ΣΤΗ ΖΟΥΓΚΛΑ ΤΟΥ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟΥ

ΚΛΑΔΕΥΟΝΤΑΣ ΔΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΠΕΖΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ

Τριάντα τουλάχιστον οργανώσεις και φορείς υπογράφουν ένα σημαντικό κείμενο, ζητώντας να σταματήσει η καταστροφή των αστικών δέντρων που γίνεται με το απρόσεχτο κούρεμα «δια της χειροβομβίδος» που είναι στην πραγματικότητα το κλάδεμα των δέντρων του αστικού χώρου. Το κείμενο που είχε την καλοσύνη να μας κοινοποιήσει η καθηγήτρια κυρία Ελένη Καπετανάκη-Μπριασούλη γράφει τα εξής:

Τις τελευταίες μέρες οι κάτοικοι της Αθήνας και πολλών άλλων δήμων της Ελλάδας εκπλήσσονται δυσάρεστα, βλέποντας κυριολεκτικά καρατομημένα τα δέντρα στις πλατείες και στους δρόμους.

Οι χώροι πρασίνου με τα μεγάλα δέντρα και με τη βιοποικιλότητα που φιλοξενούν, αποτελούν σημαντικότατα συστατικά στοιχεία της φύσης μέσα στις πόλεις. Τα δέντρα προσφέρουν πλήθος αναντικατάστατων οικοσυστημικών υπηρεσιών:

►ρύθμιση του μικροκλίματος, απορρόφηση αέριων ρύπων,

►αισθητική απόλαυση και αναψυχή,

►προστασία από τις πλημμύρες,

►θερινή σκίαση κλπ.

►Επιπλέον, κατά τους εαρινούς μήνες αποτελούν θέσεις φωλιάσματος για πολλά είδη πουλιών που ζουν στις πόλεις μας.

dendra

                                        ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ; ΓΙΑΤΙ;

Στα σωστά αυτά πράγματα χρειάζεται να αντιπαρατεθεί και η φωνή των ανθρώπων που χρησιμοποιούν συστηματικά τα πεζοδρόμια και που τα βλέπουν κατειλημμένα από  δέντρα και προεξέχοντα ή κατερχόμενα κλαδιά.

Λέμε λοιπόν πως είναι πολύ ενδιαφέρουσα η δράση, όμως…

Είναι απρόσεχτη η προσέγγιση και με ελάχιστα φιλική διάθεση προς τον βαδιστή της πόλης ο οποίος έχει να αντιπαλέψει  1) με τα αυτοκίνητα στους δρόμους, στις διαβάσεις και στους πεζόδρομους και 2) με τα κακώς χωροθετημένα ακλάδευτα δέντρα των πεζοδρομίων μαζί με τις κολώνες της ΔΕΗ και τα κολωνάκια των διαφόρων σημάτων.

Η κατάσταση του πράσινου των πόλεών μας είναι έκδηλα εχθρική απέναντι στον απλό διαβάτη, στη μητέρα με το παιδικό αμαξάκι και στους ηλικιωμένους και τους ΑΜΕΑ. Πολλά πεζοδρόμια είναι απολύτως αδιάβατα εξαιτίας της αμελέτητης φύτευσης και της κακής διαχείρισης του πράσινου.

Ο βαδιστής της πόλης πρέπει να διακινδυνεύει τη ζωή του κατεβαίνοντας στο οδόστρωμα για να αποφύγει το εχθρικά φυτευμένο πράσινο (που κατά περιπτώσεις αυτό διάκειται ευμενώς προς παρακείμενες ιδιοκτησίες και χώρους ελεύθερου χρόνου) πέφτοντας έτσι στα δόντια και στους τροχούς των δολοφονικών μηχανοκινήτων.

Το θαμνώδες πράσινο και τα δέντρα  πρέπει να καταλάβουν τη θέση που τους αξίζει στην ελληνική πόλη με φιλάνθρωπο προσεχτικό σχέδιο πόλης, θαρραλέα εκτεταμένη χωροθέτησή τους και αποφυγή χαριστικών προσκυρώσεων σε βάρος τους.

                                     Γιάννης Ρέντζος

Οι δήμοι που είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των χώρων πρασίνου και για τη φροντίδα των δέντρων, συνεχίζει το κείμενο, φαίνεται να αγνοούν όλα τα παραπάνω. Τα δέντρα κλαδεύονται με τρόπο τόσο δραστικό, που απομένει σχεδόν μόνο ο κορμός. Αφαιρείται όλη η κόμη τους και αυτό που μένει είναι μια εικόνα ακρωτηριασμένων και καρατομημένων δέντρων, που έχουν απωλέσει εντελώς το φυσικό σχήμα τους. Ακόμα χειρότερα, όλα αυτά συμβαίνουν μέσα στην άνοιξη, δηλαδή στην εποχή κατά την οποία τα πουλιά έχουν ήδη φωλιές, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός αυγών ή και νεοσσών να πέφτει στο έδαφος, με μοιραία συνήθως κατάληξη.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2009/147 για τη διατήρηση των άγριων πουλιών ορίζει στο άρθρο 5 ότι απαγορεύεται κάθε καταστροφή ή βλάβη των φωλιών και των αυγών των πουλιών. Ως εκ τούτου, η ζημιογόνος πρακτική του κλαδέματος αυτού κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής  περιόδου των πουλιών, δεν είναι απλώς μία απαράδεκτη πράξη αλλά επιπλέον είναι και παράνομη.

Επίσης, η νέα «Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για πρώτη φορά αναγνωρίζει ξεκάθαρα τη σημασία του αστικού περιβάλλοντος στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, κάνοντας λόγο για την ανάγκη οικολογικού προσανατολισμού των αστικών περιοχών και θέτοντας ως στόχο να επιστρέψει η φύση στις πόλεις.

Για τους παραπάνω λόγους οι συνυπογράφουσες οργανώσεις θεωρούν επιβεβλημένο να αλλάξει άμεσα η προσέγγιση του ζητήματος του αστικού πρασίνου από τους Δήμους και την πολιτεία.

Συγκεκριμένα ζητούν:

 1. Όλοι όσοι αναλαμβάνουν εργασίες κλαδέματος δέντρων από τους δήμους πρέπει να διαθέτουν πιστοποίηση – να έχουν διδαχθεί τεχνικές δενδροκομίας.
 2. Να καταρτιστεί ένας οδηγός για τις κλαδεύσεις ο οποίος θα πρέπει υποχρεωτικά, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, να εφαρμόζεται από όλες τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες που προβαίνουν σε κλαδέματα. Ο οδηγός αυτός σε γενικές γραμμές πρέπει να ορίζει: α) ποια είδη δέντρων πρέπει να κλαδεύονται στο αστικό περιβάλλον και πότε, σύμφωνα με τις αρχές δενδροκομίας, β) τους ενδεδειγμένους τρόπους κλαδέματος ώστε τα δέντρα να διατηρούν την υγεία τους και ταυτόχρονα να συνεχίσουν να παρέχουν τις οικοσυστημικές υπηρεσίες που προσφέρουν (ρύθμιση μικροκλίματος, σκίαση, μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, διατήρηση των αισθητικών και οικολογικών τους λειτουργιών).
 3. Μέσω νομοθετικής ρύθμισης, να απαγορευτεί οποιοδήποτε κλάδεμα δέντρων

κατά την περίοδο της φωλεοποίησης των πουλιών και της ανάπτυξης των νεοσσών τους, δηλαδή κατά τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο.

Οι συνυπογράφουσες οργανώσεις:

 1. Αλκυόνη
 2. ΑΝΙΜΑ
 3. Αρίων
 4. ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
 5. Δίκτυο για την Προστασία της Άγριας Ζωής – SaveWild
 6. Δράση για την Άγρια Ζωή
 7. Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
 8. Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης
 9. Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
 10. Εταιρεία Φίλων Εθνικού Κήπου
 11. ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ  – ΠΑΤΡΑΙΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ » Ο ΝΗΡΕΑΣ»
 1. Ιάνθη
 2. Καλλιστώ
 3. Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Φιλοπάππου.
 4. ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ
 5. Οικολογική Συμμαχία
 6. Οικολογική Αφύπνιση-Natura di Zante
 7. Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης
 8. Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία
 9. Παρατηρητήριο Πειραϊκής
 10. Σύλλογος Πολιτών υπέρ των Ρεμάτων – ΡΟΗ
 11. Σ’υλλογος Τουλίπα Γουλιμή
 12. Φιλοδασική Ένωση Αθηνών
 13. Φίλοι της Φύσης
 14. Cut it Right – Ενεργοί Πολίτες για την Προστασία των Δέντρων
 15. Mamagea
 16. Medasset
 17. MedINA
 18. Mom
 19. SaveYourHood
 20. Σύλλογος Προστασίας Αγριας Ζωής Νάξου

Από τις σχετικές με τα «κοινά» και τη διαχείρισή τους συγγραφικές παρεμβάσεις της κ. Μπριασούλη:

Briassoulis, H. (2019). The Catharsis of the Commons. International Journal of the Commons, 13(2), 1092–1111. DOI: http://doi.org/10.5334/ijc.969

Briassoulis, H. (2019) «Analysis of Land Use Change: Theoretical and Modeling Approaches» (2019). Web Book of Regional Science. 3. https://researchrepository.wvu.edu/rri-web-book/3

This entry was posted in Δημόσιος Χώρος. Bookmark the permalink.

5 Responses to ΣΤΗ ΖΟΥΓΚΛΑ ΤΟΥ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟΥ

 1. Ο/Η dimosioshoros λέει:

  Όλες οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν σήμερα 14 Απριλίου.

 2. Ο/Η dimosioshoros λέει:

  Δημοσιεύθηκε στην ΕΦ.ΣΥΝ. σήμερα 18 Απριλίου 2022. Ευχαριστούμε. https://www.facebook.com/irentzos/posts/2206950762776327

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s