ΠΟΙΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ;

Εμετακομίσθημεν εις την οικίαν μας και είναι η πρώτη ημέρα της κατοικίας μας εις αυτήν.

Στο «Ημερολόγιο του Ι. Μ. Ρέντζου», που είχαμε επιμεληθεί και παρουσιάσαμε στο πρεβεζάνικο κοινό σε δυο ημερίδες με τη βοήθεια εκλεκτών φίλων, έχουμε μερικές φωτογραφίες και σχέδια του σπιτιού του Ι.Μ. Ρέντζου. Για το σπίτι μάς είχε τότε περιέλθει η αδιασταύρωτη πληροφορία ότι είχε 12 δωμάτια και ίσως ήταν το μεγαλύτερο της Πρέβεζας.

ΟΙΚΙΑ_ΙΜΡ

Στο σημείωμα αυτό εδώ παραθέτουμε μερικές σχετικές επίσημες πληροφορίες αλλά θέτουμε και το ερώτημα στους αναγνώστες που ασχολούνται με την ιστορία της πόλης μας κατά πόσο το σπίτι που περιγράφουμε ήταν πράγματι η μεγαλύτερη μονοκατοικία στην πόλη με ενιαία κεντρική είσοδο. Όπως είναι γνωστό το σπίτι στο Γυμνάσιο αξιολογήθηκε 2,5 φορές περισσότερο από τη γνωστή και σήμερα μεγάλη διώροφη κατοικία (μετέπειτα ιδιοκτησία Τσόλκα) στην νυν πλατεία Ούλοφ Πάλμε όπου διέμενε ο ΙΜΡ.

κλεμαν1
Στο σπίτι αυτό ο ΙΜΡ και η οικογένειά του είχαν μετακομίσει στις 5 Φεβρουαρίου 1897. Όπως θα παρατηρήσουμε είχε 14 δωμάτια και διαστάσεις κάτοψης 20 μέτρα επί 20 μέτρα περίπου. Στο Ημερολόγιο ο ΙΜΡ γράφει «Εμετακομίσθημεν εις την οικίαν μας και είναι η πρώτη ημέρα της κατοικίας μας εις αυτήν». Παραθέτουμε τώρα το κείμενο περιγραφής του σπιτιού που υπογράφει ο συμβολαιογράφος Πάνος Χαρ. Κατηφόρης στις 14 Αυγούστου 1934(*), όπως μας περιήλθε με ευγενή φροντίδα του εκλεκτού φίλου Παναγιώτη Κλήμη:

Μια μεγάλη λιθόκτιστη διώροφη οικία στην πόλη της Πρέβεζας, στην Οδό Κλεμανσώ, συνοικία Αγίου Κωνσταντίνου, κατεχόμενη από τον ενοικιαστή Ιωάννη Καλημέρη. Αυτή έχει στον κάτω όροφο δύο διαμερίσματα από τα οποία το ένα έχει 4 δωμάτια με ταβάνι και πάτωμα, αφοδευτήριο, πηγάδι και διάδρομο και το άλλο δύο δωμάτια με ταβάνι και πάτωμα, κουζίνα, λουτρό, πηγάδι και διάδρομο. Ξύλινη σκάλα οδηγεί στον άνω όροφο ο οποίος έχει 8 δωμάτια με μαρμαροκονίαμα, διάδρομο, αφοδευτήριο, δύο μπαλκόνια. Το εξωτερικό έχει πλακόστρωτο 690 τετρ. μέτρων, δέντρα και ξύλινο οικίσκο, κλίβανο, δύο περιτοιχισμένα πηγάδια. Η οικία έχει διαστάσεις 19 μέτρα μήκος, 18 μέτρα πλάτος και 7 μέτρα ύψος. Ανατολικά συνορεύει με το ελαιοτριβείο των ιδίων ιδιοκτητών, δυτικά με το προαύλιο της οικίας Σπυρίδωνος Φονταρά, νότια με τη οδό Κλεμανσώ και βόρεια με άλλη οικία των ιδίων ιδιοκτητών, εκτιμηθέντα για δραχμές 450.000.

Τα στοιχεία που παραθέτουμε εκτιμούμε πως είναι αρκετά για τη σύγκριση με άλλες κατοικίες και το ερώτημα στους αναγνώστες που ασχολούνται με την ιστορία της πόλης μας κατά πόσο το σπίτι που περιγράφουμε ήταν πράγματι το μεγαλύτερο. 

____________________

(*) Στο πρώτο σχόλιο υπάρχει το ακριβές αντίγραφο από το επίσημο έγγραφο.

This entry was posted in Δημόσιος Χώρος and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to ΠΟΙΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s