και επίσκεψης.

Το σπίτι μου είναι στο διπλανό τετράγωνο, στο κέντρο της πόλης, και έχω πολλές αναμνήσεις. Σχετικά με την ομάδα «Από τα Βόρεια Ιδιώματά μας» στο facebook να πω πως αυτή η εκκλησία είχε ορισθεί ως ενορία και των Συρρακιωτών («Βλάχων») την εποχή που αυτοί ήταν πρόχειρα εγκατεστημένοι σε βλάχικες καλύβες στις παρυφές της πόλης, έξω από την ιστορική τάφρο (τάπια ή ντάπια), στον ελαιώνα. Θυμάμαι πάντα με συγκίνηση, ως πιο ξεχωριστό πράγμα, τα μοιρολόγια τους στις περιστάσεις πένθους.

Τα βόρεια ιδιώματα μας «συγγενεύουν» με τα βλάχικα από παρεξήγηση μια και στην Αθήνα τα βόρεια ιδιώματα λέγονται συνήθως βλάχικα, αλλά, όπως ξέρουμε, δεν υπάρχει καμιά σχέση ανάμεσα στις δύο γλωσσικές μορφές. Την πληροφορία για το δημοσίευμα μας διαβίβασε ο εκλεκτός φίλος Θωμάς Ιωάννου γιατρός στην Πρέβεζα. Το αγγλικό κείμενο και το λινκ βρίσκονται στα σχόλια.

This entry was posted in ποίηση, τάφρος, Βόρεια Ιδιώματα, Βλάχικα, γλώσσα, Visit Preveza and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Η ΒΛΑΧΧΚΙΑ ΙΝΟΥΡΙΑ ΣΤΟΥ ΓΚΑΡΝΤΙΑΝ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s