ΜΑΣΚΕΣ ΜΕ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΜΕΤΑΞΙ

Από τον ιό στον Έντι και πάλι στον ιό…

Σήμερα (21 Μαρτίου 2020) ακούσαμε πληροφορίες ότι παραλάβαμε, ως δωρεά από την Κινέζικη Κυβέρνηση, παρτίδα με 500.000 μάσκες. Φυσικά δεν θα είναι μεταξωτές αλλά γι’ αυτόν τον ειδικό σκοπό της προστασίας από τη μετάδοση του κορωνοϊού που μαστίζει τον κόσμο.

Θυμηθήκαμε έτσι το παλιό εκείνο περιοδικό, τη Μάσκα, με τις αστυνομικές και καουμπόικες περιπέτειες που κυκλοφορούσε τη δεκαετία του ’50 με εκδότη και διευθυντή τον Απόστολο Μαγγανάρη. Στη Μάσκα πέρασαν πολλά ονόματα συγγραφέων της παγκόσμιας αστυνομικής λογοτεχνίας αλλά και ήρωες της pulp fiction. Σε ένα τεύχος της η Μάσκα περιλαμβάνει ένα ανάγνωσμα με τίτλο Κινέζικο μετάξι.

Το κεντρικό πρόσωπο του αναγνώσματος είναι ο πολύ γνωστός, ως χαρακτήρας αστυνομικών περιπετειών στη δεκαετία του ΄50, ο Λέμμυ Κώσιον (με την ορθογραφία της εποχής), δημιούργημα της πένας του Βρετανού συγγραφέα Πίτερ Τσέινι. Τον χαρακτήρα αυτό ενσάρκωσε ο εβραιορωσικής καταγωγής (με αμερικανική εθνικότητα)  Έντι Κονσταντίν σε πολλές ταινίες γαλλικής παραγωγής. Ξέρουμε πως ο ηθοποιός αυτός είχε κυριολεκτικά ταυτιστεί με τον ήρωα που ενσάρκωνε και απεικονίστηκε παντού με το πρόσωπό του. Το βλέπουμε και στο εξώφυλλο

Αναρτήσαμε στη σελίδα μας του facebook το εξώφυλλο του τεύχους 35 της Μάσκας, με την …επίκαιρη κινέζικη περιπέτεια και μερικοί φίλοι το σχολίασαν καλοδιάθετα.

Ο Λευτέρης δηλώνει την «εμβριθή παρακολούθηση της περιοδικής έκδοσης».

Ο Μιχάλης μας υπενθυμίζει πως «στο σινεμά έπαιζε ο Έντι Κονσταντίν ως Λέμμυ Κώσιον» με τη σωστή ορθογραφία της εποχής.

Η Ειρήνη το βρίσκει «Πολύ επιτυχημένο!», όπως ο Νίκος Ι «Πάντα!».

Ο Νίκος ΙΙ μας θυμίζει τη σχέση του με τη Μάσκα «Ο Τομ Μιξ, ο Φεγγαροκεφαλος… Τα έκρυβα κάτω από το μαξιλάρι…», ενώ ο Νίκος ΙΙΙ μας θυμίζει και το ομοιόμορφο περιοδικό Μυστήριο που έβγαινε εκείνη την εποχή ακολουθώντας την συνταγή του πρωτοπόρου Μαγγανάρη.

Οι Νίκοι είναι δικοί μας…

This entry was posted in Δημόσιος Χώρος. Bookmark the permalink.

1 Response to ΜΑΣΚΕΣ ΜΕ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΜΕΤΑΞΙ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s