ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Posted on Νοεμβρίου 2, 2010 by dimosioshoros

ΠΡΕΒΕΖΑ Α-Ω

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΙΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Σκιαγραφούμε εδώ με σαράντα περίπου λέξεις-κλειδιά ιδέες, σκέψεις, κανόνες και δεσμεύσεις για το πρόγραμμά μας ως δημοτικής κίνησης που διεκδικεί τη δημαρχία και τη συμμετοχή στη διοίκηση του Δήμου Πρέβεζας με τις εκλογές της 7ης Νοέμβριου 2010.

Αποφύγαμε μια αυστηρή ταξινόμηση κατά κεφάλαια αφού είναι βέβαιο πως τα ζητήματα της λειτουργίας του Δήμου ως πόλης και υπαίθρου έχουν μεταξύ τους δυνατές και δυναμικές διαπλοκές. Όλα τα ζητήματα διαπερνιούνται από την έννοια «δημόσιος χώρος» που βρίσκεται στον τίτλο της δημοτικής μας πρωτοβουλίας αφού κάθε κοινωνική δράση και κάθε πολιτικός συσχετισμός έχουν το φανερό αποτύπωμά της στο χώρο. Ο «δημόσιος χώρος» είναι για μας μια σημαντική δημοκρατική ιδέα που συνδέεται με την ίδια την ουσία της πόλης και της υπαίθρου: με την ήπια λειτουργία τους, με τη διαφάνεια στη διαχείριση, με την αμεσοδημοκρατική παρέμβαση, με τη κινηματική δράση, με την καταγγελία.

Είναι βέβαιο και φανερό πως η λειτουργία της Πρέβεζας ως πόλης και ως καταρρέουσας υπαίθρου έχει μέχρι τώρα συσσωρεύσει πολλά δεινά που συνδέονται είτε με την άγρια εκμετάλλευση του χώρου είτε με την περιφρόνησή του. Ο «δημόσιος χώρος» ως διεκδίκηση ισονομίας, σε επίπεδο πόλης και υπαίθρου, μπορεί συνεπώς να αποτελέσει και σοβαρή αναπτυξιακή ή περιβαλλοντική ιδέα.

Πάνω όμως απ’ όλα, στην παρούσα αυτοδιοικητική και οικονομική συγκυρία, με την αυθαίρετη αναθεώρηση του χάρτη της χώρας («Καλλικράτης») και την επιβολή σκληρών μέτρων καπιταλιστικής ανασυγκρότησης («Μνημόνιο»), η έννοια του «δημόσιου χώρου» πρέπει να αποτελέσει αξιόμαχο πολιτικό εργαλείο. Όχι μόνο στο επίπεδο της διεκδίκησης κάποιας δημοτικής εξουσίας αλλά κυρίως (Ναι, αυτό πάνω απ’ όλα!) ως έκφραση αγωνίας και όπλο αγώνα για την ίδια την επιβίωση της Πρέβεζας ως αλληλέγγυας προοδευτικής συλλογικότητας. Είναι τώρα η οριακή στιγμή να αναλογισθούμε τα συλλογικά και ατομικά λάθη που διαπράξαμε στρεφόμενοι κατά της δικής μας πρεβεζάνικης κοινότητας και να προβάλλουμε τη δική μας πρεβεζάνικη ταυτότητα σαν μέσο αντίστασης.

Το ψηφοδέλτιο «Δημόσιος χώρος Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο» σας καλεί σε συστράτευση κοινωνικού και πολιτικού αγώνα.

Πρέβεζα,   1η Νοεμβρίου 2010

Γιάννης Ρέντζος, Υποψήφιος δήμαρχος

Αθλητισμός – ΜΙΑ ΠΡΟΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Η δημοτική κίνηση «Δημόσιος χώρος Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο» βλέπει τους αθλητικούς δημοτικούς χώρους ως φυσική «καλή καγαθή» προέκταση της καθημερινής ζωής της πόλης. Δεν θεωρούμε τον αθλητισμό ως διαδικασία επιδίωξης του «άθλου» και της πρωταθλητικής διάκρισης αλλά ως ευκαιρία δημιουργίας και ζωντανέματος χώρων κοινωνικής συνάφειας, πολιτισμού, του δημοκρατικού-κοινωνικού «έξω» («έξω από την πόρτα μας» ex-porta “sport”, δηλαδή γενικά «σπορ»). Οι χώροι αυτοί παίζουν σημαντικό ρόλο στη ψυχοσωματική υγεία των πολιτών και μάλιστα ανεξαρτήτως ηλικίας.
Είναι βέβαιο πως οι υπάρχοντες χώροι πρέπει να συντηρηθούν, να εκσυγχρονιστούν και να αναβαθμιστούν ώστε να πληρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας και γενικότερης υγιεινής.
Βασικός στόχος μας είναι η δημιουργία ελαφρών ανοικτών εγκαταστάσεων σε κάθε γειτονιά, συνοικία και σε κάθε χωριό της δημοτικής περιφέρειας. Πρόκειται για γήπεδα μπάσκετ, γήπεδα βόλεϊ, χώρους 5×5 που να είναι εύκολα προσβάσιμοι σε καθημερινή βάση από του πολίτες και ιδιαίτερα τη νεολαία. Μερικές από τις παλιές κοινότητες του Δήμου θα επιλεγούν, μετά από πρόταση των κατοίκων τους και ενδεχόμενη προσφορά μικρών χώρων καλής θέλησης, για τέτοιες δοκιμαστικές εγκαταστάσεις που θα προσελκύουν και τους κυριακάτικους εκδρομείς που ευελπιστούμε να προωθούμε προς την ύπαιθρο.
Ιδιαίτερα θα επιδιωχθεί η συντήρηση και ο εκσυγχρονισμός των υφισταμένων αθλητικών υποδομών, όπως είναι τα σχολικά γυμναστήρια στα σχολεία και η δημιουργία νέων ώστε τις απογευματινές ώρες να μπορούν, οργανωμένα και με επίβλεψη, να χρησιμοποιούνται από τους πολίτες. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, οι περισχολικοί χώροι θα αποτελέσουν και δοκιμαστικούς χώρους πεζοδρόμησης και ποδηλατοδρόμησης, ώστε να διευκολύνεται η ελεύθερη και ασφαλής διακίνηση των ενδιαφερομένων και να υπάρχει καλύτερη εποπτεία.
Η δημιουργία νέων βασικών υποδομών που χρειάζεται να αναπτυχθούν αποσκοπεί στην ίδρυση νέου κολυμβητηρίου, ναυταθλητικού κέντρου και γυμναστηρίου για αθλήματα, ενόργανη, ακροβατική, ρυθμική γυμναστική και μπαλέτο.
Στοιχεία που θα υπηρετήσουν τα πρεβεζάνικα αθλητικά (πρωταθλητικά) ταλέντα μας θα επιδιωχθεί να ενταχθούν σε ένα ευρύτερο πανελλήνιο πλαίσιο.
Ακτές – Η ΔΙΠΛΗ ΠΡΕΒΕΖΑΝΙΚΗ ΠΛΑΖ
Κύριο μέλημά μας είναι η μέριμνα για προστασία των ακτών ολόκληρου του Δήμου από φυσικά αίτια και «άτσαλες» παρεμβάσεις.
Θα επιδιωχθεί άμεση συνεργασία με επιστημονικούς φορείς για την διαβρώσεις των ακτών, ειδικά στον Αμβρακικό κόλπο, και επιλογή βέλτιστων τεχνικών για την ελαχιστοποίηση του φαινομένου. Θα γίνει προσπάθεια για ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού (πανελληνίων σεμιναρίων και διεθνών συνεδρίων). Σε συνεργασία με φορείς δημοτών, θα επιδιωχθεί καλλιέργεια φιλοπεριβαλλοντικών συμπεριφορών για καθαρές και προσβάσιμες από όλους τους δημότες ακτές και παραλίες. Σε περίπτωση αναπόφευκτων επαγγελματικών παρεμβάσεων, π.χ. στο Ιόνιο, θα επιδιωχθεί παντού η «διπλή πλαζ» όπως στη γαλλική ριβιέρα (Κοτ ντ’ αζύρ) όπου κάθε διακόσια μέτρα ο λουόμενος, προσεγγίζοντας τη θάλασσα, επιλέγει ή την αριστερά (δωρεάν) λουτρική διαμόρφωση ή τη δεξιά (με εισιτήριο).
Στις υφιστάμενες οργανωμένες ακτές θα γίνει συνεννόηση αποδοχής «διπλής πλαζ καλής θέλησης». Θα ενθαρρυνθεί ανάληψη κατασκευής έργων που φαίνονται να είναι ολοκληρωμένα (διασυνδεδεμένα) από αναπτυξιακή, κοινωνική και αισθητική πλευρά, για την πόλη και το Δήμο, σε εθνική και διεθνή προοπτική. Αποφυγή, εναντίωση και προσπάθεια 1) υποκατάστασης, 2) ελαχιστοποίησης και 3) αποτροπής άτακτων τσιμεντοποιήσεων των ακτών (όπως π.χ. στην περίπτωση του άτυχου και απρόσεχτου λιμενικού καταφυγίου Παντοκράτορα).

Αμβρακικός κόλπος – ΕΙΝΑΙ ΣΚΟΠΙΜΟΣ ΕΝΑΣ ΔΙΑΥΛΟΣ ΙΟΝΙΟ-ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ

Ζούμε τη θλιβερή φάση της τελειωτικής υποβάθμισης του Αμβρακικού. Ακόμα και η ικανοποίηση του δικού μας, πρεβεζάνικου αιτήματος, για την υποθαλάσσια σήραγγα έχει δυσμενείς επιπτώσεις.
Επιδίωξη μας θα γίνει η αποτελεσματική (τόσο θεσμική όσο και πρακτική αλλά και κινηματική) για προστασία του κόλπου και κύρια του στομίου του, που αποτελεί το δίαυλο τροφοδοσίας του με νερά από το Ιόνιο. Θα αναληφθεί προσπάθεια διερεύνησης, σε διεπιστημονική βάση και διαδημοτική συνεργασία, μιας πρότασης εναλλακτικής οδού τροφοδοσίας του κόλπου. Θα εξετάσουμε ακόμα και το ενδεχόμενο να «ανοίξει» η Νικόπολη με δίαυλο Ιόνιο-Αμβρακικός και να υδροδοτήσει με τα νερά του Ιονίου το θνήσκοντα κόλπο.
Επιδίωξη μας είναι επίσης η δημιουργία δικτύου με όλους τους Δήμους γύρω από τον Αμβρακικό για πιο στενή συνεργασία με σκοπό την προστασία του κόλπου και του πολύτιμου οικοσυστήματος του. Ένα «φλέγον» θέμα είναι η διεκδίκηση απομάκρυνσης των υπαρχουσών δεξαμενών καυσίμων που λειτουργούν εντός του κόλπου. Παραπλήσιο θέμα είναι και η διερεύνηση της «φέρουσας ικανότητας» και των «ορίων κατάρρευσης» της περιοχής ώστε να προταθεί η ανάπτυξη ιχθυομονάδων με προσδιορισμό νέων ασφαλών τόπων εκτός κόλπου από όλους τους ενδιαφερομένους επιχειρηματίες. Αυτές οι δράσεις θα βασιστούν σε συνεχή και σε βάθος συνεργασία με τον «Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού»,  την ΕΤΑΝΑΜ και με κάθε σχετικό με τον κόλπο φορέα (κρατικό ή περιφερειακό).
Σε συνεργασία με τον φορέα διαχείρισης Αμβρακικού, την αιρετή Περιφέρεια και τους όμορους Δήμους θα  επιχειρήσουμε μόνιμους και διαρκείς ελέγχους για την προστασία του Αμβρακικού από παράνομες ρυπογόνες δραστηριότητες. Η στενή παρακολούθηση της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας θα αποτελέσει ζήτημα διαβούλευσης με τους επαγγελματικά ενδιαφερομένους. Θα πρέπει να χωροθετηθούν οι παραποτάμιες ζώνες του Λούρου και του Άραχθου, να καθοριστούν συγκεκριμένες χρήσεις και να απαγορευτούν επικίνδυνες δραστηριότητες σε όλο το μήκος και συγκεκριμένο πλάτος που θα καθοριστεί. Προφανώς απαιτείται διαρκής έλεγχος και παρεμβάσεις για τήρηση των Περιβαλλοντικών Ορών από τη ΔΕΗ στο φράγμα Πουρναρίου, ειδικά στη συνεχή ροή και στις ποσότητες υδάτων που οφείλει να «ελευθερώνει». Θα επιδιωχθεί η τοποθέτηση από την Περιφέρεια μετρητών παροχής των νερών, οργάνων ελέγχου ποιότητας νερών και η οργάνωση παρακολούθησης της παράνομης αλιείας τη νύχτα και κατά τις περιόδους ωοτοκίας των ιχθιδίων με συστήματα παρακολούθησης, δορυφορικά GPS κλπ.

Αμεα και πόλη – ΟΙ ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΙ ΘΑ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Δημόσιος χώρος Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο» Γιάννης Ρέντζος χτυπήθηκε πριν μερικά χρόνια, ως πεζός, από μηχανάκι και στον ένα χρόνο της αναπηρίας του παρατήρησε και βίωσε πολύ καλά την αγριότητα της κάθε ελλαδούπολης καθώς και της Πρέβεζας. Η Πρέβεζα και οι Πρεβεζάνοι είμαστε απρόσεχτοι στη συμβίωσή μας με τους ανθρώπους που έχουν μια μόνιμη ή παροδική αναπηρία. Είμαστε μάλλον αλαζόνες, αφού κανείς δεν ξέρει «πόσα φέρνει η ώρα».
Η κίνησή μας ως δημοτική αρχή θα επιβλέψει την κατασκευή προσβάσεων των ατόμων που χρειάζονται βοήθεια, σε όλους τους χώρους της διοίκησης, σε όλους τους χώρους του πολιτισμού, στην πόλη και στους άλλους οικισμούς του Δήμου. Στις δημόσιες υπηρεσίες θα υποδειχθεί λειτουργία γραφείων εξυπηρέτησης ΑΜΕΑ, στο ισόγειο καθώς και εγκατάσταση νέων ανελκυστήρων εσωτερικών ή εξωτερικών με προδιαγραφές για ΑΜΕΑ.
Τα καταστήματα που θα συμβάλουν στην ανακατασκευή των χώρων τους προς χάριν των ΑΜΕΑ θα τύχουν ειδικών εξυπηρετήσεων (π.χ. «τραπεζάκια έξω») και απαλλαγών και θα σηματοδοτούνται με το χαμογελαστό ανθρωπάκι της φιλικής συμπεριφοράς. Ειδικά βραβεία θα δίδονται σε κατασκευαστές, πολυκατοικίες και γειτονιές που θα υιοθετούν φιλικές προς ΑΜΕΑ λύσεις.

Ανάπτυξη της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας – ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΡΕΒΕΖΑΝΙΚΑ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο πιο δυναμικός κλάδος παραγωγής στην περιοχή του νέου Δήμου, που αντιπροσωπεύει αυτό που λέμε πρωτογενή παραγωγή (γεωργία, κτηνοτροφία και) φθίνει συνεχώς ενώ οι απασχολούμενοι σ’ αυτόν είναι σε κατάσταση απόγνωσης. Οι αιτίες είναι πολλές και περίπλοκες, με κυρίαρχη την αποδοχή των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ της οδηγίας της Ε.Ε. για μείωση του αγροτικού πληθυσμού από 30% σε 3%, δηλαδή στα επίπεδα των άλλων χωρών μελών. Οι περισσότερες απ’ τις χώρες μέλη διαθέτουν όμως και άλλους σημαντικούς τομείς παραγωγής (βιομηχανία κ.λπ.) ενώ η χώρα μας είναι αποβιομηχανισμένη. Αυτό το ξέρουμε και από την Πρέβεζα. O ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, χωρίς να ισχυριζόμαστε ότι έγινε γι’ αυτό, συνέβαλε στην ερήμωση της αγροτικής υπαίθρου και είμαστε βέβαιοι πως με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ θα συνεχιστεί το κακό. Η αναγκαστική μετακίνηση του αγροτικού πληθυσμού προς τα αστικά κέντρα χωρίς εξασφάλιση απασχόλησης και η συνεχής αύξηση των μεταναστών, θα επιδεινώσουν το πρόβλημα της ανεργίας, την φτώχεια και την περιθωριοποίηση του πληθυσμού. Το δικομματικό σύστημα παρατηρεί με αδιαφορία  ή και ανικανότητα την εξέλιξη αυτή γιατί  εξάλλου δεν είναι στις κοινωνικές προτεραιότητες η μικρομεσαία αγροτιά. Η τοπική αυτοδιοίκηση, όπως το αντιλαμβανόμαστε εμείς, δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχίσει να αδιαφορεί ή να παραμένει απλά σε διαπιστώσεις. Πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να σταθεί αγωνιστικά και διεκδικητικά στα προβλήματα των αγροκτηνοτρόφων, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και να καλλιεργήσει συνείδηση στην αγροτιά ότι υπάρχει και άλλος δρόμος.
Η δημοτική μας κίνηση προτείνει ως άξονες της αναπτυξιακής της προοπτικής για το νέο Δήμο: 1) Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και της αλιείας, ως των πιο δυναμικών κλάδων του πρωτογενούς τομέα και δεδομένου ότι και για τους δύο κλάδους υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις. 2) Ενίσχυση των πρώιμων κηπευτικών στον κάμπο της Πρέβεζας. 3) Σχεδιασμένη και προσεκτική αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και των σημερινών ποικιλιών, μετά από έρευνα και επιστημονική παρακολούθηση. 4) Ενίσχυση της οικολογικής γεωργοκτηνοτροφίας με συντονισμένες ενέργειες των αρμόδιων φορέων και προϋπόθεση το άνοιγμα αγορών. 5) Ενίσχυση της στροφής προς πιστοποιημένα ποιοτικά προϊόντα και εξαγωγικό προορισμό. 6) Ενίσχυση της ανάδειξης άμεσης και επιτόπιας κατανάλωσης των παραγομένων πιστοποιημένων ποιοτικών προϊόντων.
Η προσπάθεια προώθησης μορφών πρεβεζάνικης γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής έχει πολλαπλή σημασία. Η προώθηση της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας με ειδική «πρεβεζάνικη πιστοποίηση των παραγόμενων προϊόντων» υψηλών προδιαγραφών και η προσπάθεια μερικής επιτόπιας κατανάλωσής τους με εφαρμογή τουριστικών προγραμμάτων έχουν σαν επακόλουθο 1) καλύτερες τιμές (μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία) στον παραγωγό και επομένως αύξηση του αγροτικού εισοδήματος, αλλά και 2) ταυτόχρονη προστασία των επιφανειακών-υπόγειων νερών και των εδαφών από την αλόγιστη σήμερα χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.
Θα υπάρξει επίσης μέριμνα προστασίας και ανάδειξης της βιολογικής καλλιέργειας της ελιάς σε όλη την έκταση του νέου Δήμου με ταυτόχρονη παραγωγή υψηλής ποιότητας λαδιού, προϊόντος που χαρακτηρίζει την περιοχή μας. Αυτό συνεπάγεται και προσπάθεια διάσωσης τμημάτων του παλιού ενετικού Ελαιώνα της Πρέβεζας. Ο παλιός ενετικός ελαιώνας της Πρέβεζας χάνεται καθημερινά με γοργούς ρυθμούς λόγω της αστικοποίησης (και όχι μόνο) της ευρύτερης περιοχής. Διερεύνηση εκ μέρους του Δήμου Πρέβεζας των δυνατοτήτων διάσωσης όσων τμημάτων μπορούν να διασωθούν με ταυτόχρονη ανάδειξη τους σε διατηρητέα μνημεία αλλά και ζωντανούς τόπους παράδοσης και αναψυχής. (π.χ. χώρος σχολικών εκδρομών).

Αναπτυξιακές πρωτοβουλίες του νέου Δήμου – ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Είναι βέβαιο πως η παρούσα εθνική συνολική κατάσταση χαρακτηρίζεται 1) από απουσία σχεδιασμού (που θα είχε γνώμονα τις ανάγκες και τις δυνατότητες κάθε περιοχής, άρα και της δικής μας), 2) αξεπέραστη γραφειοκρατία (που καλύπτει ή υπηρετεί διαδικασίες εύνοιας και διαφθοράς) και 3) ελλιπείς πόρους (που συγκροτούν εργαλείο εξαναγκασμού προς λογικές αντικοινωνικής «μονοκαλλιέργειας»).
Μια τέτοια διαπίστωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να απαλλάξει την δημοτική αρχή απ’ το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί σε ότι αφορά την αναπτυξιακή της πολιτική και τις παρεμβάσεις της σε ζητήματα ανάπτυξης στις περιοχές του Δήμου. Κάνουμε απολογισμό για την συμβολή των Δήμων, που θα αποτελέσουν τον νέο Δήμο Πρέβεζας, βλέπουμε πως στην κατεύθυνση αυτή τα αποτελέσματα που θα καταγράψουμε είναι από πενιχρά ως και μηδενικά. (Σημειώνουμε πως στα προγράμματα όλων των υποψηφίων διακρίνουμε εκτενείς αναφορές και προτάσεις για τα ζητήματα ανάπτυξης των περιοχών του Δήμου μας, όμως θα πρέπει κάθε δημοτική κίνηση να τοποθετηθεί ως προς το είδος της ανάπτυξης που θα επιδιώξει αναλαμβάνοντας και τις αντίστοιχες δεσμεύσεις).
Η δική μας προκαταρκτική δισκελής πρόταση είναι :
1) Προσδιορίζουμε κατ’ αρχήν τους άξονες των οικονομικών δραστηριοτήτων με βάση τις δυνατότητες και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας. Οι άξονες αυτοί, στη φυσιολογική και απαράγραπτη παραγωγική διαδικασία των σχέσεων της κοινωνίας με τη γη και το χώρο, είναι οπωσδήποτε οι εξής: γεωργία – κτηνοτροφία – αλιεία, τυποποίηση – συσκευασία και μεταποίηση των προϊόντων της πρωτογενούς παραγωγής, επιτόπια παραγωγή και προσθήκη (προστιθέμενης) αξίας προϊόντων για κάλυψη των τοπικών αναγκών (οικοδομικά υλικά, συναρμολογήσεις, έπιπλα κλπ), τουρισμός αναψυχής, υγείας και κοινωνικής προαγωγής (π.χ. ειδικά σεμινάρια και συνέδρια) και παραδοσιακές ή σύγχρονες υπηρεσίες.
2) Προσδιορίσουμε τα χαρακτηριστικά της αναπτυξιακής πρότασης που κατά τη γνώμη μας πρέπει να είναι προσανατολισμένη στην διεύρυνση της απασχόλησης, στην  υπεράσπιση του βιοτικού επιπέδου, των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των δημοτών μας, στην δημιουργία προϋποθέσεων παραμονής των δημοτών του Νέου Δήμου στον τόπο τους, την ενίσχυση συνεταιριστικών  μορφών παραγωγής προϊόντων αλλά και παραγωγής δημόσιου χώρου (π.χ. αίτημα χωροθέτησης στοάς ή μικρού δημοτικού περιπτέρου ή γωνιάς επικοινωνίας και μικρο-ΚΕΠ σε αμφισβητούμενο ημι-ιδωτικό οικόπεδο), την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση των υποδομών κοινωνικής συνάφειας.
 

Απόβλητα – REDUCE – REUSE — RECYCLE

Ο σημαντικός στόχος της δράσης για ανακύκλωση έρχεται τρίτος μετά 1) την επαναχρησιμοποίηση και 2) τον περιορισμό του όγκου και του βάρους των απορριμμάτων σε όλα τα επίπεδα. Η οικολογική συμπεριφορά επιβάλλει για τη μεγάλη πλαστική φιάλη νερού να φτάσει διπλωμένη ή ψαλλιδισμένη στον κάδο ενώ το χαρτοκιβώτιο να έχει τεμαχιστεί με κοπίδι για να χωράει στον κάδο. Η πόλη απαλλάσσεται έτσι από ξεχειλισμένους κάδους με στόχο την πλήρη απομάκρυνσή τους από το δημόσιο χώρο. Πρώτη μας προτεραιότητα είναι να προωθηθεί η «συνεχής αποκομιδή» με διέλευση του απορριμματοφόρου σε τακτά χρονικά διαστήματα όλες τις ώρες της ημέρας.
 

Αν το τεράστιο κιβώτιο (αριστερά) τεμαχιστεί με κόφτη, πιάνει πολύ λιγότερο όγκο (δεξιά)

 
 
Αστικό και δομημένο περιβάλλον – ­­­ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ
Ο δημοτικός χώρος πρέπει να είναι ο χώρος που θα βοηθά την κοινωνικοποίηση και την επικοινωνία των δημοτών – πολιτών του. Ο Δήμος πρέπει να συμβάλει θεσμικά. Βασικό άξονα της πολιτικής μας αποτελεί η μέριμνα για την ελεύθερη κυκλοφορία των κατοίκων των πόλεων και των χωριών του Δήμου μας, ιδίως των ΑΜΕΑ, των παιδιών, των ηλικιωμένων και των άλλων ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού.
Η «αδελφοποίηση» συνοικιών και σχολείων της πόλης με τις πρώην κοινότητές μας και η διοργάνωση δημοτικών κυριακάτικων ή σχολικών εκδρομών στην πρεβεζάνικη ύπαιθρο θα αποτελέσει επιδίωξή μας με διπλό στόχο τόσο για την πόλη όσο και για την ύπαιθρο.
Εξάλλου το πράσινο στην πόλη εκτός από τους ειδικούς εκτεταμένους χώρους νέων πάρκων θα αναζητηθεί και στην πλούσια χλωρίδα της κάθε γωνιάς της (ακόμα και στα αγριόχορτα στις παρυφές των κτιρίων) που θα πρέπει να τύχει προσοχής και περιποίησης αντί να αποτελεί εστία συγκέντρωσης σκουπιδιών.

Διαχείριση της στάθμευσης ως κατάληψης δημόσιου χώρουΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΧΩΡΟΥ

Η πόλη πρέπει να αποδοθεί πάλι στην πρεβεζάνικη κοινωνία με αποθάρρυνση της αντικοινωνικής αυτοκινητικής ιδιωτικής κατάληψης.
Στους μικρότερους οικισμούς θα σχεδιασθεί εξωτερικός χώρος στάθμευσης ώστε να μην αναπαραχθεί η αυτοκινητική ασχήμια της πόλης και στα όμορφα χωριά μας. Θα καταμετρηθούν και θα σημανθούν οι δημόσιοι χώροι στάθμευσης που θα είναι προσβάσιμοι για μικρά χρονικά διαστήματα. Ένα σύστημα «P+R» (πάρκινγκ-πόλη-πάρκινγκ), χώρων στάθμευσης στις παρυφές της πόλης, θα εξυπηρετείται από λεωφορεία συχνών δρομολογίων. Η αυτοκίνηση μέσα στην πόλη θα επιτρέπεται ελεύθερα σε αυτοκίνητα που διαθέτουν χώρο στάθμευσης (σταθμευτήριο) και στα ταξί (καθώς και στα υπόλοιπα οχήματα δημόσιας χρήσης σε συγκεκριμένο ωράριο). Θα μελετηθεί ιδιαίτερη ενιαία και όμορφη ανωφερής σιδηρά κατασκευή εισόδου στα οικιακά σταθμευτήρια ώστε να μη χρειάζεται «τσιμέντωμα» του ρείθρου που εμποδίζει τα όμβρια ύδατα.
[Η λέξη «σταθμευτήριο» έχει προταθεί από τον π. Κώστα Μπέη]
Αποκλεισμένες γειτονιές του κέντρου θα προτιμηθούν στην δωρεάν παροχή χώρου στάθμευσης ενώ άλλες γειτονιές που θα αποκτούν σταθμευτήρια οικίας ή επαγγελματικής στέγης θα αποκτούν δικαιώματα αυτοκίνησης στο κέντρο. Όλα τα αυτοκίνητα με τέτοια δικαιώματα θα είναι εφοδιασμένα με το διακριτικό σήμα Σ (σταθμευτήριο). Ιδιαίτερες επαγγελματικές κατηγορίες, όπως οι γιατροί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, θα αντιμετωπισθούν με βάση τις προτάσεις των συλλόγων τους.
Γενικά, η διαχείριση του αυτοκινήτου ως κοινωνικού δικαιώματος που εκδηλώνεται με την κατάληψη χώρου της πόλης θα αντιμετωπιστεί σε ενιαία βάση με ζωτικότερα δικαιώματα στο χώρο της πόλης. Τα πέντε έως δέκα τετραγωνικά μέτρα, που αφαιρούνται από το δημόσιο κοινωφελή χώρο με τη στάθμευση, αν τα φαντασθούμε σε τετραώροφη ανάπτυξη με το υπόγειό τους, αντιστοιχούν σε τριάντα έως σαράντα τετραγωνικά μέτρα μιας μικρής κατοικίας που επαρκεί για τη στέγαση μιας άστεγης οικογένειας, της οποίας η στέγαση θα επιδιωχθεί από το Δήμο. Εννοείται βέβαια πως μιλάμε για μέσους όρους κατοικήσιμων χώρων, σε διάφορες κατάλληλες περιοχές στην πόλη. Εξάλλου, εφόσον υπάρξει πίεση για ζήτηση κεντρικών πάρκινγκ και σταθμευτηρίων θα γίνει κοινωνική διαβούλευση για ελεγχόμενη στάθμευση.

Εκπαιδευτική ποιότητα και υπεροχή – Η ΠΡΕΒΕΖΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΙΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΠΟΛΗ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Η δημοτική κίνηση «Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο» φιλοδοξεί να καταστήσει την Πρέβεζα κέντρο εκπαιδευτικής έρευνας και επιμόρφωσης πανελλήνιας εμβέλειας και υψηλής στόχευσης με άμεσο στόχο την ωφέλεια που θα προκύψει για τον πρεβεζάνο εκπαιδευτικό και τον πρεβεζάνο μαθητή. Για το λόγο αυτό αντιμετωπίζει τα ζητήματα εκπαίδευσης ως μια ενιαία κοινωνική ενότητα προβληματισμού στην οποία συμπεριλαμβάνονται 1) ιδιαίτερες αναπτυξιακές προτάσεις για τη δημοτική περιφέρεια, 2) πτυχές βελτίωσης της λειτουργίας του δημόσιου χώρου και 3) πρωτοποριακά εκπαιδευτικά ζητήματα εθνικού επιπέδου. Στόχος των προτάσεων και της υλοποίησής τους θα είναι το άμεσο και έμμεσο όφελος που θα προκύψει για τους πρεβεζάνους μαθητές, το εκπαιδευτικό δυναμικό και την κοινωνία στο σύνολό της.
Ως ιδιαίτερες αναπτυξιακές προτάσεις για τη δημοτική περιφέρεια, που απορρέουν από την εκπαιδευτική λειτουργία,  η δημοτική κίνηση «Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο» θα αναλάβει να διοργανώνει εκπαιδευτικά συνέδρια, επιστημονικές παιδαγωγικές ημερίδες, σεμινάρια επιμόρφωσης πανελλήνιου επιπέδου, κύκλους προγύμνασης και ενισχυτικά μαθήματα. Αυτές οι δράσεις θα είναι χωροθετημένες στην πόλη και στα χωριά του Δήμου και θα έχουν ένα τριπλό στόχο αναζήτησης του νέου, προτάσεων εφαρμογής και αναζωογόνησης της υπαίθρου. Οι Πρεβεζάνοι θυμούνται, για παράδειγμα, τα Συρρακιωτόπουλα που ανέβαιναν το καλοκαίρι στο χωριό των προγόνων τους για τις περίφημες προγυμνάσεις. Το ίδιο μπορεί να γίνει και τώρα ανάμεσα στην πόλη και στα χωριά του Δήμου, όχι μόνο με ολιγομελή σεμινάρια αλλά και με μαζικά καλοκαιρινά ενισχυτικά μαθήματα γλωσσών και άλλων κλάδων.
Στις πτυχές βελτίωσης της λειτουργίας του δημόσιου χώρου της δημοτικής περιφέρειας της Πρέβεζας με αφετηρία την εκπαιδευτική λειτουργία η δημοτική κίνηση «Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο» θα επιδιώξει άμεσες παρεμβάσεις πεζοδρόμησης και ποδηλατοδρόμησης γύρω από τα σχολεία. Θα εισαγάγει επίσης τροχαίες χρονοθετήσεις «στιγμιαίου» παγώματος της αυτοκινητικής κίνησης τις ώρες μετάβασης και αποχώρησης από τα σχολεία ώστε να διευκολύνονται οι μαθητές. Θα εντάξει επίσης τους σχολικούς χώρους στις δράσεις φίλαθλης και πολιτιστικής καθημερινότητας που θα αναλάβει ο Δήμος. Τέλος θα προγραμματισθούν μακροπρόθεσμες επιλογές χώρων που θα μπορούν να περάσουν στη δημοτική κυριότητα ώστε να ιδρυθούν, σε μεταγενέστερη φάση, σχολεία.
Τέλος, ως πρωτοποριακά εκπαιδευτικά ζητήματα πανελλήνιας εμβέλειας η δημοτική κίνηση «Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο» αντιμετωπίζει την ανάληψη ενός εθνικού πιλοτικού προγράμματος άμεσης μετάβασης «από το λύκειο στο Πανεπιστήμιο» στο οποίο το σχολείο θα θεωρηθεί ως το «άτομο» της εκπαιδευτικής διαδικασίας και προετοιμασίας και το οποίο θα πρέπει αυτόματα να στείλει σε ΑΕΙ και ΤΕΙ τους μαθητές του. Θα πρέπει κατ’ αρχήν να πάψουμε να θεωρούμε τις πανελλήνιες γενικές εξετάσεις ως αδιάβλητη διαδικασία αφού δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να «πιστοποιούν» την κατά περιφέρειες, πόλεις και σχολεία κοινωνική ανισότητα και να «κληροδοτούν» και νέα προνόμια στους ήδη ταχτοποιημένους «κληρονόμους». Οι μαθητές ενός γεωγραφικά και οικονομικά περιφερειακού σχολείου, ακόμα και ο πρώτος, έχουν λιγότερες πιθανότητες επιτυχίας στον πανελλήνιο διαγωνισμό. Η κοινωνία τους στερεί πρώτα μερικές κοινωνικές και οικονομικές παροχές και κατόπιν τους «εξετάζει» σε «αδίδακτο». Θα πρέπει συνεπώς να μεταφερθεί η πανελλήνια αξιολόγηση στην κάθε επιμέρους σχολική τάξη η οποία θα στέλνει τους μαθητές της στις σχολές που επιθυμούν, ανάλογα με την προσωπική τους αξία που το σχολείο και η τάξη θα πιστοποιούν με βάση τη μακροχρόνια σχέση μαθητών-σχολείου-τάξης. Ο πρώτος της τάξης, κατά μάθημα, θα εντάσσεται στην πρώτη πανελλήνια κατηγορία, ο δεύτερος στη δεύτερη κ.ο.κ.
Επίσης, με στόχο την υπηρέτηση του ιδεώδους της «διαθεματικότητας» ως σημαντικής πρότασης της δημοκρατικής εκπαίδευσης, η εκπαιδευτική περιφέρεια του νέου Δήμου θα επιδιώξει, αφού πρώτα ζητήσει τη γνώμη των πρεβεζάνων πανεπιστημιακών και των καθηγητών του πρεβεζάνικου ΤΕΙ, την ίδρυση ή στέγαση πανεπιστημιακών τμημάτων με έντονο διεπιστημονικό χαρακτήρα τέτοιων όπως «πολιτισμικής γεωγραφίας», «πολιτισμικής φυσικής», «πολιτισμικής χημείας», «πολιτισμικής γλωσσολογίας» στην κεντρική περιοχή του νέου Δήμου (Λούρος, Ωρωπός, Σαμψούντα/Σινώπη).
Τέλος, στις σχέσεις σχολείου             και φυσικού περιβάλλοντος, θα επιδιωχθεί 1) αξιοποίηση προς όφελος των νέων, κύρια των μαθητών, όλων των διαθέσιμων οικολογικών πόρων του Δήμου 2) ανάδειξη και αξιοποίηση των μουσείων του Δήμου (Νεοχωρίου, ναυτικό κ.α.) και σύνδεση όλων των υπαρχόντων μουσείων με την εκπαίδευση 3) ανάδειξη και αξιοποίηση, σε στενή συνεργασία με την δασική υπηρεσία – κύρια για περιβαλλοντική εκπαίδευση και αναψυχή (ποδηλατοδρομίες κ.α.) – των διάφορων προστατευόμενων δασικών εκτάσεων  που υπάρχουν εντός των ορίων του Δήμου. (Δάσος Λεκατσά, Αβάσσος, Αγίου Βαρνάβα, Μονολίθι, κλπ.).

Εμπορική χωροταξία στο δημόσιο χώρο – Η ΜΕΤΕΜΨΥΧΩΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΑΚΟΥ

Η πόλη γεννήθηκε από το εμπόριο και το παζάρι, και μεγάλωσε με τη βιομηχανία και την εκμετάλλευση. Μακριά από τον ηγεμόνα που, με τη συνοδεία των αυλικών του, ζούσε στην απομακρυσμένη του «ακρόπολη», οι αγρότες που ήθελαν να διαθέσουν τα περισσεύματά τους έστηναν και ξέστηναν λαϊκές αγορές. Μερικοί που «μπιζέρησαν» από το συχνό «πήγαινε-έλα» αποφάσισαν να μένουν εκεί στο παζάρι, στην αγορά. Αυτοί ήταν οι πρώτοι αστοί-πολίτες. Όμως η δική μας αρχαία ελληνική «αγορά», ο ανοιχτός αυτός τόπος της συνάντησης και της συζήτησης με το δικό της «πήγαινε-έλα», τις «αγορεύσεις» και τους «αγορητές»,  πωλούσε μόνο ιδέες και ήταν αυτή που γέννησε ακόμα και την ιδέα της ίδιας της Δημοκρατίας.
Η παρούσα οικονομική και κοινωνική κρίση, που θα αποτελέσει το ζοφερό περιβάλλον της δημοτικής διαχείρισης για τα επόμενα χρόνια, επιβάλλει τη συμμετρική και σφαιρική αντιμετώπιση τής λειτουργίας των μικρών επιχειρήσεων της πόλης και της υπαίθρου. «Συμμετρική» σημαίνει ισόνομη και νόμιμη λειτουργία ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιχείρησης, ώστε να υπηρετείται ο καταναλωτής σε όλες του τις ανάγκες. «Σφαιρική» σημαίνει σχετική με τις πραγματικές συνθήκες λειτουργίας μιας μικρής πόλης και της υπαίθρου της, σε όρους προσβασιμότητας, επισκεψιμότητας, ποικιλίας, ταχύτητας, σχόλης («βγήκα στα μαγαζιά»), σεβασμού του χώρου και, το σπουδαιότερο, ανθρώπινης σχέσης.
Η δημοτική κίνηση «Δημόσιος χώρος Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο» αντιμετωπίζει τα προβλήματα λειτουργίας της πρεβεζάνικης αγοράς ως άμεσους υλικούς όρους «χώρου» (χώρου ανθρώπων, της πόλης και της υπαίθρου) που πρέπει να μελετηθεί και να χαρτογραφηθεί ώστε να αποδοθεί σε δίκαιες χρήσεις που θα τις πιστέψει και θα τις υπερασπισθεί η πόλη-κοινότητα.  Στη σύγχρονη Πρέβεζα το άλλοτε προνομιούχο «μαγαζί-γωνία», με τις δύο μόστρες του, έχει να αντιπαλέψει με το κινητό αλλοδαπό «παραεμπορικό» που, με την απίθανη ποικιλία εμπορευμάτων του, βλάπτει το νόμιμο κατάστημα (και από τις δύο μόστρες του). Εξάλλου, κάθε κατάστημα μεγάλης επιφάνειας στην πρεβεζάνικη περιφέρεια, που θίγει με τις διάφορες παροχές, π.χ. στάθμευσης και ωραρίου, τον παραδοσιακό πρεβεζάνο επιχειρηματία, αποτελεί και πόλο δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
Εισάγουμε εδώ την έννοια της «εμπορικής χωροταξίας» ώστε να εκφραστούν οι πολυάριθμοι έμποροι και επιχειρηματίες που είναι ήδη εγκατεστημένοι στην κεντρική περιοχή της πόλης για τη σημασία που έχει η λειτουργία της πόλης (υπέρ ή κατά των συμφερόντων τους) ως 1) νόμιμες, κοινωνικές και καταχρηστικές χρήσεις γης, 2) νόμιμη και κοινωνική αυτοκίνηση και στάθμευση και ενθάρρυνση ή αποθάρρυνση της πεζοδρόμησης-ποδηλατοδρόμησης, 3) τροποποίηση, ανακοίνωση και τήρηση ωραρίων, 4) παροχή υπηρεσιών «νύχτας» και έντονης μουσικής, 5) σχέση με τα μεγάλα καταστήματα της περιφέρειας και τους εμπορικούς πόλους της υπαίθρου, 6) χωρική και οικονομική σχέση με τη ΒΙ.ΠΕ. και το λιμάνι, 7) κατανάλωση ή/και μεταποίηση τοπικών προϊόντων ποιότητας στην πόλη και στην ύπαιθρο, 8) εγκατάσταση λαϊκών αγορών και δημοτικών ψυγείων, 9) ενθάρρυνση ίδρυσης καταστημάτων ειδών περιπτέρου και Τύπου σε ειδικές εσοχές δρόμων, 10) καθιέρωση πρεβεζάνικου κώδικα υγιεινής διατροφής, συμπεριφοράς και προστασίας της νεολαίας και της ζωής, 11) διαχείριση του παραεμπορίου και των προεκτάσεών του και 12) κοινωνική διαχείριση της όχλησης.
Είναι φυσικά προφανές ότι θα ληφθούν σοβαρά υπόψη οι θέσεις των εκλεγμένων οργάνων των παραδοσιακών επιχειρηματιών, θα μελετηθούν με προσοχή οι απόψεις της τυχόν μειοψηφίας και των εγκατεστημένων αλυσίδων διανομής ενώ θα υπάρξει ιδιαίτερη διάθεση κοινωνικής συνεννόησης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων όλων των κλάδων, των ανέργων που προέρχονται από αυτούς και των εκπροσώπων της δημοτικής υπαίθρου.

Εναλλακτική διαχείριση αποβλήτων – ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΩΡΑ!

Η διαχείριση των αστικών απορριμμάτων θα πρέπει να ολοκληρωθεί με την δημιουργία των προβλεπόμενων σταθμών μεταφόρτωσης και προώθηση των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου που ήδη λειτουργεί. Η προσπάθεια αυτή θα συνδυαστεί με την περαιτέρω ανάπτυξη της ανακύκλωσης έτσι ώστε οι ποσότητες των μεταφερόμενων στον ΧΥΤΑ αποβλήτων να μειώνονται συνεχώς.  Θα επιδιωχθεί η οριστική και επιστημονικά τεκμηριωμένη αποκατάσταση των ΧΑΔΑ (στον Κούκο, κλπ.).
Η ανακύκλωση των οικιακών (πλαστικά, χαρτί, μέταλλο, γυαλί, οργανικά, κλπ.) αλλά και των γεωργικών στερεών (πλαστικά θερμοκηπίων, συσκευασίες κλπ.) απορριμμάτων θα πρέπει να προχωρήσει σε μεγαλύτερο βάθος και με παράλληλη αύξηση του βαθμού ευαισθητοποίησης των πολιτών μέσα από κατάλληλα ενημερωτικά προγράμματα.
Τα διάφορα ανακυκλώσιμα  υλικά μπορούν να αποδώσουν, εκτός του περιβαλλοντικού,  ακόμη και οικονομικό όφελος για ολόκληρο τον Δήμο. Η επέκταση του δικτύου του βιολογικού καθαρισμού των υγρών αποβλήτων θα πρέπει να συμπεριλάβει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκταση του Δήμου. Θα αναληφθεί προγραμματισμός κατασκευής εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού  και σε όσες περιοχές του νέου Δήμου δεν υπάρχουν (Λούρος, Ωρωπός, Κανάλι κ.α.). Η μέριμνα για καθαρές ακτές και θάλασσες  αλλά και αποφυγή ρύπανσης των υπόγειων υδροφόρων θα πρέπει να ξεκινάει από εδώ.
 

Επεκτάσεις σχεδίου πόλης – ΝΑ ΞΑΝΑΒΓΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ

Οι ξεπερασμένες τεχνικές προδιαγραφές για τη πολεοδόμηση των πόλεων από το ΥΠΕΧΩΔΕ με ελάχιστη πρόβλεψη ελεύθερων χώρων και  πρασίνου, έχουν καταντήσει τις ελληνικές πόλεις πανομοιότυπες και μάλιστα με συνεχή πορεία υποβάθμισης, αφού οι παλιές αυλές και οι κήποι  της πόλης μετατρέπονται σε τυφλούς  και τσιμεντένιους ακάλυπτους χώρους αποκόπτοντας τους ανθρώπους και καταργώντας τη λειτουργία της γειτονιάς.
Επιβάλλεται η επανεξέταση των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων για το σύνολο της ενότητας του Δήμου και η αλλαγή των χρήσεων γης όπου χρειαστεί. Προκήρυξη εφαρμογής ΓΠΣ για το Διαμέρισμα του Λούρου που εκκρεμεί.
Προτείνεται η δημιουργία, σε κάθε γειτονιά (εφόσον δεν υπάρχουν πλατείες),  πεζοδρόμων τύπου Woonerf όπου το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου θα προσφέρεται στους πεζούς αλλά θα επιτρέπει την είσοδο με ταχύτητα πεζού σε τροχοφόρα που αναζητούν ορισμένες θέσεις στάθμευσης στο δημόσιο χώρο ή στις εισόδους στα ιδιωτικά γκαράζ.
Με την δημιουργία των πεζόδρομων γειτονιάς στόχος μας είναι να ξαναβγεί ο κόσμος στο δημόσιο χώρο, να συνδιαλλαγεί, να καθίσει, να παίξει  και να περπατήσει με ασφάλεια στο δρόμο-πλατεία της γειτονιάς του.
 
 

Έργα υποδομής – «ΟΣΗ» ΚΑΙ «ΙΣΟ»

Απαιτούνται σημαντικά έργα υποδομής στο έδαφος του Δήμου, που δυστυχώς παραμένουν μόνο σε επίπεδο διακηρύξεων. Τα έργα υποδομής αποτελούν προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη των κλάδων της τοπικής οικονομίας και βαραίνουν την Πολιτεία. Απαιτούνται συνεπώς σοβαρές πρωτοβουλίες για να αναληφθούν αλλά και διεκδικητικοί αγώνες για να ξεκινήσουν. Σ’ αυτούς η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να πρωτοστατήσει. Ας μη ξεχνάμε τις διεκδικήσεις και τους αγώνες της δημοτικής αρχής με τους πολίτες που οδήγησαν στην πραγματοποίηση της σύνδεσης Ακτίου – Πρέβεζας. Σημαντικά έργα που μπορεί να βγάλουν την περιοχή μας από την απομόνωση και να συμβάλουν σε μια αναπτυξιακή προοπτική, θεωρούμε:
1)    την υλοποίηση της οδικής σύνδεσης της περιοχής μας με την υπό κατασκευή Ιονία Οδό
2)    την χρηματοδότηση οδικών συνδέσεων της περιοχής μας με την Εγνατία Οδό
3)    την σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου με την υπόλοιπη Ελλάδα, ελπίζοντας σε έναν υγιή «ΟΣΗ» – Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ηπείρου και μια «ΙΣΟ» – Ιονία Σιδηροδρομική Οδό, από την Πρέβεζα έως τη Βενετία
4)    την σύνδεση με το φυσικό αέριο
5)    την χρηματοδότηση βασικών έργων υποδομής στη Βιομηχανική Περιοχή Πρέβεζας
6)    την δημιουργία μαρίνας στην Πρέβεζα και την βελτίωση των υποδομών στα υφιστάμενα αλιευτικά καταφύγια του Δήμου
7)    την άρδευση της Λάμαρης και του κάμπου του ελαιώνα.

Ετήσια Ανοιχτή Συνέλευση της Κοινότητας (ΕΑΣΚ) – ΕΝΑΣ ΑΝΤΙ-ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙ-ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΟΣ ΘΕΣΜΟΣ

Θεωρούμε σοβαρή αναπτυξιακή δράση τη θέσπιση μιας Ετήσιας Ανοιχτής Συνέλευσης της Κοινότητας (ΕΑΣΚ) στο εξής πλαίσιο:
1) Να καθιερωθεί Ετήσια Ανοιχτή Συνέλευση της Κοινότητας (ΕΑΣΚ) κάθε δημοτικής ή τοπικής κοινότητας, που θα συνέρχεται αμεσοδημοκρατικά ή/και αντιπροσωπευτικά σε τριμηνιαία βάση και θα συζητεί την πορεία υλοποίησης του αναπτυξιακού προγράμματος (στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και πολιτιστικές και εκπαιδευτικές πτυχές) και θα καταρτίζει το πρόγραμμα για το επόμενο έτος εξειδικεύοντας κεντρικές δημοτικές δράσεις.
2) Η ΕΑΣΚ θα αποβλέπει στην αναγέννηση-υπευθυνοποίηση των παλαιών κοινοτήτων σε νέες αναπτυξιακές, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δομές με συμβολική και ουσιαστική αξιοποίηση των παλαιών κοινοτικών γραφείων, αλλά και των κτιρίων των καταργηθέντων δήμων. Θα επιδιωχθεί επάνδρωση και επικουρία με προσωπικό του Δήμου και από ομάδα διοικητικού, τεχνικού ή/και επιστημονικού προσωπικού του Δήμου που θα έχει την τεχνική-γραμματειακή ευθύνη για την υλοποίηση και την τοπική εξειδίκευση του αναπτυξιακού προγράμματος του Δήμου.

Ισονομία και νομιμότητα στο Δήμο ως ανθρώπινη κοινότητα – ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΕΔΙΟ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ

Η χώρα μας θεωρείται πρωταθλήτρια της αδιαφάνειας και της διαφθοράς. Όπως έχουμε αναλύσει (στην προεκλογική μας συνάντηση με τους ετεροδημότες στην Αθήνα), τα στοιχεία αυτά λειτούργησαν στη χώρα μας ως «έτερο ήμισυ» του δικομματισμού ο οποίος φουσκώνει τα φυσιολογικά εκλογικά ποσοστά του με τη διαφθορά που επιτυγχάνει κατά την κυβερνητική περίοδο του κάθε κόμματος. Είναι βέβαιο πως το μεγαλύτερο κομμάτι στο συνολικό «λογαριασμό» το χρωστάει το ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησε περισσότερα χρόνια.  Απλή αριθμητική.
Διαχωρίζουμε τη θέση μας από τα κόμματα εξουσίας υποστηρίζοντας καθαρά τη νομιμότητα και την ισονομία στο δημόσιο χώρο και στη δημόσια ζωή. Αυτό δεν σημαίνει αποχή από κινηματική δραστηριότητα (που δημιουργεί πρόσκαιρες δυσλειτουργίες «παρανομίας») και αντίσταση ενάντια σε ιδιοτελείς παρεμβάσεις αλλά αντίθετα ευθυγραμμίζει σε δράσεις καθημερινής διαπάλης και ανυπακοής για το κοινό καλό.
Στην παρούσα προεκλογική περίοδο, με βάση τις τοπικές και εθνικές εμπειρίες του πρόσφατου παρελθόντος, υποστηρίζουμε πως η νομιμότητα και η ισονομία είναι στοιχεία που έχουν και αναπτυξιακή διάσταση. Συγκεκριμένα:
Η ισονομία :
•           αίρει τις συνθήκες δυσλειτουργίας στην κοινωνία και περιορίζει τη γέννηση συναισθημάτων απογοήτευσης και καταπίεσης που ασκούν οι δυνατοί στο δημόσιο χώρο και τη δημόσια ζωή (π.χ. διατάραξη συνθηκών κοινής ησυχίας)
•           ενθαρρύνει την επιλογή και ανέλιξη των δημοκρατικών δυνάμεων, οι οποίες, διαφορετικά, ή θα απογοητεύονταν και θα αποχωρούσαν ή θα καταπιέζονταν υπερβολικά και θα εκμηδενίζονταν από τους προνομιούχους διαπλεκόμενους
•           αναδεικνύει τις ουσιαστικές αδυναμίες ιδιοτελών κοινωνικών στοιχείων ή ανεπαρκών κρατικών λειτουργών αποκαλύπτοντας το πρόσθετο κοινωνικό κόστος της μη ισονομίας (π.χ. αστυνομική ανοχή – εισαγγελική αβελτηρία – τραυματισμοί και χρήση ουσιών).
Η νομιμότητα :
•           ενισχύει την αίσθηση και τη δύναμη της κοινότητας και επιτρέπει να αποφεύγονται λύσεις κατά περίπτωση (αξιοποίηση «οικονομιών κλίμακας»)
•           αποκλείει την περιθωριοποίηση («θα τα δώσουν στους δικούς τους») και, κατά συνέπεια, τη μη αξιοποίηση, μελών της κενότητας
•           περιορίζει στο ελάχιστο τη πιθανότητα παρενεργειών από την ανάπτυξη (π.χ. ξενοδοχειακά μεγαθήρια στις ακτές μας) και εδραιώνει την  οργανική σχέση οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας
•           αποτελεί καθοριστικό κίνητρο για την ανάληψη επενδυτικών και κοινωνικών πρωτοβουλιών εκ μέρους όσων δεν συμβιβάζονται με την παρανομία και τη διαπλοκή (οι οποίοι, ενώ είναι περισσότεροι, μειώνονται συστηματικά στη μεταπολιτευτική Ελλάδα).
Ως νομιμότητα δεν θεωρείται προφανώς απλά η υποτέλεια στο νομικό σύστημα του αστικού κράτους και την κοινωνική αδικία που αυτό παράγει και αναπαράγει στο δημόσιο χώρο και τη δημόσια ζωή, αλλά κύρια ο σεβασμός των κανόνων που μια πόλη-κοινότητα θεσπίζει και αποδέχεται, ως προϋπόθεση για τη συμβατή ευημερία και πρόοδο των μελών της.

Ιστορικό Κέντρο – ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΕΙ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ!…

Ένα μικρό  μέρος της παλιάς μορφής της Πρέβεζας επιβιώνει στο Ιστορικό Κέντρο. Υφίσταται όμως και αυτό τα δεινά της δυσλειτουργίας της πόλης μας. Το Δικαστήριο με το παρκινγκ του δίνει το κακό παράδειγμα! Πολυάριθμα στοιχεία από τη «λογική» της προστασίας όλης της πόλης ως «κέντρου» υιοθετούμε παντού μέσα στο πρόγραμμά μας και δεν θεωρούμε σκόπιμο να τα επαναλάβουμε εδώ (π.χ. πεζοδρόμηση, αρχιτεκτονική παρέμβαση). Ωστόσο, ως δράσεις άμεσης εφαρμογής θεωρούμε τις εξής:
Αποτύπωση και προστασία της μορφής των κτιρίων στο ιστορικό κέντρο της πόλης και απαγόρευση αλλοίωσης της εξωτερικής τους όψης.
Επέκταση των πεζοδρόμων στο ιστορικό κέντρο κάτω από την λεωφόρο Ειρήνης και συγκεκριμένα στην 21ης Οκτωβρίου και τη οδό Κ. Καρυωτάκη.
Διερεύνηση επέκτασης του ιστορικού κέντρου, προς τα δυτικά (πέραν της Λεωφόρου Ειρήνης)  και προς τα βόρεια της πόλης.
Οριστική απαγόρευση των φορτηγών μέσα στο ιστορικό κέντρο της πόλης και δυνατότητα φορτοεκφορτώσεων με χειροκίνητα μέσα ή με ηλεκτροκίνητα παλετοφόρα.
Λήψη μέτρων για τον περιορισμό εισόδου και στάθμευσης αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης (παρκόμετρα, ελεγχόμενη στάθμευση κλπ).
Αναβάθμιση  της Δημοτικής Αστυνομίας και ανάληψη κοινωνικής δράσης της στο ιστορικό κέντρο για προστασία, βοήθεια, αποτροπή της όχλησης και αποθάρρυνση της παραβατικότητας. Κατάργηση του αυθαίρετου παρκινγκ στα δικαστήρια.
Ανάληψη δράσης ενημέρωσης των πολιτών πολίτες με συνελεύσεις, συζητήσεις και έντυπο υλικό για την μείωση της χρήσης του αυτοκινήτου στη πόλη και επέκτασης της «αίσθησης» του κέντρου ως γνήσιας Πρέβεζας.

Κινητικότητα και κοινωνική ισότητα – «Π» ΟΠΩΣ ΠΟΛΗ, ΠΡΕΒΕΖΑ, ΠΕΖΟΣ, ΠΟΔΗΛΑΤΟ…

Στην πόλη (Πρέβεζα), μέσα στα όρια του νέου Δήμου και στη σύνδεσή του με άλλες πόλεις και περιφέρειες θα επιδιωχθεί η κινητική πολλαπλότητα (πεζή, ποδήλατο, αστικό και υπεραστικό λεωφορείο ειδικού σχεδιασμού, ταξί και ηλεκτρικό δημοτικό μίνιμπας, ενδεχομένως μικρό περιφερειακό ταχύπλοο που όλα ανακουφίζουν από τον κυκλοφοριακό φόρτο και το θόρυβο).
Ο Δήμος θα πρωτοστατήσει στον αγώνα για διαφώτιση της σημασίας του τρένου και στην εκπόνηση διεθνούς μελέτης μιας «Ιονίας Σιδηροδρομικής Οδού (ΙΣΟ)» για σύνδεση της Πρέβεζας με το υπόλοιπο εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο και πρόσβαση στους διεθνείς άξονες (Δαλματία, Βενετία, Μόναχο, Παρίσι, Λονδίνο).
Η πόλη θα ανακουφισθεί από το ιδιωτικό αυτοκίνητο που θα μπει στη σωστή βάση σε σηματοδοτούμενους άξονες ταχείας κυκλοφορίας, χωρίς εμπόδια από παρόδιες σταθμεύσεις. Το αυτοκίνητο θα είναι χρησιμοποιήσιμο και σε μικρότερους ή πεζοδρομημένους δρόμους με διακριτική ταχύτητα πεζού (5-10 km/h) χωρίς προσπέραση ή όχληση. (Τα περίφημα 5ΜΑΩ, μίλια ανά ώρα, του Στρατού που η στρατιωτική σωφεράντζα τραγούδησε ως «Πάω μόνο 5 μάο και ας με λένε Μάο-μάο»).
Θα  επιδιωχθεί κοινωνική ισότητα και όχι αυτοκινητική κυριαρχία ώστε να επιτυγχάνεται η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας με απόλυτη προτεραιότητα του πεζού, του ΑΜΕΑ, των ποδηλατών, των μικρών συντροφιών πεζοπόρων. Ένα σύστημα «P+R» (πάρκινγκ-πόλη-πάρκινγκ), περιφερειακών χώρων στάθμευσης θα εξυπηρετείται από λεωφορεία συχνών δρομολογίων.
Τα αυτοκίνητα που θέλουν να τηρούν κοινωνική συμπεριφορά και να δίνουν προτεραιότητα στους πεζούς στις διαβάσεις θα φέρουν ειδικό (δημοτικό) σήμα ώστε να ενημερώνουν τους όπισθεν αυτών.

 

Κινητικότητα δημοσίων μέσων – ΚΤΕΛ – ΠΡΟΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΞΕΥΓΕΝΙΣΜΟΣ

Για την κινητικότητα που συνδέεται με τις δημόσιες συγκοινωνίες που πραγματοποιούνται με το ΚΤΕΛ οι θέσεις μας είναι συνοπτικά οι εξής: Εκτιμώντας πως α) η χώρα μας είναι παραδομένη στο κεφάλαιο της πετρελαϊκής ενέργειας, της απρόσεχτα γενικευμένης αυτοκίνησης και της στρεβλά υποβοηθούσας κρατικής ενίσχυσης και της χρηματοπιστωτικής δραστηριότητας και β) επιθυμώντας να συμβάλουμε σε μια πρεβεζάνικη προτυποποίηση και έναν πρεβεζάνικο εξευγενισμό των σχέσεων του ταξιδιωτικού κοινού με το δημόσιο χώρο της πόλης, της υπαίθρου και των διαδρομών, επιδιώκουμε 1) καθιέρωση ευρέως συστήματος αστικής-υπεραστικής συγκοινωνίας και “P+R” (πάρκινγκ-πόλη-πάρκινγκ), 2) διαμόρφωση καθισμάτων με πρόβλεψη για χρήση φορητού υπολογιστή (laptop) με τραπεζάκι επαρκών διαστάσεων, 3) δημιουργία προϋποθέσεων αξιοπρεπούς χρήσης τουαλέτας 4) εισαγωγή-εγκατάσταση κυλικείου, φωτισμού ανάγνωσης και παιγνίων 5) θέσπιση αξιοπρεπών διαδικασιών παράδοσης και παραλαβής των αποσκευών των επιβατών, 6) εισαγωγή/παραγωγή επιλεγόμενης και ανανεούμενης ηχητικής, μουσικής ή οπτικοακουστικής συνοδείας του ταξιδιού, 7) εισαγωγή «πακέτων» εισιτηρίου μετ΄ επιστροφής (π.χ. Πρέβεζα-Αθήνα-Πρέβεζα ή αντίστροφα) και διαδρομών αστικών συγκοινωνιών, 8) επείγουσα μελέτη για κατασκευή, ενοικίαση ή συστέγαση αξιοπρεπούς σταθμού/στάσης στο Ρίο, κράτηση θέσεων με χρήση διαγράμματος του λεωφορείου, αναζήτηση στο Διαδίκτυο και πληρωμή με πιστωτική κάρτα, 9) μετεπιβίβαση σε στάσεις του Αττικού Μετρό, του Τραμ ή των λεωφορείων  αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλου και στον πελοποννησιακό κλάδο του Προαστιακού και αντίστοιχες βελτιώσεις προς Θεσσαλονίκη και 10) συνεργασία του ΚΤΕΛ με το Δήμο για αναβάθμιση του σταθμού της Πρέβεζας και ανάδειξή του σε πραγματικό τόπο ανθρωπιάς και πόλο εμπορικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων ελεύθερου χρόνου.

Λατομεία – ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΦΛΕΒΕΣ ΚΑΙ ΠΛΗΓΕΣ

Στην έκταση του νέου Δήμου Πρέβεζας υπάρχουν αρκετές θέσεις εγκαταλειμμένων  λατομείων. Αυτά θα πρέπει να αποκατασταθούν έτσι ώστε να μην αποτελούν πληγές για το περιβάλλον της περιοχής αλλά και επικίνδυνες εστίες για την υγεία των κατοίκων. Η αποκατάσταση θα γίνει ύστερα από σχετική επιστημονική μελέτη. Θα επιδιωχθεί επίσης αξιοποίηση των οι χώρων τους για άλλες χρήσεις (ενεργειακή χρήση με εγκατάσταση μονάδων ηλιακής ή αιολικής ενέργειας, πολιτιστική χρήση με κατάλληλη διασκευή του χώρου).

Λιμάνι και Πρέβεζα – ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΕΙ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ;

 
Η στροφή σε νέα κατεύθυνση των στόχων αξιοποίησης του σημερινού λιμένα, ο διαχωρισμός του εμπορικού τμήματος και η μεταφορά του σε άλλη θέση αποτελούν μια σημαντική όσο και συζητήσιμη μεταρρύθμιση που θα καθορίσει και το μέλλον της πόλης τα επόμενα χρόνια. Το υπάρχον χερσαίο τμήμα μπορεί να μετατραπεί σε μεγάλη τουριστική ζώνη με εγκαταστάσεις, κτίρια και χώρους αναψυχής που θα προταθούν με διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Γιατί;
•           Το  εμπορικό λιμάνι  της Πρέβεζας έχει  χωροθετηθεί σε δυσμενή για την ανάπτυξη της πόλης θέση, μπροστά στο ιστορικό πεζοδρομημένο τμήμα της τουριστικής πόλης της Πρέβεζας, ενώ θίγει και τη λειτουργία του Αμβρακικού κόλπου αφού βρίσκεται στο  πιο στενό σημείο του στομίου του κόλπου.
•           Η κοινή λειτουργία, στο ίδιο χώρο της τουριστικής μαρίνας με το εμπορικό λιμάνι διακίνησης χύδην φορτίου, είναι ασύμβατη.
•           Κάθε προσπάθεια βελτίωσης του εμπορικού τμήματος του λιμανιού θα επιφέρει υποβάθμιση της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής και ακύρωση κάθε δυνατότητας  ανάπτυξης της περιοχής.
•           Η μοναδική σωστή κατεύθυνση για την ανάπτυξη της περιοχής είναι η κατάργηση του εμπορικού τμήματος του λιμανιού και η μεταφορά των δραστηριοτήτων του σε άλλη θέση μετά από διερεύνηση. Η μεταφορά του εμπορικού τμήματος θα λύσει σημαντικά προβλήματα στο κυκλοφοριακό της πόλης, θα λύσει σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα στη λειτουργία της πόλης και θα προσφέρει προοπτικές ανάπτυξης στη γραφική πόλη-λιμάνι, μετατρέποντάς την σε σημαντικό τουριστικό κόμβο της δυτικής Ελλάδας και του Ιονίου πελάγους.
•           Μετά την απομάκρυνση του εμπορικού λιμανιού και κατ’ επέκταση των 20.000 περίπου  φορτηγών ετησίως από την παραλιακή ζώνη, θα επακολουθήσει ανάπλαση της οδού από το λιμάνι μέχρι την Μαργαρώνα – Άγιο Θωμά με μονοδρόμηση της οδού, πεζοδρόμια, ποδήλατο, συνδέοντας τον δρόμο με τις μνήμες της πόλης, Βρυσούλα, Πευκάκια και «τον περίπατο του Καρυωτάκη» .
•           Προώθηση από τη πόλη, ένταξης της Πρέβεζας σε δίκτυο μεσαίων και μικρών πόλεων-λιμανιών και πίεση για εφαρμογή ολοκληρωμένων πολιτικών με κέντρο τις παραθαλάσσιες πόλεις-λιμάνια σε εθνικό επίπεδο.
•           Συμμετοχή της λιμενικής μας πόλης σε ένα ισχυρό δίκτυο πόλεων-λιμανιών οικονομικού και πολιτισμικού περιεχομένου (π.χ. Ένωση ιστορικών πόλεων-λιμανιών Αδριατικής-Ιονίου).
•           Μελέτη βελτίωσης-αποκατάστασης ρευματισμών του στομίου του Αμβρακικού κόλπου και διάνοιξη τομών στη ζώνη του χερσαίου λιμένα όπου απαιτείται.
•           Μελέτη ενίσχυσης κρηπιδωμάτων της προκυμαίας και αξιοποίησης όλης της παραλιακής ζώνης μέχρι το «μνημείο του Ναύτη».
•           Προώθηση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης νησιών και λιμανιών του Ιονίου με Υδροπτέρυγα (flying dolphins).
•           Ολοκλήρωση των χερσαίων εγκαταστάσεων της μαρίνας και επαύξηση των θέσεων ελλιμενισμού σκαφών σε όλο το μήκος της προκυμαίας με πλωτές ξύλινες προβλήτες.
•           Οι σημερινές συνθήκες ανάπτυξης της πόλης και του λιμανιού, απαιτούν επανακαθορισμό των ορίων και χρήσεων της λιμενικής ζώνης στα τμήματα που επηρεάζουν τη λειτουργία της ειδικά στον πεζόδρομο της παραλίας..
•           Απαιτείται εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των λιμενικών-δημοτικών  ταμείων, με ενεργή συμμετοχή της Περιφέρειας.

Μεταποίηση (βιοτεχνία –  βιομηχανία) – ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΘΕΑΤΕΣ ΤΗΣ ΑΠΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΣΗΣ

Σχετικά με το «δευτερογενή τομέα παραγωγής» ισχύουν οι γενικές παρατηρήσεις και θέσεις μας που αναφέρθηκαν για την ενθάρρυνση της πρωτογενούς παραγωγής.
Πρόκειται για τομέα που βρίσκεται σε υπανάπτυξη, με πιο χαρακτηριστικό δείγμα την κατάσταση που επικρατεί στη ΒΙ.ΠΕ. (βιομηχανική περιοχή) Πρέβεζας, τόσο ως προς τις υποδομές της που παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης, όσο και ως προς τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις, αφού πολλές από αυτές υπολειτουργούν και άλλες σταμάτησαν την λειτουργία τους. Οι περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις έχουν λάβει επιδοτήσεις που όμως δεν απέδωσαν.
Γενική θέση μας είναι ότι η ανάπτυξη και στον κλάδο αυτό πρέπει να είναι εναρμονισμένη 1) με τους άλλους τομείς παραγωγής (ως προϋπόθεση) και 2) υπηρεσιών (ως αποτέλεσμα απασχόλησης), έτσι ώστε να αλληλοσυμπληρώνονται   με  «κάθετη διασύνδεση» ενώ σε κάθε περίπτωση δεν θα παραβλέπεται ο οφειλόμενος σεβασμός στο περιβάλλον.
Θέσεις μας για τη μεταποίηση είναι:
•           Στήριξη της λειτουργίας και δημιουργία παραγωγικών μονάδων, κυρίως μικρού μεγέθους, που θα αξιοποιούν τους ντόπιους πλουτοπαραγωγικούς πόρους ή και μονάδες που συμβάλλουν στην καθετοποίηση της παραγωγής
•           Στήριξη των παραδοσιακών βιοτεχνικών μονάδων που παράγουν κυρίως για την ντόπια αγορά (έπιπλα, οικοδομικά υλικά, λαϊκή τέχνη κ.λπ.).
•           Γενικότερη ενθάρρυνση των μονάδων «προστιθέμενης αξίας» που προκύπτει με συναρμολόγηση, συμπλήρωση ημιέτοιμου, επιτόπια εγκατάσταση.
•           Σύζευξη φωτοβολταϊκής ηλεκτροπαραγωγής με οποιαδήποτε μορφή βιομηχανικής μεταποίησης, αντί για πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας στη ΔΕΗ.
Σε κάθε περίπτωση και ειδικότερα για τον πρώτο κλάδο παραγωγής, πρέπει να προκριθούν και να ενισχυθούν  συλλογικές μορφές παραγωγής (συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών).
Ο Δήμος δεν μπορεί να παραμένει απλώς θεατής της πλήρους αποβιομηχάνισης της περιοχής και της παραγωγικής απραξίας. Ο μοναδικός συνεταιρισμός (Ε.Α.Σ. Πρέβεζας), που είχε και παραγωγικές δραστηριότητες, αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης και φυσικά έχει σχεδόν σταματήσει κάθε παραγωγική δραστηριότητα. Οι πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί, που υπάρχουν σε κάθε χωριό του νέου Δήμου, είναι απλά σφραγίδες. Την  κερδοφόρο κρατικοσυνεταιριστική βιομηχανία γάλακτος ΔΩΔΩΝΗ, που απορροφά σχεδόν το σύνολο της γαλακτοπαραγωγής και των δικών μας κτηνοτρόφων, με μεθοδευμένες προσπάθειες η Κυβέρνηση προσπαθεί να την μεταφέρει στα χέρια ιδιωτών.
Γενικότερα, ο Δήμος πρέπει να συνδιαμορφώσει με τους υπόλοιπους φορείς ένα πλαίσιο ανάπτυξης της περιοχής, να θεσμοθετήσει ένα όργανο παροχής πληροφοριών και στήριξης παραγωγικών πρωτοβουλιών, ειδικότερα σε νέους και νέες, αλλά και σε συλλογικές μορφές παραγωγής.

Νέες αναπτυξιακές ευκαιρίες της πόλης – ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΠΤΥΧΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Ενώ αναφερόμαστε με «διακλαδικό» τρόπο και πολλές φορές στα ζητήματα ανάπτυξης (οικονομία, πολιτισμός, λειτουργία της πόλης, ύπαιθρος) συγκεφαλαιώνουμε και εδώ μερικές αναπτυξιακές ευκαιρίας της πόλης:
•           Καταγραφή και πιστή τήρηση ενός πλαισίου κανόνων που εδραιώνουν την ποιότητα ζωής (κυκλοφοριακό, καθαριότητα, ησυχία, κατανομή των χρήσεων γης κ. ά., με ένα λόγο ισονομία και νομιμότητα στην πόλη)
•           ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της Πρέβεζας (διατήρηση παραδοσιακών επαγγελμάτων – ιστορικά ταβερνάκια – μουσικές βραδιές – αναπαράσταση ιστορικών γεγονότων – ίδρυση μουσείου της πόλης)
•           καθιέρωση ετήσιου φιλολογικού συνεδρίου (“Καρυωτάκεια”) με θέματα σχετικά με το έργο και τη ζωή του ποιητή
•           «η Πρέβεζα και το ψάρι»: ετήσια γιορτή για την ευρύτερη προβολή των σχετικών παραγωγικών δυνατοτήτων
•           αξιοποίηση του λιμανιού της Πρέβεζας (κρουαζιέρες, αθλητικοί αγώνες κ.α.).

Νικόπολη – Κασσώπη – ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΠΡΕΒΕΖΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΜΑΡΙΝΑ…

 
Η Νικόπολη είναι από την χώρα μας, ο προτεινόμενος αρχαιολογικός χώρος για ένταξη στα μνημεία Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Αναμένουμε επίσης την ολοκλήρωση και υλοποίηση του MASTER PLAN της Νικόπολης και ένταξη του στον αναπτυξιακό νόμο.
Στο πλαίσιο αυτό θα υποστηρίξουμε και θα αναδείξουμε με κάθε τρόπο την ολοκλήρωση των διαδικασιών ένταξης, θεωρώντας αυτήν  κομβικό σημείο ανάπτυξης όλης της περιοχής σε επίπεδο περιφέρειας. Αποτελεί δέσμευσή μας η υποστήριξη ολοκληρωμένων project επισκεψιμότητας του χώρου, με ολοήμερα προγράμματα για τον οργανωμένο τουρισμό στη χώρα μας, σχολικά προγράμματα εκδρομών καθώς και ένταξη της στο δίκτυο του παγκόσμιου τουρισμού μνημείων της UNESCO.
Θα επιδιωχθεί η υποστήριξη των έργων ανασκαφής και ανάδειξης της αρχαίας Κασσώπης και η αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου 6500 θέσεων, σε συνεργασία με την εφορεία αρχαιοτήτων με στόχο καθιέρωση διεθνούς φεστιβάλ μουσικής. Θα προηγηθεί αναβάθμιση και μετατροπή των κατασκηνώσεων Καμαρίνας σε ξενώνα φιλοξενίας και διαμονής επισκεπτών στο χώρο το Ζάλογγου, της Κασσώπης και της παραλιακής ζώνης.

Όμορφη πόλη και δημόσιος χώρος – Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Ο πρεβεζάνικος πολιτισμός θα ταυτιστεί με μια διαρκή κίνηση καλλιτεχνών, εκπροσώπων φορέων, νεολαίας και δράσεις δημιουργικότητας. Γιατί όλα αυτά;
Θα περιμένουμε όλους αυτούς τους φορείς, δικούς μας και ξένους, ντόπιους και προσκαλεσμένους, στο μεγάλο «ραντεβού» της πόλης, των κτιρίων της και των δρόμων της ώστε να εκφραστούν για μια ομορφότερη Πρέβεζα. Ναι. Οι αρχιτέκτονες και η τέχνη τους πρέπει να βγουν από το γραφείο μελετών και να μας καθοδηγήσουν στην ανάπλαση της πόλης. Να ομορφύνουμε τις πυλωτές, να χρωματίσουμε τα σκουριασμένα μπαλκόνια και να αλλάξουμε τις ξεθωριασμένες τέντες. Θα επιδιώξουμε μια μεγάλη συμφωνία με τη νεολαία. Να επινοήσει το πρεβεζάνικο γκράφιτι με νέες καινούριες ιδέες για τη δική της Πρέβεζα.
Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να ζωντανέψουμε όλες τις γωνιές της πόλης με γλυπτά αφιερώματα στον πρεβεζάνο λιμενεργάτη, στο λευκαδίτη καλλιεργητή, στη συρρακιώτισσα μάνα. Αυτούς που ίδρωσαν και πόνεσαν για την Πρέβεζα. Όσο για εκείνους που μάτωσαν στα κάστρα της, δεν θα τους ξεχάσουμε. Η Πρέβεζα είναι μια «καστρούπολη» αλλά τα κάστρα της μοιάζουν βομβαρδισμένα, από αδιαφορία. Ακόμα και οι χώροι που ανήκουν στο Δήμο, όπως το κάστρο του Παντοκράτορα, βρίσκονται σε κακιά χάλια. Ένα ολόφωτο πολιτιστικό κέντρο ή μια καινούρια δημοτική βιβλιοθήκη θα μπορούσαν να πάρουν τη θέση αυτού του κουφαριού μετά από τη σχετική αποκατάσταση-ανάπλαση. Θα διεκδικήσουμε τα κάστρα από το Στρατό χωρίς υποχωρήσεις για να τα εντάξουμε στη ζωή της πόλης, με ενδεχόμενη ήπια λειτουργική αξιοποίηση (π.χ. περιορισμένη στέγαση δημόσιων υπηρεσιών σχετικών με τον πολιτισμό), και να τα αφιερώσουμε στη νεανική ανεμελιά και τον ελεύθερο δημιουργικό χρόνο. Έχουμε σκοπό να τα μετατρέψουμε, κατά κύριο λόγο,  σε πολιτιστικά πάρκα με δράσεις πόλης, εκθέσεις πολιτισμού και επιστήμης, παιδότοπους, λυόμενο θέατρο, χωρίς να λησμονούμε και τη διεθνή-διακρατική συμμέτοχη. Επειδή, το επαναλαμβάνουμε, πολιτισμός σημαίνει «πόλη και χώρος» και όχι μόνο «ελεύθερος χρόνος», θα αναδείξουμε τους όγκους και τις επιφάνειες των φρουρίων μας με καλλιτεχνικό φωτισμό συνδέοντάς τα με το ιστορικό κέντρο σε ενιαίο δίκτυο πεζοδρόμων.
Στα κάστρα και σε άλλους κεντρικότερους χώρους θα εγκατασταθούν και τα μουσεία που έχει ανάγκη η πόλη. Ένα «μουσείο της πόλης» πρέπει να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα και να ακολουθηθεί από ίδρυση λαογραφικού και εκκλησιαστικού μουσείου. Υπάρχουν ήδη αρκετές μελέτες στα συρτάρια του Δήμου για να εντάξουμε τις παρεμβάσεις μας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάπλασης των ιστορικών κέντρων Jessica (Κοινοί Ευρωπαϊκοί Πόροι για Αειφόρες Επενδύσεις στα Αστικά Κέντρα – Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas), από όπου θα διεκδικήσουμε χρηματοδότηση.
Είμαστε το «πνεύμα» της Δυτικής Ελλάδας. Πρέπει να πρωτοστατήσουμε στην προσπάθεια για αναβίωση των αρχαίων φρυκτωριών επικοινωνίας μεταξύ των γειτονικών κάστρων Λευκάδας και Αιτωλοακαρνανίας, μέχρι το Αντίρριο.

Περιβάλλον και χώρος – ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Τα ζητήματα χώρου και περιβάλλοντος στην Πρέβεζα αποτελούν σαφέστατη εκδήλωση διαμάχης μεταξύ των κοινωνικο-οικονομικών στρωμάτων με αποτέλεσμα τη  μεταφορά πλούτου από το μόχθο του πρεβεζάνικου κοινωνικού συνόλου σε ευνοημένους ή προνοητικούς ιδιώτες, κατασκευή και ενίσχυση πολιτικών συσχετισμών και αποθάρρυνση των παρεμβάσεων κοινωνικοποίησης της πόλης και παραγωγικής αξιοποίησης της υπαίθρου. Η σχέση της κοινωνίας μας με το πρεβεζάνικο περιβάλλον είναι σχέση απερίσκεπτου  γίγαντα που με τη δύναμή του αλλοίωσε τη φυσική και οικιστική μορφή της πόλης και της υπαίθρου. Οι παρεμβάσεις μας αφανίζουν συστηματικά τα φυσικά στοιχεία ομορφιάς και ισορροπίας στην περιφέρειά μας. Η ασύμμετρη πύκνωση πληθυσμού και δραστηριοτήτων ασχημίζουν όλο και περισσότερο το χώρο. Η περαιτέρω βελτίωση της οικονομικής κατάστασης πολλών πρεβεζάνων κτηματιών έγινε με απερίσκεπτη δημοτική θεσμική ενθάρρυνση της καταστροφικής παρέμβασης στο πρεβεζάνικο φυσικό, πολιτισμικό και ιστορικό περιβάλλον. Ο Δήμος Πρέβεζας εγκλημάτισε και υπάρχει φόβος πως θα συνεχίσει το έργο του αν δεν ανακοπεί θαρραλέα αυτή η πορεία. Στις «διεπαφές» φύσης-πόλης επικρατεί η μιζέρια και η ηθική του άμεσα ή κερδοφόρα λειτουργικού (π.χ. η ντροπή της πανάσχημης γέφυρας Μαργαρώνας ή το «θόλωμα» της πρεβεζάνικης παραλίας από τις «παράγκες» των μαγαζιών).
Ένας από τους θεμελιακούς άξονες του προγράμματος μας είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η διασφάλιση της ποιότητας ζωής των δημοτών  ολόκληρου του νέου Δήμου Πρέβεζας και των επισκεπτών. Αυτό το βλέπουμε με τη διπλή οπτική 1) της διατήρησης-προστασίας αλλά και 2) ως παρεμβάσεις «καλής θέλησης». Εννοούμε «καλή θέληση» πως θα διερευνηθούν οι κτηματίες των διαφόρων υπό ένταξη περιοχών για να «παράξουν» κάτι σαν κοινόχρηστο χώρο για να χωροθετηθούν εκεί σημαντικές δραστηριότητας (για παράδειγμα προσιτοί χώροι στάθμευσης για τα αυτοκίνητά τους, διάδρομοι ποδηλατοδρόμησης και παραδρόμησης, παρκάκι ή βιβλιοθήκη και γωνιά επικοινωνίας ή εκκλησία ή θεατράκι ή ακόμα το νέο δημαρχείο).
Κεντρική ιδέα του «Δημόσιου χώρου Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο» στην περιβαλλοντική-χωρική αυτή προσπάθεια είναι «ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ» για όλους τους δημότες και επισκέπτες του Δήμου. Αυτό εξειδικεύεται στους παρακάτω άξονες:
–           Προγραμματισμένη ανάπτυξη 1) για την αντιμετώπιση των σημερινών αναγκών χωρίς όμως 2) υποθήκευση του αναπτυξιακού δυναμικού για τις επόμενες γενιές. Τα περιβαλλοντικά θέματα και προβλήματα θα επιδιώξουμε να προσεγγίζονται στη βάση επιστημονικών αλλά και κοινωνικών κριτηρίων φιλαλληλίας. «Αγαπώ το περιβάλλον σημαίνει σέβομαι τον άλλον».
–           Προληπτική αλλά και όπου χρειάζεται διορθωτική παρέμβαση σε θέματα περιβαλλοντικής φύσης. Όσο και να φανεί παράξενο, η διεκδίκηση, για παράδειγμα, της σύνδεσης της Πρέβεζας με το εθνικό και διεθνές σιδηροδρομικό δίκτυο αποτελεί μια πρώτης τάξεως διορθωτική περιβαλλοντική δράση στην οποία η απόμακρη γωνίτσα στην οποία βρίσκεται ο Δήμος μας και ιδιαίτερα η πόλη μας θα πρωτοστατήσει στην αντιμετώπιση της απερίσκεπτης ρυπαντικής αυτοκινητικής λαίλαπας που ενσκήπτει στην Ήπειρο και την Πρέβεζα. Πρέπει και εμείς να μπούμε στον εικοστό (καλά διαβάσατε) αιώνα.
–           Περιβαλλοντική εκπαίδευση των δημοτών και κύρια των νέων γενιών (μαθητών, φοιτητών, κλπ.). Αυτή θα γίνεται με κατάλληλα προγράμματα που θα επιδιώκεται να εκπονούνται σε συνεργασία με φορείς-συλλογικότητες πολιτών που είναι συναφείς με τα θέματα. Τέτοια προγράμματα μπορούν να αφορούν σε θέματα οικολογικών συμπεριφορών προς χάριν του «ήπιου», του «μικρότερου», του «λιγότερου», του «φιλικότερου», ακόμα και «αργότερου». Να τι σημαίνει αυτό: μείωση των λειτουργικών όγκων κινητικότητας (πεζός αντί ποδήλατο, ποδήλατο αντί μηχανάκι, μηχανάκι αντί αυτοκίνητο), περιορισμός, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση των υλικών των απορριμμάτων, υπεύθυνη συμπεριφορά στις ακτές με πρόβλεψη σακούλας για άμεση αποκομιδή των απορριμμάτων της ημέρας μας, κλπ.
Οι παραπάνω άξονες που λέμε πως μπορούν να πραγματωθούν μέσα και από την στενή και σε βάθος συνεργασία του Δήμου με όλους τους συναφείς φορείς (οικολογικές-περιβαλλοντικές, επιστημονικές, πολιτιστικές, αθλητικές και άλλες οργανώσεις-συλλογικότητες) προϋποθέτουν και προκαταβολική δέσμευση ή τοποθέτηση απέναντι στην τοπική κοινωνία.
 

Ποδήλατο – ποδηλατόδρομοι – «ΣΑΣ ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ»!

Το ποδήλατο δεν είναι μια τεχνική λύση. Δεν είναι σωλήνες αποχέτευσης… Μιλάμε για γενικότερη αλλαγή συμπεριφοράς, μια αλλαγή της καθημερινότητας, μια αλλαγή στα μυαλά μας, μια άλλη πόλη, μια άλλη κοινωνία… «Αν ήταν να σας μίλαγα για δύο ρόδες δεν θάμουνα εδώ. Δεν σας μιλάω για δύο ρόδες. Σας μιλάω για το μέλλον της πόλης! Σας μιλάω για την οικονομία αυτής της πόλης! Σας μιλάω για την υγεία των παιδιών σας! Σας μιλάω για τη ζωή σας!» (Θάνος Βλαστός, καθηγητής ΕΜΠ, Πρέβεζα 29-3-2008).
•           Εφαρμογή του κυκλοφοριακού για τους ποδηλατόδρομους και σύνδεσης της νέας πόλης με το κέντρο. Χάραξη και κατασκευή νέων ποδηλατοδρόμων που να συνδέουν περιμετρικά τη πόλη. Επέκταση και σύνδεση του νέου τμήματος ποδηλατοδρόμου στην οδό Μελίνας Μερκούρη από το  πρώην ΚΤΕΛ μέχρι το περιμετρικό ποδηλατόδρομο στην «τάπια» της πόλης.  Επέκταση του ποδηλατοδρόμου από το Στάδιο Πρέβεζας με υπόγεια διέλευση  (άνοιγμα της γέφυρας) μέχρι τη Κυανή Ακτή-παραλία.
•           Τοποθέτηση φαναριών στον «ΦΟΡΟ» και εξασφάλιση της συνέχειας προς το «Τσαβαλοχώρι» για τη διέλευση των ποδηλάτων, κατασκευή πεζογέφυρας ή υπόγειας διάβασης για πεζούς και ποδήλατα.
•           Σύνδεση του δικτύου ποδηλατοδρόμων με τα σχολικά συγκροτήματα της πόλης για εξασφάλιση ασφαλούς πρόσβασης των μαθητών προς αυτά.
•           Χρονοχωροθέτηση του ποδηλάτου με σηματοδότες ή ηχητικά σήματα «παγώματος» των οχημάτων και προτεραιότητας (π.χ. για ένα λεπτό) των ποδηλάτων.
•           Υποστήριξη και υλοποίηση της σύνδεσης πόλης Πρέβεζας με τους οικισμούς του Ζαλόγγου και Λούρου στα πλαίσια του δίκτυου ποδηλατικού τουρισμού του Νομού Πρέβεζας και χάραξη περιφερειακών διαδρομών με σήμανση για το ποδήλατο, στα όρια του Δήμου (Νικόπολη, Άγιοι Απόστολοι, Παντοκράτορα κλπ).
•           Υποστήριξη του αθλητικού ποδηλάτου και  καθιέρωση ετήσιων αγώνων. Σαν πρώτη σκέψη καθιερώνουμε τον «Γύρο του Ζαλόγγου» για ποδήλατα mountain bikes που θα συνδέει τα διαμερίσματα Λούρου, Ωρωπού, Ζαλόγγου και θα γίνεται κάθε χρόνο την ημέρα της θυσίας του Ζαλόγγου.
•           Δημιουργία  σταθμών  ποδηλάτων με κάρτα σε όλους τους χώρους παρκινγκ της πόλης για τους απομακρυσμένους πολίτες και την εξυπηρέτησή τους στο κέντρο της πόλης με ποδήλατα.
•           Επαναλειτουργία  της γραμμής μαζικής μεταφοράς που πρόσφατα λειτούργησε για τους κατοίκους της πόλης και επέκτασή νέας γραμμής μέχρι τον Λούρο και το Κανάλι. Διαρκής και συνδυασμένη καμπάνια από το Δήμο για το ποδήλατο, το περπάτημα και  τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
•           Εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης της πόλης για τους ποδηλατόδρομους,  με ένταξη ποιοτικών μελετών στο ΕΣΠΑ 2008-2013.
•           Αδελφοποίηση με μια Ευρωπαϊκή πόλη που έχει κύριο μέσο μεταφοράς το ποδήλατο.

Πολιτικό περιβάλλον λειτουργίας του νέου Δήμου – Η ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Τα θεμελιώδη ζητήματα λειτουργίας του Δήμου μας, όπως και όλων των άλλων περιοχών της χώρας, ήταν και θα παραμένουν στη στραγγαλιστική δικαιοδοσία της κεντρικής διοίκησης. Η παρέμβαση του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου με τη διακαναλική συνέντευξη της 25ης Οκτωβρίου 2010 αποτελεί μια ιδιότυπη αγωνιώδη προσπάθεια ώστε να παραμείνουν και πάλι οι τοπικές κοινότητες δέσμιες των τυφλών συμφερόντων που διαφεντεύουν τη χώρα. Η μετωπική επίθεση του αθηνοκεντρικού κράτους και του όψιμου κεφαλαιοκρατικού και μικροσυμφεροντολογικού κέντρου/Κέντρου κατά της πόλης-κοινότητας πραγματοποιείται ακριβώς τη στιγμή που αυτή αγωνίζεται για ανασυγκρότηση των δυνάμεών της (με την ευκαιρία των «καλλικράτειων» εκλογών, διάβαζε: εξαιτίας της καλλικράτειας επίθεσης) αναζητώντας λύσεις στα συσσωρευμένα προβλήματα λειτουργίας της ελληνικής πόλης και της ελληνικής περιφέρειας.
Οι πολιτικές ανάπτυξης, για παράδειγμα, είναι σαν να πρέπει να παραμείνουν στη λογική 1) ενθάρρυνσης και διόγκωσης μιας μικρομεσαίας συντηρητικής τάξης και 2) μεταφοράς πλούτου από αυτά τα μικρομεσαία στρώματα εργαζομένων και μικροϊδιοκτητών στους «επιτυχημένους» επιδοτούμενους της φοροδιαφυγής και το εθνικό και διεθνές μεγάλο κεφάλαιο. Οι διαδικασίες αυτές έχουν επιταχυνθεί τις δύο τελευταίες δεκαετίες με την εκμετάλλευση του μεταναστευτικού εργατικού δυναμικού το οποίο επιπλέον δεν μετέχει στην πολιτική ζωή ώστε να εκφραστεί υπέρ των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων της εργασίας και των δικαιωμάτων στην πόλη και το χώρο.
Είναι φανερή η απουσία κοινωνικής ευαισθησίας, με αποτελέσματα τη συντηρητικοποίηση της κοινωνίας, την ανεργία, την υποαπασχόληση, την φτώχεια και τη νέα φτώχεια, τον αφανισμό της παραγωγικής βάσης και την ερήμωση της υπαίθρου. Με απροσδόκητο πρωταγωνιστή στη συντηρητικοποίηση της κοινωνίας 1) το ΠΑΣΟΚ, λόγω της πολυετούς παραμονής του στην εξουσία ως λαϊκής δύναμης και 2) το δικομματισμό που στραγγαλίζει την κοινωνική πολιτική έκφραση (αφού η φυσιολογική πληθυσμιακή δύναμη του 30-35% των μεγάλων κομμάτων πρέπει να μετασχηματιστεί στο εκλογικό αποτέλεσμα του 42-45% και να φτάσει με τους καλπονοθευτικούς μηχανισμούς στο 50-55% των βουλευτικών εδρών και το 100% των υπουργικών θώκων) το πολιτικό εργαλείο της παρούσας κυβέρνησης είναι και παραμένει ένα: η γενικευμένη κοινωνική διαφθορά.
Οι μηχανισμοί πολιτικής και κοινωνικής εξαπάτησης που συστηματικά καλλιεργεί το ΠΑΣΟΚ έχουν σήμερα προφανείς και άμεσες επιπτώσεις στα ζητήματα της ανάπτυξης και της αναπτυξιακής διαχείρισης του χώρου, όπως μάλιστα αυτή καθοδηγείται από το Υπουργείο Μεταφορών (ξεπούλημα στους μεγιστάνες της πετρελαϊκής ενέργειας και της αυτοκίνησης) και το Υπουργείο Περιβάλλοντος (μεταπρατική ιδιωτικοποίηση της ενέργειας αντί για μεθοδευμένη κοινωνικοποίηση). Το τρέχον παράδειγμα της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστοιχιών στις πολυκατοικίες είναι μια κραυγαλέα και καταδικαστέα περίπτωση με την οποία η κυβερνητική προπαγάνδα υπόσχεται επιστροφές χρημάτων στους ιδιώτες αντί να καθοδηγεί σε συλλογικές κοινωνικές αναπτυξιακές χρήσεις. Το χειρότερο είναι πως ένα νέο κύμα εξαθλίωσης της μορφής της πόλης είναι επί θύραις για να ακολουθήσει εκείνο που ήδη γνωρίσαμε με την ασχήμια των ηλιακών συσσωρευτών. Με την εξαθλίωση και εξαχρείωση του δημόσιου χώρου που υπόσχεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ  ο πρεβεζάνος εκλογέας θα ελπίσει πως όσα χάνει από το μνημόνιο θα τα κερδίσει από τα φωτοβολταϊκά (ή στη χειρότερη περίπτωση από τον υπεσχημένο διορισμό της αδιόριστης κόρης και την ταχτοποίηση του «ρυμοτομούμενου»).
 

Πολιτισμός δεν σημαίνει ιδιωτικός χρόνος – ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΙΛΙΚΗ «ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΑΚΟΤΗΤΑ» ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Είμαστε αντίθετοι στην τέχνη που αντιπροσωπεύουν οι καλοκαιρινές «αρπαχτές» από εμπορικούς θιάσους. Ο πολιτισμός σήμερα στην Πρέβεζα πρέπει να πάψει να είναι απλά η «διαχείριση» του ελεύθερου χρόνου κάποιων βαριεστημένων αστών ή κάποιων παρεπιδημούντων διακοπούχων θερινής περιόδου και να γίνει πάλι «η ζωή της πόλης και του πολίτη». Αντί για «είσοδο», με ή χωρίς εισιτήριο, θα ευνοήσουμε, με την διαχείριση του χώρου της πόλης, την ανάπτυξη συνθηκών φιλικής «καταστασιακότητας» μέσα στην πόλη: Αντί να καθόμαστε βλοσυροί σε ένα κάθισμα αίθουσας, όπου δεν μιλούμε ούτε με το διπλανό μας, θα χαιρόμαστε την πόλη, θα ζούμε τα δρώμενα, θα κοιτάμε τον άλλον χαρωπά, ή θα ταξιδεύουμε στην ύπαιθρο του Δήμου μας.
Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις θα σχεδιάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνονται όλο το χρόνο στην πόλη και την ύπαιθρο, από την πόλη και την ύπαιθρο, από την πόλη για την ύπαιθρο. Θέλουμε να μετατρέψουμε την Πρέβεζα σε ένα ασταμάτητο δημιουργικό κέντρο («non-stop art city-center») με πρωτότυπες ιδέες.
Αφού ξεπέρασε το σοκ από το στιγματισμό της από την ελληνική ποίηση του Μεσοπολέμου, η πόλη μας έγινε μια συχνή ποιητική αναφορά της μικρής ελληνικής πόλης και μάλιστα έβαλε συμβολικά και δυναμικά το στίγμα της στο χάρτη της νεότερης ελληνικής ποίησης και μουσικής. Αυτή τη σχέση της Πρέβεζας με την τέχνη και την πολιτιστική δημιουργία, ο «Δημόσιος χώρος Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο» έχει την πρόθεση να την υποστηρίξει και να την αναδείξει ακόμα περισσότερο.
Ένα ετήσιο «Φεστιβάλ Ποίησης της Πόλης» αποτελεί κεντρική μας ιδέα. Θα το ακολουθήσει ένα «Φεστιβάλ Τραγουδιού της Πόλης». Είναι γνωστό πως τα σύγχρονα τραγούδια της νεολαίας μάς κάνουν μαθήματα αγάπης και μίσους για την πόλη, γι’ αυτό η πρεβεζάνικη νεολαία θα κληθεί εδώ να δώσει το οργανωτικό «παρών» και να στηρίξει την ντόπια παραγωγή πολιτισμού. Θα προταθεί επίσης η διοργάνωση διαγωνισμού «Θεάτρου των Πόλεων» με ανέβασμα «πολεογραφικών» θεατρικών έργων από νεανικούς θιάσους σε πολλούς οικισμούς-κοινότητες του Δήμου και θα καθιερωθεί μια μόνιμη ημέρα της εβδομάδας («Τρίτες της σινέ-πόλης») προβολής και ανάλυσης ταινίας πολεογραφικού σινεμά «σινεφίλ». Μεγάλοι σκηνοθέτες και άλλοι άνθρωποι του κινηματογράφου θα «ταξιδέψουν» εμάς και τους επισκέπτες μας στη Βιέννη και το Σαν Φρανσίσκο, στην Κανταχάρ και τη Χιροσίμα.
Ο «Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο» θα στηρίξει τα υπάρχοντα καλλιτεχνικά σχήματα και τους πολιτιστικούς συλλόγους που τιμούν με τη δράση τους την πόλη και κάνουν να ακούγεται εύφημα το όνομά της. Χορός και μουσική, θέατρο και κινηματογράφος, ζωγραφική και γλυπτική θα αποτελέσουν κεντρικό πολιτιστικό αλλά και αναπτυξιακό μέλημα του νέου Δήμου. Με στόχο την ενθάρρυνση της ντόπιας δραστηριότητας θα προτείνουμε και πολιτιστικές ανταλλαγές με άλλες πόλεις όπως το Εφηβικό Φεστιβάλ του Πύργου, το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, οι Γιορτές Λογού και Τέχνης στη Λευκάδα και το Φεστιβάλ Αθηνών.

Προτάσεις για τον τουρισμό – ΝΕΟ ΠΛΕΓΜΑ ΣΗΜΕΙΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ

Το ποικίλο πανέμορφο τοπίο της περιοχής μας «παρακολουθεί» τις συνέπειες του δοσμένου μοντέλου ανάπτυξης, αλλοιώνοντας ριζικά σε ορισμένες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Η μονοδιάστατη οικιστική ανάπτυξη παραλιών, με τουριστικά ψευτοχωριά των 1-2 καλοκαιρινών μηνών ή του Σαββατοκύριακου χωρίς ντόπιους κατοίκους ή πληθωρικών συγκροτημάτων εξυπηρέτησης των tour operators, δεν έχει καμία σχέση με τον τουρισμό που μπορεί να αξιοποιήσει τοπία, να καταναλώσει ειδικά ποιοτικά τρόφιμα, να χαρεί πολιτιστικά και ιστορικά στοιχεία, να αναζωογονήσει παραγωγικές διαδικασίες και μάλιστα σε ανθρώπινη σχέση με τις τοπικές κοινωνίες. Μόνον στο πλαίσιο ενός άλλου μοντέλου συμμετρικής αειφορικής ανάπτυξης της υπαίθρου ο τουρισμός θα αποτελέσει στοιχείο προόδου και προβολής της περιοχής, και ενίσχυσης του τουριστικού συναλλάγματος.
Ο πρεβεζάνικος τουρισμός πρέπει να συνδέεται με την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη όλων εκείνων των χαρακτηριστικών που αναδεικνύουν τη «μεσογειακή διατροφή» με την έντονη ποικιλομορφία του υπαίθριου τοπίου. Επιπλέον ο συνδυασμός τοπίου, κλίματος, διατροφής, αειφορικής ανάπτυξης και ειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού (που πλεονάζει άνεργο προς το παρόν), μπορεί να ζωντανέψει την πόλη και κυρίως να δώσει προοπτική στην ύπαιθρο.
Οι προτάσεις μας για τον τουρισμό συνοψίζονται ως εξής:
•           Να σταματήσει η άναρχη οικιστική παρέμβαση και δόμηση σε ορισμένες περιοχές του Δήμου, με μονοδιάστατη αξιοποίηση μόνο του θερινού τουρισμού και της θάλασσας, να επαναπροσδιορισθεί η τουριστική πολιτική (π.χ. σεμιναριακός και συνεδριακός τουρισμός) και η χωροταξική διευθέτηση των τουριστικών ζωνών να γίνει με βάση την ήπια αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων τουριστικών πόρων, εναρμονισμένη με τους υπόλοιπους τομείς παραγωγής και δραστηριοτήτων των κατοίκων και με προστασία στο περιβάλλον. Να θεσπισθούν αυστηρές προδιαγραφές και πλαίσια λειτουργίας (αρχιτεκτονική κτιρίων, ποιότητα υπηρεσιών κ.λπ.)
Ο Δήμος σε συνεργασία με τους φορείς του κλάδου
•           Να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανάδειξη και προβολή των πλούσιων τουριστικών πόρων της περιοχής και να διαμορφώσει πολυδιάστατη πολύμηνη τουριστική πολιτική
•           Να συμβάλει με πράξεις στην ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, σχετικών με  θαλάσσια σπορ, ιστιοπλοΐα, ψάρεμα, το συνεδριακό τουρισμός, τον ιαματικό τουρισμό αναψυχής, τον αγροτουρισμό κ.λπ.
•           Να δημιουργήσει (να αξιοποιήσει) πλέγμα εναλλακτικών σημείων επίσκεψης (και δραστηριοτήτων) των τουριστών και δημιουργία συστήματος ενημέρωσής τους, καθώς και διευκόλυνσή τους για την πρόσβαση σ’ αυτά (μουσεία, αρχαιολογικοί  και ιστορικοί χώροι, φυσικές καλλονές και τοπία, πολιτιστικές εκδηλώσεις, κ.λπ.), στα όρια του Δήμου αλλά και στην περιφέρεια Ηπείρου
•           Να διεκδικήσει πόρους για την συντήρηση και παραπέρα ανάδειξη των κυριότερων ιστορικών μνημείων, όπως αρχαία Νικόπολη, Κασσώπη, Ζάλογγο κ.λπ.
•           Να αναδείξει με ήπιες μορφές παρεμβάσεων τις φυσικές καλλονές του νέου Δήμου και ιδιαίτερα τοπία και χώρους, όπως δάσος Λεκατσά, Σκάλα Τζαβέλαινας, κάστρο Ριζών κ.λπ., για βελτίωση της επισκεψιμότητας και δημιουργία μικρών καλαίσθητων χώρων αναψυχής
•           Να δημιουργηθεί σύγχρονη μαρίνα στην Πρέβεζα και να διευθετηθεί το θέμα του εμπορικού λιμανιού.
Η πολιτική μας για τον τουρισμό θα συνδυασθεί με την διάθεση σημαντικών πόρων για έργα υποδομής (έργα οδοποιίας, δίκτυα κλπ), αλλά και τη σοβαρή διεκδίκηση πόρων από το κράτος και την Ε.Ε. Θεωρούμε πρωταρχικής σημασίας την ουσιαστική λειτουργία γραφείου τουρισμού στο νέο Δήμο, για την υλοποίηση της τουριστικής πολιτικής, την πληροφόρηση με όλα τα σύγχρονα μέσα.

 

Προϋποθέσεις υπέρ της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας – ΜΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ

Προτείνουμε την εκπλήρωση των παρακάτω προϋποθέσεων που τις θεωρούμε απαραίτητες για την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής μας
Ο Δήμος σε συνεργασία με τους φορείς των αγροτών να πρωτοστατήσει στη διεκδίκηση των έργων αυτών: 1) Δημιουργία Ινστιτούτου Έρευνας και Μελέτης των Αγροτικών Προβλημάτων και Συμβουλευτικής Υποστήριξης του Αγροτικού Κόσμου. 2) Ίδρυση θεματικών πάρκων στους τομείς της ελιάς, κρασιού, γάλακτος για ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και την προβολή των αντίστοιχων προϊόντων. 3) Ίδρυση δημοτικής κεντρικής αγοράς αγροτικών προϊόντων, για δημιουργία υγιούς ανταγωνισμού και προβολή των τοπικών προϊόντων. 4) Καθιέρωση ετήσιας αγροτικής έκθεσης για προβολή των προϊόντων, ενημέρωση σε νέες καλλιεργητικές πρακτικές, νέες τεχνολογίες και νέα προϊόντα, την βιολογική γεωργία κλπ. 5) Έργα άρδευσης στις περιοχές του Δήμου με αιχμή στο μεγάλο και ξεχασμένο έργο την άρδευση του κάμπου της Πρέβεζας και στις πεδινές περιοχές του Δήμου Ζαλόγγου. 6) Έργα βελτίωσης βοσκοτόπων και επέκταση της δημοτικής και αγροτικής οδοποιίας.

Σήραγγα Ακτίου – ΔΙΕΚΔΙΚΩΝΤΑΣ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

Η επιβολή και διατήρηση διοδίων σε μια περιφερειακή (δηλαδή απομακρυσμένη) περιοχή θέτει αντιαναπτυξιακά εμπόδια. Στόχος μας, είναι η δημιουργία αυτής της αυτοδίκαια ενιαίας οικονομικής ζώνης Πρέβεζας, Λευκάδας και Αιτωλοακαρνανίας, η οποία πρέπει  να λειτουργεί ανεμπόδιστα σε όλα τα επίπεδα ανάπτυξης της περιοχής όπως περιηγήσεις, επισκέψεις αρχαιολογικών χώρων, διασκέδαση, παραλίες, φαγητό, εκδρομές, ταβέρνες, προμήθειες, εμπόριο, εκπαίδευση κλπ. Σε βάρος όλων αυτών των οικονομικών δραστηριοτήτων, το ελληνικό κράτος μέσω του ΤΕΟ Α.Ε., προτιμά το εισιτήριο ακριβούς διέλευσης επισκεπτών-τουριστών της περιοχής. Και δεν ξεχνούμε φυσικά τους άμεσα θιγόμενους 1.500 περίπου εργαζόμενους, δημόσιους υπάλληλους επί το πλείστον, οι οποίοι σαν πολίτες Β΄ κατηγορίας που καταθέτουν  τον (πρώην) 14ο μισθό τους στη σήραγγα, αντί να  καλύπτουν με αυτόν οικογενειακές ανάγκες, αγορές, διακοπές  κλπ,  όπως συμβαίνει με όλους τους εργαζόμενους της χώρας.
Διεκδικούμε
•           τη  δίκαιη και χαμηλού κόστους διέλευση των κατοίκων με ένα μόνο εισιτήριο για αυθημερόν μετακινήσεις και φυσικά την διατήρηση της προνομιακής εκπτωτικής κάρτας μακράς διάρκειας για τους εργαζόμενους και κατοίκους στους γειτονικούς νομούς Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, με κόστος που θα προκύπτει  μετά από διαβούλευση, σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες των κατοίκων της περιοχής  και όχι με αυθαίρετη κοστολόγηση των υπηρεσιών  του ΤΕΟ ΑΕ.
•           την κατασκευή της οδού σύνδεσης της ζεύξης του Ακτίου με τον δυτικό Άξονα (Ιόνια Οδό).
•           τη ολοκλήρωση του έργου στον κόμβο του Παντοκράτορα με την κατασκευή του «τρομπέτου εξόδου» του τούνελ προς την κατεύθυνση της πόλης, όπως έχουν σχεδιαστεί.
Επίσης, επειδή θεωρούμε ότι η θέση των διοδίων μάλλον θα δημιουργεί πάντα προβλήματα στη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής αλλά και στη πρόσβαση της Ηπείρου στο διεθνές αεροδρόμιο του Ακτίου, κατά  τη κατασκευή του νέου άξονα Ακτίου -Αμβρακίας θα πρέπει να μελετηθεί η μεταφορά των διοδίων μετά τον κόμβο του Αγίου Νικολάου ώστε να απελευθερωθεί η ζώνη Πρέβεζας, Λευκάδας, Δήμου Ανακτορίου από τα τέλη διέλευσης των κατοίκων και των επισκεπτών τους. Εξάλλου, τα διόδια θα πρέπει να αφορούν την οδό πλέον και όχι μεμονωμένα τη σήραγγα.

Συμβολή του Δήμου υπέρ της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Για την ανάπτυξη των τομέων της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας πρέπει να ληφθούν τα μέτρα ιδιαίτερης συμβολής και στήριξης εκ μέρους του Δήμου που προτείνουμε κατωτέρω. Η συμβολή του Δήμου πρέπει να είναι συνεχής και συστηματική και μπορεί να αφορά την ενημέρωση και πληροφόρηση, την εκπαίδευση των αγροτών, την διοργάνωση εκδηλώσεων, εκθέσεων τοπικών προϊόντων, αποστολών στο εξωτερικό, τις αδελφοποιημένες πόλεις κ.λπ. Η διάθεση των προϊόντων αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα.
1) Ενίσχυση αγροκτηνοτρόφων και ψαράδων, κυρίως των νέων σε ηλικία, με  ένταξη σε κοινοτικά προγράμματα, με κατάλληλη πληροφόρηση, απλουστευμένες διαδικασίες, γρήγορη εκταμίευση. 2) Στήριξη την κτηνοτρόφων της περιοχής στον αγώνα τους απέναντι στις προσπάθειες των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ για ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ. Η ΔΩΔΩΝΗ πρέπει να παραμείνει στους κτηνοτρόφους της Ηπείρου  στους συνεταιρισμούς τους. 3) Συνεργασία και στήριξη των φορέων των αγροκτηνοτρόφων για την ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων τους, την τυποποίηση – συσκευασία και επεξεργασία όπου είναι δυνατόν, στην εξεύρεση νέων αγορών. 4) Ενθάρρυνση και στήριξη σε δημότες και ομάδες δημοτών (ομάδες παραγωγών) για δημιουργία μικρών εργαστηρίων παρασκευής τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, ενέργειες τόνωσης της τοπικής ζήτησης. 5) Στήριξη της ελεύθερης αλιείας με πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την προστασία του Αμβρακικού από όλες τις εστίες επιβάρυνσης συμπεριλαμβανομένης και της υπερεκμετάλλευσης μέσω των ιχθυοκαλλιεργειών, την αξιοποίηση της ιχθυόσκαλας και του ιχθυογεννητικού σταθμού.

Συνεργασία Δήμου και δημοτών – ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ, ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΤΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ

 
Οι περιορισμένοι οικονομικοί πόροι της Τ.Α. δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, ρόλος άλλωστε που ανήκει στην Κυβέρνηση. Ωστόσο είμαστε βέβαιοι ότι η Τ.Α.
μπορεί να αφουγκρασθεί τα προβλήματα των επαγγελματικών τάξεων και των φορέων τους, να καταθέσει πρωτότυπες ιδέες,
να σχεδιάσει και να κατευθύνει την τοπική οικονομία  σε σύγχρονες και πιο αποδοτικές δραστηριότητες που προστατεύουν όμως το περιβάλλον, την αρχιτεκτονική κληρονομιά, τις παραδόσεις του τόπου μας,
να σταθεί δίπλα στους τοπικούς φορείς (συνεταιρισμούς, επαγγελματικά σωματεία, επιμελητήρια),
να συνεργασθεί μαζί τους για την ενημέρωση, εκπαίδευση και προβολή εναλλακτικών και ποιοτικών οικονομικών δραστηριοτήτων (εναλλακτικός τουρισμός, εναλλακτική – βιολογική αγροκτηνοτροφία, τυποποίηση και συσκευασία των αγροτικών προϊόντων κ.λπ.),
να διαθέσει επιστημονικό προσωπικό του Δήμου για να πετύχουν οι παραπάνω στόχοι,
να αγωνισθεί δίπλα τους για τα δίκαια αιτήματά τους.
Πολλές από τις προτάσεις μας δεν απαιτούν ιδιαίτερα υψηλούς πόρους για να υλοποιηθούν. Για παράδειγμα οι  παρακάτω προτάσεις μας μπορούν να υλοποιηθούν με μικρές δαπάνες και απαιτούν κυρίως σχεδιασμό, ενημέρωση, οργάνωση, διάθεση των δημοτών μας να δεχθούν το καινούργιο: 1) διοργάνωση σεμιναρίων ή συνεδρίων με ολιγομελή συγκρότηση σε χωριά του νέου Δήμου, 2) αδελφοποίηση πρεβεζάνικων συνοικιών πολυκατοικιών με χωριά του νέου Δήμου για κυριακάτικες εξόδους στην ύπαιθρο και γευσιγνωσία των τοπικών σπεσιαλιτέ ή προμήθεια τοπικών προϊόντων.

Σύνοδος των Πρεβεζάνων Δημάρχων – ΕΝΑ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ, ΣΥΜΠΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΞΙΔΑΝΙΚΕΥΣΗΣ

Ένα ανθρώπινο δυναμικό εγνωσμένης αξίας και αναγνωρισμένης προσφοράς στην Πρέβεζα, οι διατελέσαντες δημοτικοί άρχοντες της πόλης, του νέου δήμου ή/και του νομού, πρέπει να κληθούν να κοινοποιήσουν σε θεσμικό πλαίσιο τις εμπειρίες τους και να δώσουν την καλοδεχούμενη συμβουλή τους.
Προτείνουμε τη συγκρότηση ενός συμβουλευτικού οργάνου υψηλού επιπέδου με τον τίτλο «Σύνοδος των Πρεβεζάνων Δημάρχων» και το θεωρούμε ως στοιχείο που μπορεί να αποτελέσει ένα εργαλείο έμπνευσης, σύμπλευσης και εξιδανίκευσης στη χάραξη μιας πολιτικής για την Πρέβεζα ως νέο Δήμο.

Σύστημα πεζοδρομίων, πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμηση – ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΕΙΡΗΝΗΣ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ;

Τα πεζοδρόμια θα αποδοθούν στη γενικότερη κύρια κοινωνική χρήση τους με συστηματική αποθάρρυνση των ιδιωτικών προσοδοφόρων καταλήψεων και θα διευρυνθούν σε πρότυπη διάσταση αντιπαρερχομένων διαβατών (1,20 m). Εφόσον το απομένον οδόστρωμα το επιτρέπει, ο δρόμος θα παραμείνει σε γενική χρήση, αλλιώς θα χαρακτηρίζεται ως διάδρομος ανάγκης (ασθενοφόρων και πυροσβεστικών ή ταξί) και ποδηλασίας.
Τα πεζοδρόμια θα δικτυωθούν ώστε να προσφέρονται για περίπατο, ταχεία βάδιση, κίνηση ΑΜΕΑ, μητέρας με παιδικό αμαξάκι, νεανικής συντροφιάς.  Οι σχεδιασμένοι πεζόδρομοι θα αποκλειστούν στα οχήματα και θα επιδιωχθεί η δικτύωσή τους. Οι δευτερεύουσες προσοδοφόρες χρήσεις τους θα τύχουν επαναδιαπραγμάτευσης με στόχο την επανάληψή τους σε πλαίσιο παροχής υπηρεσιών ποιότητας (π.χ. καταστημάτων πιστοποιημένης πρεβεζάνικης υγιεινής ή/και παραδοσιακής εστίασης).
Τα νότια έως κεντρικά τμήματα της Λεωφόρου Ειρήνης/Ιωαννίνων θα αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας και ερωτηματολογίων μεταξύ διερχομένων, παροδίων και περιοίκων για την κοινωνικότερη χρήση του δρόμου αυτού. Στο χέρι των πρεβεζάνων είναι να έχουν το μεγαλύτερο πεζόδρομο της Ευρώπης στην πόλη τους. Η έρευνα θα ανατεθεί σε ανεγνωρισμένους επιστημονικούς φορείς και ερευνητές ενώ η δημοτική κίνηση «Δημόσιος χώρος Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο» θα κρατήσει ουδέτερη θέση.
Θα επιδιωχθεί επίσης 1) άμεσα η λειτουργική ποδηλατοδρόμηση της πόλης που θα εξυπηρετεί την παραδοσιακή πρεβεζάνικη δραστηριότητα (π.χ. σπίτι-εργασία-σπίτι) και 2) η ενίσχυση των ποδηλατοδρόμων αναψυχής.
Γενικότερα, θα ακολουθηθεί πρόγραμμα βελτίωσης των πεζοδρομίων της πόλης για τη λειτουργική πρόσβαση και διέλευσή τους με διαπλάτυνση και βελτίωση της ποιότητας των πεζοδρομίων, αντικατάσταση των πινακίδων, μείωση και απομάκρυνση των κάδων, περιποίηση (κλάδεμα) των δέντρων, επανεγκατάσταση των στύλων φωτισμού ώστε να μη εμποδίζεται η διέλευση των πεζοπόρων.
Θα αναληφθεί η βελτίωση της ποιότητας των εγκάρσιων (καθέτων) δρόμων προς την Λεωφόρο Ειρήνης και προς το ιστορικό κέντρο με κανονικά πεζοδρόμια σήμανση και σηματοδότηση. Με ενδεχόμενο την πλήρη πεζοδρόμηση ενός εγκάρσιου δρόμου προς το ιστορικό κέντρο για ασφαλή διέλευση και πρόσβαση των κατοίκων (π.χ. Χρήστου Κοντού).
Θα αναληφθεί επίσης η κατασκευή πεζοδρομίων προς όλα τα σχολικά συγκροτήματα για ασφαλή πρόσβαση των μαθητών σε αυτά με στόχο την μείωση των αυτοκινήτων μεταφοράς μαθητών. Ποιος δεν ξέρει πως οι προσβάσεις στα σχολικά συγκροτήματα είναι επισφαλείς με συνέπεια η διακίνηση των μαθητών να γίνεται συνοδεία γονέων, δηλαδή με αυτοκίνητα που προκαλούν μποτιλιάρισμα, εκνευρισμό, καθυστέρηση στην εργασία, ρύπανση, κατανάλωση καυσίμων, σπατάλη;

Τουριστική αξιοποίηση του Αμβρακικού – ΜΑΝΤΕΛΟ ΖΕΙΣ…

Η θλιβερή κατάσταση του Αμβρακικού δεν μας απαγορεύει να τον αντιμετωπίσουμε και ως αντικείμενο προσεκτικής τουριστικής αξιοποίησής του. Θα συμβάλουμε έτσι στην συναισθηματική και παιδαγωγική προσέγγισή του. Σε συνεργασία με τον αλιευτικό συνεταιρισμό και ιδιώτες θα ενθαρρύνουμε τη δημιουργία παραδοσιακών ταβερνών στους χώρους των ιχθυοτροφείων και όπου αλλού αυτό φαίνεται ενδιαφέρον και προσοδοφόρο, με οργάνωση εκδρομών για τουρίστες και προσβάσεις από τη θάλασσα και τη στεριά για κατοίκους της περιοχής.
Ο Αμβρακικός, με τη βιοποικιλότητα και τις ιδιαίτερες ομορφιές που διαθέτει, πρέπει να γίνει σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες και ο Δήμος σε συνεργασία με άλλους φορείς να πρωτοστατήσει στην ανάδειξη αυτού του φυσικού πλούτου αλλά και στην οργάνωση περιηγήσεων, με παράλληλες ενέργειες για απορρύπανση και προστασία του περιβάλλοντος.
Το πρεβεζάνικο παρελθόν θα ξαναζωντανέψει με τις σύγχρονες μορφές αναψυχής. Θα λειτουργήσει πάλι η παλιά «βενζίνα» για το Άκτιο, που έχουμε συνδέσει με το όνομα του Μαντέλου, σε δημοτική ή ιδιωτική βάση, ενώ, ειδικά για τους καλοκαιρινούς μήνες, θα χρησιμοποιηθεί για μεταφορά του ντόπιου πληθυσμού αλλά και (κυρίως) των 1000 περίπου τουριστών ιστιοπλοϊκών σκαφών που είναι εγκλωβισμένοι στις μαρίνες του Ακτίου, χωρίς τρόπο μεταφοράς τους στη πόλη.
«Η γιορτή της σαρδέλας» πρέπει να επανασχεδιασθεί και να μην είναι μια γιορτή τσίκνας και πλαστικού αλλά να αναδειχθεί σε οικοτουριστικό φεστιβάλ προβολής και προστασίας του Αμβρακικού και των ψαράδων του.

Υπηρετώντας τη δημοτική ύπαιθρο – ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟ

Είμαστε πεπεισμένοι, ότι τα συμφέροντα της πόλης και της υπαίθρου της, δεν είναι ανταγωνιστικά, αλλά συμπληρωματικά. Μια αποτελεσματική αναπτυξιακή πολιτική για μια πόλη με ύπαιθρο, όπως η Πρέβεζα, θα πρέπει να έχει δύο βασικές έννοιες 1) πώς η ανάπτυξη της πόλης δεν θα αποτελέσει κίνητρο και αφορμή για την περαιτέρω αποδυνάμωση – εγκατάλειψη της υπαίθρου και 2) πώς η ανάπτυξη της υπαίθρου δεν θα περιορίσει τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες συνεχούς αναβάθμισης της ποιότητας της ζωής στην πόλη. Δέσμευσή μας είναι να περάσουμε από βασανιστικό «κόσκινο» όλα τα προγραμματιζόμενα έργα ή τις μελλοντικές παρεμβάσεις ώστε να ελεγχθεί η συμβατότητα και η υποχρεωτική διασύνδεση («ολοκλήρωση») με την υπηρέτηση της δημοτικής υπαίθρου. Εξάλλου θα καταγγείλουμε, όπως και στο παρελθόν, με όποιους τρόπους, «θεσμικούς» – «κινηματικούς» και «λόγιους» (π.χ. διαλέξεις και συμμετοχές σε συνέδρια) διαθέτουμε, κάθε ενέργεια που δεν θα έχει φανερό, ειλικρινές και ολοκληρωμένο δημοτικό προφίλ. Εννοούμε με αυτό τη συμμετρική υπηρέτηση ανθρώπων, επαγγελματιών και τόπων μέσα στο νέο Δήμο.
Παραθέτουμε κατωτέρω ορισμένα από τα μέτρα που θα μπορούσαν να ενταχθούν σε μια τέτοια κοινωνική αναπτυξιακή λογική:
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
•           Οδικά δίκτυα που να συνδέουν με ταχύτητα και ασφάλεια την πόλη με ολόκληρη την ύπαιθρο και, αντίστροφα, για τη μεταφορά προσώπων και προϊόντων και βελτιώσεις, π.χ. καλύτερος φωτισμός με χρήση φωτοβολταϊκών εκεί όπου είναι αυτό εφικτό
•           αποκέντρωση των τοπικών διοικητικών υπηρεσιών (με εθελούσια απόσπαση προσωπικού στις παλιές κοινότητες), για την ταχεία και χωρίς απώλεια χρόνου και χρήματος, εξυπηρέτηση όλων των κατοίκων (ίδρυση νέων «μικρο-ΚΕΠ», δυνατότητα εξυπηρέτησης μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου και εκτύπωση στο μικρο-ΚΕΠ κ.ά.)
•           υποστήριξη του δημοτικού εκπαιδευτικού υπο-συστήματος ώστε 1) να αναδεικνύει τις θετικές πλευρές και 2) να ελαχιστοποιεί τα αποτελέσματα των δυσμενών κεντρικών προγραμματικών επιλογών και να ανασυγκροτεί τις όποιες λειτουργικές δεσμεύσεις (κατανέμοντας ευσυνείδητα το διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής κάτω από μια λογική και ηθική σχέση κόστους/απόδοσης)
•           σχεδιασμό και εγκατάσταση ηλεκτρονικών και ευρυζωνικών δικτύων επικοινωνίας υπαίθρου – πόλης  – πρωτεύουσας νομού – πρωτεύουσας χώρας,  για άμεση πρόσβαση όλου του πληθυσμού στα κέντρα πληροφόρησης και λήψης αποφάσεων
•           δίκτυα ύδρευσης – αποχέτευσης.
ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ  ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ
•           Συνολική μελέτη-χαρτογράφηση ολόκληρης της περιοχής της Πρέβεζας για την επισήμανση των συγκριτικών αναπτυξιακών πλεονεκτημάτων της και τον προσδιορισμό των σχετικών προτεραιοτήτων
•           συστηματική ενημέρωση των κατοίκων της υπαίθρου για δυνατότητες επαναφορά και αναζωογόνησης της παραγωγικής τους βάσης, τις αναπτυξιακές τους δυνατότητες και το σχεδιασμό έργων υποβοήθησής τους (κεντρικοί αποθηκευτικοί χώροι, νέες δυναμικές και ποιοτικές γεωργικές καλλιέργειες, δημοτικά ψυγεία, παροχή υπηρεσιών σε συγκεκριμένους πληθυσμούς της πόλης, αγροτικοί προμηθευτικοί συνεταιρισμοί, ίδρυση πρότυπης πρεβεζάνικης αλυσίδας ξενώνων)
•           ενθάρρυνση των νέων μορφών τουρισμού (αγροτουρισμός, θρησκευτικός τουρισμός κ.α., πρεβεζάνικος κυριακάτικος τουρισμός με αδελφοποίηση γειτονιών του μπετόν με συγκεκριμένες κοινότητες) και ανάδειξη φυσικού και πολιτιστικού μας περιβάλλοντος
•           ίδρυση μουσείου αγροτικών κ.ά. εργαλείων.

Υγεία και ζωή – ΝΑΙ! ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ – Η ΠΡΕΒΕΖΑ ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΔΗΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΓΙΩΝ ΠΟΛΕΩΝ

Η παρούσα δυσμενής οικονομική, κοινωνική και πολιτική συγκυρία (Καλλικράτης, Μνημόνιο)  καθιστά επείγοντα τα ζητήματα υγείας και της φροντίδας της. Είναι βέβαιο πως 1) η νοσηρότητα θα μεταβληθεί, με «νέες» ασθένειες που θα βγουν στο προσκήνιο ενώ θεωρούνταν ασήμαντες ή απίθανες και 2) η θνητότητα θα τροποποιηθεί από αιτίες που θα γίνουν απειλητικές ενώ είχαν μέχρι τώρα απωθηθεί. Τα παιδιά και οι γέροντες θα ταλαιπωρηθούν. Οι φτωχότεροι, οι απολυμένοι, οι ανασφάλιστοι, οι κοινωνικά αβέβαιοι (π.χ. αλλοδαποί και μετανάστες) θα εκτεθούν σε νόσους που θα τους βασανίσουν αν δεν προστατευθούν. Αυτοί οι ίδιοι μπορεί να αποτελέσουν και πόλους διάδοσης νόσων, αφού δεν θα  μπορούν εύκολα και άμεσα να τις αντιμετωπίσουν, και, ως εκ τούτου, θύματα ρατσισμού. Ο Δήμος ως κρατικός φορέας άμεσης επαφής με το δημότη (και κάθε κάτοικο του Δήμου) και κοινωνικής αντίληψης πρέπει να αποδώσει ιδιαίτερη σημασία στα ζητήματα της δημόσιας υγείας στην παρούσα φάση.
Σε συνθήκες 1) ομαλής κρατικής χρηματοδότησης και 2) άριστης λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας ο Δήμος έχει την υποχρέωση μιας απλής προνοιακής, προληπτικής και πολυβάθμιας υπηρέτησης της υγείας. Όμως οι δύο παραπάνω όροι θεωρούνται σήμερα απόλυτα ανέφικτοι λόγω φανερής υποχρηματοδότησης και ενθάρρυνσης της ιδιωτικοποίησης. Για το λόγο αυτό, στα ζητήματα ιατρικής και θεραπευτικής φροντίδας, η δημοτική κίνηση «Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο» δεσμεύεται 1) να αναλάβει ιδιαίτερες δράσεις θεσμικού περιεχομένου και 2) να αποδοθεί σε κινηματική αντίσταση για θέματα υγείας και αποκατάστασής της. Εξάλλου, είναι τόσο θλιβερό να υπενθυμίσουμε πως, η Πρέβεζα βιώνει συνεχώς συνθήκες συνειδητοποίησης της ελλιπούς φροντίδας υγείας και ζωής πάνω στα ξεψυχισμένα κορμιά παιδιών της.
Το ζήτημα του Νοσοκομείου αποτελεί από μόνο του κεντρικό θέμα διεκδίκησης πολύ περισσότερο μάλιστα αφού ένα μεγάλο μέρος της πρεβεζάνικης κοινωνίας έχει απερίφραστα ταχθεί υπέρ της ίδρυσης νέας επαρκούς κρατικής νοσοκομειακής μονάδας χωρίς τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Απόρριψη της διαδικασίας ΣΔΙΤ: Αυτή είναι και η καθαρή θέση της δημοτικής κίνησης «Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο».
Σε γενικότερο πλαίσιο, η κίνησή μας θέτει το κεντρικό σκοπό «Υγεία για όλους» και, μέσα στην παρούσα δυσμενή συγκυρία, θα προωθήσει επιμέρους στόχους που μπορούν να επιτευχθούν με μικρότερο κόστος. Τέτοιοι είναι η συνεργασία του Δήμου με τους παιδικούς σταθμούς, τα νηπιαγωγεία, τα σχολεία και τα λοιπά εκπαιδευτικά ιδρύματα (αλλά και τους επαγγελματικούς χώρους υγειονομικού – κοινωνικού – νεανικού ενδιαφέροντος) για επίβλεψη ως μέριμνα πρόληψης και φροντίδας, που επίσης θα εκδηλωθεί ιδιαίτερα απέναντι σε ευαίσθητες πληθυσμιακές μονάδες (π.χ. οι αγρότες ως χρήστες φυτοφαρμάκων) με διαφώτιση και παρότρυνση του πληθυσμού ώστε να μην αμελεί τους ελέγχους «πριν από τα συμπτώματα» (π.χ. καρδιαγγειακών και καρκίνου) και με φροντίδα στο σπίτι (π.χ. ηλικιωμένων, χρονίως πασχόντων και χρηζόντων παρηγορητικής μέριμνας).
Η δράση του Δήμου θα εξαπλωθεί επιθετικά σε κάθε σημείο του δημόσιου χώρου που συνδέεται με την πρόκληση 1) νόσων και ψυχικών διαταραχών, 2) ατυχημάτων 3) τοξικών εξαρτήσεων και 4) οχλήσεων και δυσφορίας. Θα αναληφθεί προσπάθεια ώστε να διαχυθεί στην πρεβεζάνικη κοινωνία η θετική στάση για την υγιεινή διαβίωση με διοργάνωση σχετικών μαθημάτων, προβολή υγιεινών δραστηριοτήτων (ατομικών και επαγγελματικών) και εκπόνηση επιδημιολογικών και διατροφικών μελετών και ερευνών. Αυτά συμπληρώνονται επίσης 1) με το αίτημα αναδιοργάνωσης του συστήματος μεταφορών στο δημοτικό έδαφος, στην πόλη και την ύπαιθρο, και στον άξονα Πρέβεζα-Ιωάννινα, ώστε να αποφεύγονται τα ατυχήματα και να επιταχύνεται η ταχεία πρόσβαση στα σημεία ιατρικής φροντίδας, καθώς και 2) με τη χωροταξικά άριστη χρήση του ΕΚΑΒ.
Στο ζήτημα των ερευνών/μελετών έχουν ήδη ληφθεί ενθαρρυντικές απαντήσεις από επιστήμονες του Κέντρου (Υγειονομική Σχολή, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο) για τη δυνατότητα να ενταχθεί ο πληθυσμός της Πρέβεζας στα δικά τους ερευνητικά προγράμματα. Εξάλλου ο Δήμος θα επιδιώξει να παράσχει φιλοξενία σε νεαρούς γιατρούς ερευνητές (π.χ. υποψήφιους διδάκτορες από τα Γιάννινα ή την Αθήνα) ώστε να γίνει η Πρέβεζα μια πρότυπη περιφέρεια ιατρικής φροντίδας και αντίληψης και προαγωγής της υγείας. Αλήθεια, καιρός δεν είναι να γίνει η αποπυρηνικοποιημένη Πρέβεζα και απονικοτινοποιημένη;…
Όσον αφορά τους «νέους φτωχούς» της πόλης και της υπαίθρου, που θα πολλαπλασιασθούν με τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες του «Μνημονίου», ο Δήμος θα προχωρήσει στη δημιουργία «ασπίδας προστασίας» με ίδρυση και λειτουργία λαϊκού φαρμακείου (με την εθελοντική συμμετοχή φαρμακοποιών) και λαϊκού ιατρείου (με τη εθελοντική συμμετοχή ιατρών), που θα λειτουργούν με την ευθύνη του Δήμου (και που θα συμπληρωθούν, αν χρειαστεί, με λαϊκά παντοπωλεία, δημόσιες κρήνες και σχολικά εστιατόρια σε «ολοήμερα σχολεία ημιδιατροφής»).
Ιδιαίτερη μέριμνα θα αναληφθεί για 1) την  ίδρυση σταθμών πρώτων βοηθειών στα σχολεία (με ελεύθερη προσβασιμότητα και από τις αντίστοιχες συνοικίες), 2) τα κέντρα προστασίας ηλικιωμένων και 3) την αντιμετώπιση των ανομολόγητων ζητημάτων των ουσιών, της διάδοσής τους στο δημοτικό έδαφος και την αποκατάσταση-επανένταξη των εθισμένων.
H ψυχική   υγεία  δεν αποτελεί για μας, τον φτωχό συγγενή της υγείας. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στηρίζουμε  όλες τις δομές ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής φροντίδας και αποκατάστασης (Κέντρο Ψυχικής Υγείας & Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο, Ξενώνας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, Προστατευόμενα Διαμερίσματα, ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) οι οποίες λειτουργούν στα όρια του Δήμου μας, έτσι που να λειτουργήσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα φροντίδας του ψυχικά πάσχοντος συμπολίτη μας στον τόπο κατοικίας του, από προγράμματα για την πρόληψη και την καταπολέμηση του στίγματος, μέχρι θεραπεία, αποκατάσταση και ένταξη στην αγορά εργασίας. Σημαντικό έργο μπορεί να προσφέρει στην άρση του αποκλεισμού από την εργασία, η λειτουργία του «Κοινωνικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης» με αντικείμενο την καλλιέργεια και εμπορία βιολογικών αγροτικών προϊόντων από ψυχικά πάσχοντες την οποία ο Δήμος πρέπει να στηρίξει με πολλούς τρόπους.
Τέλος, το «ιδεώδες της υγείας και της ζωής» θα θεωρηθεί ως δικαίωμα και υποχρέωση προστασίας άλλων οργανισμών που βρίσκονται στο δημοτικό έδαφος ώστε να επιδειχθεί η σχετική στοργή στα ζώα (π.χ. τα δεσποζόμενα και αδέσποτα σκυλιά) και να καλλιεργηθούν τα σχετικά συναισθήματα συμπάθειας, ευθύνης και υγιεινής αλληλεπίδρασης.
Υποψήφιος δήμαρχος, Ρέντζος Ιωάννης-Χριστόφορος του Δημητρίου, πανεπιστημιακός