…έδειξε ότι ηγεσία σημαίνει από το κάνεις μάθημα σε πρωτοετείς μέχρι το να σχεδιάζεις ακαδημαϊκή πολιτική σε ανώτατα επίπεδα…
[Πληροφορηθήκαμε (*) με θλίψη την απώλεια του καθηγητή Κώστα Σοφούλη σε ηλικία 83 ετών. Είχαμε συνεργαστεί στην Μυτιλήνη, στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, και δεν λησμονούμε την ευγένειά του και την αποφασιστικότητα του για τα ακαδημαϊκά ζητήματα. Ο Κώστας Σοφούλης είχε επίσης χρηματίσει βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Θυμάμαι με πόση συγκίνηση τον ακούγαμε, καθηγητές και φοιτητές, σε μια φοιτητική απεργιακή δράση όταν μας υπενθύμισε την εκτέλεση της 7ης Συμφωνίας του Σοστακόβιτς στο πολιορκημένο Λένινγκραντ του 1942, τονίζοντας πόση ευθύνη είχε στην τότε κοινή μας μάζωξη η κάθε πλευρά και πόση σοβαρότητα απαιτούσε η διαχείριση της κατάστασης. Θυμάμαι ακόμα πως, στο πρώτο κοινό μας σεμινάριο περιβάλλοντος – ανθρωπογεωγραφίας, συμμετείχαμε τρεις διδάσκοντες. Εκείνος, ο μετέπειτα Πρύτανης Ανδρέας Τρούμπης και εγώ (από το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας). Μοιάζει σαν συγκινητική σύμπτωση συνέχισης εκείνου του σεμιναρίου, να διαβάζουμε εδώ τον ύστατο αποχαιρετισμό εκ μέρους του καθηγητή Ανδρέα Τρούμπη.]
Καθηγητά Κωνσταντίνε Μ. Σοφούλη:
Το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Ιδρύματος και του Τμήματος που δημιούργησες, παρέα με τον Καθηγητή Νίκο Σ. Μάργαρη, σε Χαιρετά με υπέρτατη Τιμή και κορυφαία Υπερηφάνεια!
Η βαθειά θλίψη παραμένει στις ψυχές και την καρδιά των ελάχιστων πλέον παλαιών συναδέλφων Σου –που από σήμερα μετριόνται και βγαίνουν ακόμα λιγότεροι στην αναφορά των κυμάτων του Αιγαίου. Των Κυμάτων που Εσύ μας δέσμευσες Ηθικά και Ακαδημαϊκά, να κάνουμε να ψιθυρίζουν το όνομα του Πανεπιστημίου μας να εκπέμπει Φώς στο μεταίχμιο Ανατολής και Δύσης, στα άκρα του Ελληνισμού.
Σε χαιρετούν κυρίως, οι γενιές των Φοιτητών μας, που δεν τους έμαθες απλώς γράμματα ˙ τους ενέπνευσες για την πορεία τους στη Ζωή. Σε χαιρετούν οι Διοικητικοί Συνεργάτες, σε Χαιρετούν τα νησιά του Αρχιπελάγους, σε Χαιρετά η Ελλάδα των εγγραμμάτων Πολιτών. Δεν επανίδρυσες, απλώς, το στρατηγικό όραμα της Παιδείας ως κορυφαίο στοιχείο της εν γένει ανάπτυξης της νεωτέρας Ελλάδος. Δεν επεχείρησες, απλώς, να κινήσεις γραφειοκρατικά τη διοικητική δόμηση ενός νέου Ιδρύματος, στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης.
Θέλησες και πέτυχες μιαν Επανάσταση στα της Ελληνικής Παιδείας: πολέμησες τον τοπικισμό, εμπέδωσες την καινοτομία των σπουδών, των μεθόδων και των γνωστικών πεδίων, προώθησες τη διεθνοποίηση και την εξωστρέφεια, έδειξες ότι ηγεσία σημαίνει από το κάνεις μάθημα σε πρωτοετείς μέχρι το να σχεδιάζεις ακαδημαϊκή πολιτική σε ανώτατα επίπεδα, ταυτόχρονα.
Κωνσταντίνε Μ. Σοφούλη,
Καθώς δεν έχει νόημα να απευθύνω τετριμμένες ευχές, από το παράθυρο βλέπω γλάρους πάνω από τις ακτές του Αιγαίου. Πετούν ανάλαφρα πάνω από τα κύματα, χρησιμοποιούν τον αντίθετο άνεμο για να ανέβουν πιο ψηλά! Ξέρω ότι είσαι ανάμεσο τους και χαίρομαι για την ελευθερία της Ψυχής Σου.
Στο Καλό, Σεβαστέ μου Καθηγητή,
Ανδρέας Τρούμπης
[(*) Ευχαριστώ θερμά την καθηγήτρια κ. Ελένη Μπριασούλη που μου διαβίβασε το κείμενο].

Καθώς δεν έχει νόημα να απευθύνω τετριμμένες ευχές, από το παράθυρο βλέπω γλάρους πάνω από τις ακτές του Αιγαίου. Πετούν ανάλαφρα πάνω από τα κύματα, χρησιμοποιούν τον αντίθετο άνεμο για να ανέβουν πιο ψηλά! Ξέρω ότι είσαι ανάμεσο τους και χαίρομαι για την ελευθερία της Ψυχής Σου.
Ανδρέας Τρούμπης
ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ Η 76η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑΣ ΤΟΥ ΛΕΝΙΝΓΚΡΑΝΤ ΜΕ ΤΗ ΝΙΚΗΦΟΡΟ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 872 ΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑΣ.
Όλα συνδέονται και με το έργο του σοβιετικού συνθέτη Ντμίτρι Σοστακόβιτς που έγραψε στο Λένινγκραντ την 7η Συμφωνία του, αφιερωμένη στον ηρωισμό και τις κακουχίες του λαού της ιστορικής και ηρωικής αυτής πόλης.