ΠΟΥ ΝΑ ΚΡΥΦΤΟΥΝ ΟΙ ΑΓΕΩΓΡΑΦΗΤΟΙ;

Επιστολή μου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ για τη χρησιμότητα της γεωγραφίας στις εισαγωγικές εξετάσεις των ΑΕΙ.

Η προχθεσινή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ δημοσίευσε μια επιστολή που έστειλα για τη χρησιμότητα της γεωγραφίας στις εισαγωγικές εξετάσεις των ΑΕΙ. Την ευχαριστούμε. Οι σχετικές παραπομπές για την επιστολή και άλλα ζητήματα δικά μου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ βρίσκονται στο πρώτο σχόλιο.

Το κείμενο της επιστολής μου:

Κύριε διευθυντά

Διάβασα με ενδιαφέρον την παρουσίαση του εκλεκτού συνεργάτη σας κ. Αποστόλου Λακασά για τους συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων στα εξεταζόμενα μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων («Καθημερινή», 14 Νοεμ. 2021).

Είναι λυπηρό πως και από αυτή την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση απουσιάζει η επιστήμη της Γεωγραφίας με τις γενικές διαρθρώσεις της ως Φυσική Γεωγραφία και Ανθρωπογεωγραφία και με τη Γεωλογία.

Με τον αποκλεισμό της γεωγραφικής καλλιέργειας και σκέψης από την εξεταζόμενη ύλη χάνεται μια σημαντική εκπαιδευτική και κοινωνική ευκαιρία να αναδειχθούν στο σχολείο ζητήματα διαχείρισης του περιβάλλοντος, των φυσικών πόρων και των πόλεων και τόσα άλλα που αντικατοπτρίζονται στην παγκόσμια αγωνία σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

Αλλωστε και από καθαρά παιδαγωγική πλευρά, με τα ποικίλα διδακτέα γεωγραφικά ζητήματα που εκτείνονται π.χ. από τη γλωσσογεωγραφία και τους λιμναίους οικισμούς έως τη γεωπολιτική και την εκλογική γεωγραφία, προσφέρονται εξαιρετικές παιδαγωγικές ευκαιρίες για διεπιστημονικές προσεγγίσεις και διαθεματικές διδασκαλίες που ανανεώνουν το σχολείο.

Προσωπικά θα δυσκολευόμουν να αναφέρω επιστημονικούς κλάδους, σχολές ή τμήματα που η Γεωγραφία δεν θα τους ήταν χρήσιμη ως προαπαιτούμενο μάθημα.

This entry was posted in Δημόσιος Χώρος and tagged , , . Bookmark the permalink.

1 Response to ΠΟΥ ΝΑ ΚΡΥΦΤΟΥΝ ΟΙ ΑΓΕΩΓΡΑΦΗΤΟΙ;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s