ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ COVID;

Η πανδημία του κορωνοϊού τελείωσε αλλά ο κορωνοϊός επιβιώνει

Είναι ενδιαφέρον να δούμε σε συγκριτική βάση, παγκόσμια, ευρωπαϊκή ή, ακόμα, και βαλκανική πώς εξελίχτηκε ο αριθμός των θυμάτων από χώρα σε χώρα και μάλιστα σε σχέση με την Ελλάδα.

Μας είχε κάνει εντύπωση ότι συγκρίνοντας στο τέλος Μαρτίου 2023 την Ιαπωνία με την Ελλάδα, οι νεκροί στην Ελλάδα ανέρχονταν σε 36,4 χιλιάδες ενώ στην Ιαπωνία, δηλαδή σε μια χώρα με 12πλάσιο πληθυσμό ήταν 73,6 χιλιάδες, δηλαδή απλά διπλάσιοι.

ΕΛΛ_ΙΑΠ

Ο εκλεκτός φίλος Ευριπίδης Αφεντουλίδης επιμελήθηκε μια πολυετή στατιστική εργασία καταγράφοντας μέχρι τις 30 Απριλίου 2023, επεξεργαζόμενος και παριστώντας γραφικά τα θύματα της CoViD-19 στην Ελλάδα και στις γειτονικές μας χώρες σε σχέση με το συνολικό πληθυσμό της κάθε μιας. Πού βρίσκεται η χώρα μας σε σχέση με τις χώρες αυτές;

COVID3

Εν πρώτοις, παρατηρούμε πως η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στο μέσο όρο και λίγο χαμηλότερα. Ο μέσος όρος είναι 1/272 (δηλαδή ένας νεκρός από CoViD ανά 272 άτομα πληθυσμού) και στη χώρα μας ο δείκτης αυτός είναι 1/280 (δηλαδή ένας νεκρός από CoViD ανά 280 άτομα πληθυσμού). Τον καλύτερο δείκτη έχουμε στην Αλβανία με 1/795 (που σημαίνει ένας νεκρός από CoViD ανά 795 άτομα πληθυσμού) και τον χειρότερο στη Βουλγαρία με 1/178 (δηλαδή ένας νεκρός από CoViD ανά 178 άτομα πληθυσμού).

Εκείνο όμως που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό στην εργασία του Ευριπίδη, όπως βλέπουμε στο διάγραμμα, είναι το εξής: Ενώ σε όλες τις χώρες για τις οποίες έχουμε δεδομένα υπάρχει μια καθαρή φάση οριζοντιοποίησης στις καμπύλες, που εκφράζει δηλαδή μη περαιτέρω αύξηση των θυμάτων (νεκρών), στη χώρα μας, η αύξηση των θυμάτων συνεχίζεται καθημερινά. Γεννιέται, προφανώς, το εύλογο ερώτημα, πού οφείλεται αυτή η ασυμμετρία.

Advertisement
This entry was posted in Δημόσιος Χώρος. Bookmark the permalink.

1 Response to ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ COVID;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s