ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Είναι καιρός να συζητήσουμε όλα τα ζητήματα της αυτοκίνησης στην πόλη μας και να ζητήσουμε, ως λαϊκό κίνημα, να απολογηθούν όλοι οι υπεύθυνοι για την τρομοκρατία στους δρόμους της Πρέβεζας

Στην αρχή της εβδομάδας επισκέφτηκε την πόλη μας, ύστερα από πρόσκληση της Νέας Ένωσης Ξενοδόχων Πρέβεζας (ΝΕΞΠ), ο γνωστός ακτιβιστής της σωστής αυτοκινητικής συμπεριφοράς Τάσος Μαρκουίζος – γνωστός ως Ιαβέρης – και μίλησε στην ΟΑΣΗ (9 Μαΐου, του Αγίου Χριστοφόρου, που θεωρείται προστάτης των οδηγών). Στον ηλεκτρονικό και έντυπο πρεβεζάνικο Τύπο δημοσιεύθηκαν εκτεταμένα ρεπορτάζ και οι ενδιαφερόμενοι φίλοι θα πληροφορήθηκαν τα σχετικά με την εκδήλωση.

χριστοφ

Συγχαίρουμε κι εμείς τους διοργανωτές  και κύρια τον εκλεκτό φίλο Πολύκαρπο Χαλκίδη, πρόεδρο της ΝΕΞΠ,  για την πρωτοβουλία. Έστω και ένας τραυματισμός λιγότερος να επιτευχθεί –και βέβαια, η τραγικότερη κουβέντα– μια ζωή να γλυτώσει, μετά από τις νουθεσίες του αγαπητού μας Ιαβέρη θα είναι μεγάλο κέρδος. Δεν ξεχνούμε πως στη χώρα μας τα τροχαία εγκλήματα ισοδυναμούν κάθε μήνα με ένα Μπόινγκ 150 θέσεων που συντρίβεται και με πολυάριθμους τραυματισμούς, αναπηρίες και ανατροπή της ζωής πολλών οικογενειών.

Ο συμπαθής μας Ιαβέρης έκανε πολλές λεπτομερείς επισημάνσεις για ό,τι θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως σωστή οδήγηση επαναλαμβάνοντας, αυτός ο μαέστρος του βολάν, πως δεν ξέρει να οδηγεί (!) και πως μόνη σωτηρία για το αναπάντεχο είναι  η σχολαστική τήρηση όλων των κανόνων της ασφαλούς οδήγησης και η μετριασμένη ταχύτητα, όχι μόνο στα όρια των δυνατοτήτων του οδηγού, αλλά και με αίσθηση του απρόοπτου που καιροφυλακτεί και με αντίληψη όλων των άλλων παραγόντων. Το πλούσιο σχετικό οπτικοακουστικό υλικό (βίντεο) ήταν κατατοπιστικότατο και εντυπωσιακό. Τρόμαζε.

νεξπ

Βέβαια, ο οδηγός στη χώρα μας και στην πόλη μας αισθάνεται ότι ζει σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ανεύθυνης χαλαρότητας σε ό,τι αφορά το αυτοκίνητο και, όταν η τρομάρα από κάποιο συμβάν περάσει ή η συνειδητοποίηση των κινδύνων και των ευθυνών από μια παρόμοια επιμορφωτική δράση ενταχθεί στο παρελθόν, ξαναγυρίζει στις συνήθειές του, στους εγωισμούς του, στις απροσεξίες του και, τελικά, στην περιφρόνηση του άλλου. Οι αρχές δεν φαίνεται να έχουν δείξει το ενδιαφέρον τους για την προστασία τη δική του και των άλλων. Όσο για τους πεζούς, αυτοί βρίσκονται σε μόνιμη καταστολή.

Αυτή η χαλαρότητα και η αδιαφορία των Αρχών φαίνεται καθαρά στην πόλη μας και στην ύπαιθρο της περιφερειακής μας ενότητας. Το μαρτυρούν η έλλειψη νοικοκυριού στα ζητήματα διαγραμμίσεων, οι απρόσεχτες σταθμεύσεις, η δυσλειτουργία των πεζοδρομίων, η απουσία πλαισίου προστασίας των πεζών, των ΑΜΕΑ, των ηλικιωμένων και των βαδιστών της πόλης, η αδιαφορία για διευκόλυνση στις μητέρες με παιδικό αμαξάκι και η εγκατάλειψη του οδικού σχεδιασμού.

Μην κάνουνε τα μάτια μου
Μη φταίνε τα αυτιά μου;
Μήπως κακό οσμίζομαι
Κι έχασα τα μυαλά μου;

Είναι καιρός λοιπόν να συζητήσουμε όλα αυτά τα ζητήματα έστω και με πρωτοβουλία ιδιωτών και επιχειρηματιών. Και να ζητήσουμε, ως λαϊκό κίνημα, να απολογηθούν όλοι οι υπεύθυνοι για την τρομοκρατία στους δρόμους της Πρέβεζας. Το έχουμε πει και άλλη φορά πως οι Αρχές πρέπει να πάψουν να υποδύονται τα τρία πιθηκάκια του «μην κοιτάς – μην ακούς – μη μιλάς».

This entry was posted in Δημόσιος Χώρος. Bookmark the permalink.

2 Responses to ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

  1. Ο/Η dimosioshoros λέει:

    Πλήρες ρεπορτάζ εδώ

  2. Ο/Η dimosioshoros λέει:

    Παρουσίαση του Βαγγέλη Κυτίνου εδώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s