ΠΡΕΒΕΖΑ – ΒΕΝΕΤΙΑ: Η ΤΑΦΡΟΣ ΩΣ ΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ

(ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΔΟΛΙΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ;)  – ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ κ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΓΚΟΥΒΑ  KAI ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ κ. ΝΙΚΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ, πρ. ΔΗΜΑΡΧΟΥ

ΣΧΗΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ - ΜΠΟΡΕΙ Η ΠΑΛΙΑ ΤΑΦΡΟΣ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΞΩΡΑΪΣΜΟ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΥΔΑΤΙΝΗ ΟΔΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ;

[Το κείμενο αποστέλλεται προς το Εuropean Anti-Fraud Office με την παράκληση να διερευνηθούν οι καταγγελλόμενες περιπτώσεις αυτές και να προστατευθούν τα χρήματα των Ευρωπαίων Φορολογούμενων Πολιτών. Κοινοποιείται στο Γραφείο του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Harman Van Rompuy και με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σε 3.000 πολίτες της Πρέβεζας. Ακολουθεί απάντηση του κ. Νίκου Γιαννούλη. Η παρέμβαση των δύο συγγραφέων βάζει σε νέα βάση το ζήτημα της Τάφρου].

Για τελευταία φορά σας αποστέλλουμε υλικό που αποδεικνύει ότι στό Νομό Πρέβεζας υπήρξαν αθρόες Fraud [= κατά καταδολίευση] Επιχορηγήσεις έργων με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. FRAUD σημαίνει έργα που χρηματοδοτήθηκαν και δεν χρησιμοποιήθηκαν γιά τον σκοπό που χρηματοδοτήθηκαν και είναι κλειστά ή δεν έγιναν.
Σας αναφέρουμε μερικά και αποστέλλουμε ότι φωτογραφικό υλικό διαθέτουμε:
1. Κατασκευή υδάτινης τάφρου Αλή Πασά. Επιχορηγήθηκε με 300.000.000 δραχμές περίπου. ΔΕΝ κατασκευάσθηκε. Απλώς μπαζώθηκε. Εποχή 1985-1995. Υπεύθυνος: Δήμος Πρέβεζας. Υπάρχουν πληροφορίες ότι ήδη επεβλήθη πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ενωση και απεκρύβη από τα ΜΜΕ και τους πολίτες.

Ο κ. Γκούβας (επανέρχεται στο ζήτημα της Τάφρου,μετά τη δημοσίευση της επιστολής του κ. Γιαννούλη) και υποστηρίζει πως η παρέμβαση επισκευής θα μπορούσε να δώσει ένα τέτοιο αποτέλεσμα.

2. Βιολογικός Καθαρισμός Πρέβεζας: Εχει χρηματοδοτηθεί δύο φορές από την Ευρωπαϊκή Ενωση με ποσά 1 δίς δρχ και 700.000.000 δρχ και ένα τμήμα του ΔΕΝ δουλεύει. Ακάθαρτα λύματα χύνοντα στό λιμάνι της Πρέβεζας στόν Αμβρακικό Κόλπο, στό σημείο που βρίσκεται η καφετέρια Γλάρος. Εποχή 1990-1992 και 2008-2009. Εταιρεία [αναφέρεται επώνυμο] ΑΕΒΕ και Δήμος Πρέβεζας. Οι υπεύθυνοι ισχυρίζονται ότι το πρόβλημα οφείλεται σε παράνομες δήθεν συνδέσεις αποχέτευσης.
3. Εμπορικό Κέντρο Πρέβεζας (τέως Κτίριο λαϊκής Αγοράς): Εποχή 1997-2000: Υπεύθυνος Δήμος Πρέβεζας. Επιχορηγήθηκε με 700.000.000 δραχμές [χρησιμοποιείται ευκαιριακά] παραμένει κλειστό και δίδεται ως χώρος προσευχής Πακιστανών Μουσουλμάνων, και ως αποθήκη.

Το πρεβεζάνικο Ναυτικό Μουσείο

4. Ναυτικό Μουσείο Πρέβεζας: Υπεύθυνος : Δήμος Πρέβεζας. Εποχή 2006-2009: Επιχορηγήθηκε με 460.000 Euro. Εκτιμούμε ότι Υπερκοστολογήθηκε. Παραμένει κλιεστό χωρίς εκθέματα.
5. Μουσείο ναυμαχίας Ακτίου: Οδός Εθνικής Αντιστάσεως. Επιχορηγήθηκε με 15.000.000 δραχμές. Εκτιμούμε ότι Υπερκοστολογήθηκε σκανδαλωδώς. Υπεύθυνος: Δήμος Πρέβεζας. Εχει εμβαδό δέκα 10m2 και εμπεριέχει μιά τηλεόραση με ένα βίντεο και ένα τραπέζι με μικρά μοντέλα πλοίων από οδοντογλυφίδες πάνω σε ένα χάρτη. Είναι μονίμως κλειστό.
6. Μακαρονοποιείο Φλάμπουρων [αναφέρεται ονοματεπώνυμο]. Επιχορηγήθηκε από ΕΤΑΝΑΜ ΑΕ με Ευρωπαϊκά Κονδύλια 15.000.000 δραχμών. Είναι κλειστό.
7. Αεροσκάφος Αερολέσχης Πρέβεζας. Καμαρίνα. Επιχορηγήθηκε το 2008 από ΕΤΑΝΑΜ ΑΕ με 10.000.000 δρχ . Αγοράσθηκε αεροσκάφος 2 ατόμων, καταστράφηκε σε προσγείωση και επισκευάσθηκε. ΟΥΔΕΠΟΤΕ χρησιμοποιήθηκε γιά το σκοπό της χρηματοδότησης, δηλαδή την αεροπορική περιήγηση τουριστών και πολιτών της Πρέβεζας. Πολλοί αγνοούν την ύπαρξή του.

Ο Δρ. Χαράλαμπος Γκούβας, είναι Ορθοπεδικός Χειρουργός Τραυματολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του μη Κερδοσκοπικού ιδρύματος «Μουσείο Τεχνών και Επιστημών Χαράλαμπος Γκούβας«.

 

ΝΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΤΟΥ πρ. ΔΗΜΑΡΧΟΥ κ. ΝΙΚΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ

Προς : Πίνακας Αποδεκτών             

Ο κ. Χ. Γκούβας με αναφορά του προς το Εuropean Anti-Fraud Office και με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σε 3.000 πολίτες της Πρέβεζας καταγγέλλει ότι «υπήρξαν επιχορηγήσεις έργων από την Ε.Ε και δεν χρησιμοποιήθηκαν για τον σκοπό που χρηματοδοτήθηκαν και είναι κλειστά ή δεν έγιναν».

Μεταξύ των έργων που περιγράφονται στην καταγγελία αναφέρονται και τα εξής:

«1. Κατασκευή υδάτινης τάφρου Αλή Πασά. Επιχορηγήθηκε με 300.000.000 δραχμές περίπου. ΔΕΝ κατασκευάσθηκε. Απλώς μπαζώθηκε. Εποχή 1985-1995. Υπεύθυνος: Δήμος Πρέβεζας. Υπάρχουν πληροφορίες ότι ήδη επεβλήθη πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και απεκρύβη από τα ΜΜΕ και τους πολίτες.

2. Βιολογικός Καθαρισμός Πρέβεζας: Έχει χρηματοδοτηθεί δύο φορές από την Ευρωπαϊκή Ένωση με ποσά 1 δίς δρχ και 700.000.000 δρχ και ένα τμήμα του ΔΕΝ δουλεύει. Ακάθαρτα λύματα χύνοντα στο λιμάνι της Πρέβεζας στον Αμβρακικό Κόλπο, στο σημείο που βρίσκεται η καφετέρια Γλάρος. Εποχή 1990-1992 και 2008-2009. Εταιρεία [αναφέρεται επώνυμο] ΑΕΒΕ και Δήμος Πρέβεζας. Οι υπεύθυνοι ισχυρίζονται ότι το πρόβλημα οφείλεται σε παράνομες δήθεν συνδέσεις αποχέτευσης.»

Επειδή την περίοδο 1983-1994 είχα την τιμή να είμαι Δήμαρχος της πόλης, για λόγους δεοντολογίας και αποκατάστασης της αλήθειας παραθέτω τα εξής:

  1. 1.    «Κατασκευή υδάτινης τάφρου Αλή Πασά».

Πρόκειται για την αποκατάσταση της περιφερειακής τάφρου της πόλης. Το έργο δημοπρατήθηκε, κατασκευάσθηκε και παρελήφθη από την τότε ΔΕΚΕ Ηπείρου (Περιφερειακή Υπηρεσία του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ).

Η νομοθεσία δεν επέτρεπε την ανάμιξη του Δήμου, όχι μόνο επειδή δεν είχε Τεχνική Υπηρεσία αλλά και γιατί ήταν μεγάλης κλίμακας.

Δεν μπαζώθηκε.. Κατασκευάστηκε: α) υπόγειος περιφερειακός αγωγός όμβριων υδάτων 2m x 2m κατά μήκος όλης της τάφρου κατοχυρώνοντας τον αντιπλημμυρικό της χαρακτήρα και β) επιφανειακή αποκατάσταση, διατηρώντας το ανάγλυφο της τάφρου.

Το έργο λοιπόν και έγινε και κλειστό δεν είναι.

 Ο Δήμος Πρέβεζας ανέδειξε το σοβαρό πρόβλημα που ταλαιπωρούσε δεκαετίες την πόλη. Ήταν ένας «ανοιχτός βόθρος» και «σκουπιδότοπος» με όλες τις παρενέργειες.

  1. 2.    Βιολογικός Καθαρισμός Πρέβεζας

Πρόκειται για ένα άλλο μεγάλο έργο της πόλης μας. Η καταγγελία αναφέρεται στο δίκτυο συλλογής-μεταφοράς των ακαθάρτων.

Το χρονικό διάστημα 1990-1992 η νεοσυσταθείσα Δημοτική Επιχείρηση  Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑΠ) δεν είχε Τεχνική Υπηρεσία και το έργο δημοπρατήθηκε, κατασκευάσθηκε και παρελήφθη από την τότε Τεχνική Υπηρεσία της τότε Νομαρχίας Πρέβεζας.

Και το έργο αυτό όμως και έγινε και κλειστό δεν είναι.

Το δικαίωμα του καθενός στην έκφραση γνώμης και κριτικής είναι αναφαίρετο δικαίωμα, αλλά δεν νομιμοποιεί την κατάθεση αυθαίρετων τοποθετήσεων.

 

                                                                                 Πρέβεζα 30 Αυγούστου 2011

                                                                                           Νικ. Δ. Γιαννούλης

 

Πίνακας Αποδεκτών:

  • κ. Δήμαρχο Πρέβεζας
  • κ. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου
  • ΔΕΥΑΠ
  • κ. Χ. Γκούβα
  • ΜΜΕ

Υ.Γ. Ελπίζω τουλάχιστον για λόγους δεοντολογίας ο καταγγέλλων να προωθήσει την παρέμβασή μου στους παραλήπτες της καταγγελίας του.

  

This entry was posted in τάφρος, Δημόσιος Χώρος, Ευρώπη - ΕΕ, ανάπτυξη, γεωγραφία and tagged , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to ΠΡΕΒΕΖΑ – ΒΕΝΕΤΙΑ: Η ΤΑΦΡΟΣ ΩΣ ΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ

  1. Ο/Η Billy λέει:

    Το [] άρθρο του κυρίου [] αρθρογράφου αποτελεί ντροπή για τον αναδημοσιεύοντα στην παρούσα σελίδα. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι η [ανεπάρκεια] του αρθρογράφου δεν έχει όρια. Καταντάει όμως επικίνδυνη μερικές φορές.Ίσως θα ήταν όλα μέλι – γάλα εάν ο συγκεκριμένος κύριος [] τσέπωνε τα [ποσά] που []αιτεί[ται] κάθε τόσο από το δημόσιο για να «ιδρύσει» το «μουσείο» του στη Νέα Σαμψούντα αφήνοντας το ύστερα (σύμφωνα με το καταστατικό του) σε [δικό του πρόσωπο]. Να θυμίσω ακόμη μερικές [δράσεις] του πχ. «Ιστορία του νομού Πρέβεζας» (μια ιστορία ενός νομού (!) που αρχίζει με το Bing Bang και φυσικά συμπεριλαμβάνει την γέννηση του υιού Γκούβα), «Να τι πρέπει να γίνει στην Πρέβεζα» (20 σέλιδο «πόνημα» με μετονομασία της Πρέβεζας σε Βερενίκη κλπ αηδίες) κλπ κλπ. Η απάντηση του Ρέστα ίσως είναι και αυτή τη φορά η αρμόζουσα. Πότε η Πρέβεζα θα απαλλαγεί επιτέλους από τους διάφορους «[Μεσσίες]» της; [ΜΕ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΟΣ]

    • Ο/Η XΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΓΚΟΥΒΑΣ λέει:

      Θα ήσουν πιό πολύ χρήσιμος στήν κοινωνία αγαπητέ ΑΝΩΝΥΜΕ, άν έβαζες και το όνομά σου από κάτω. Μαλακίες υπό το πλέγμα ΑΝΩΝΥΜΙΑΣ ξέρω και γώ να διατυπώσω. Και επειδή η κριτική μέσα από την ανωνυμία είναι εύκολη, γιά πές μας: Τι έχεις προσφέρει στήν κοινωνία της Πρέβεζας? Εγώ τι έχω προσφέρει είναι πασίγνωστο: Πάτα «ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΓΚΟΥΒΑΣ» στό Google και θα ζαλιστείς. Γι αυτό, κάτσε στ αυγά σου και όταν αποφασίσεις να ΦΑΝΕΙΣ ΕΠΩΝΥΜΟΣ ΑΝΔΡΑΣ, δώσε όνομα και έλα να αντιπαρατεθούμε, παρουσία δημοσιογράφων. ΧΑΙΡΕ. Χ. Γκούβας.

  2. Ο/Η dimosioshoros λέει:

    Billy γεια σου!
    Γράψε μου μια περίληψη του σχολίου σου με ένα-δυο επιχειρήματα χωρίς λεκτικές ακρότητες. Έτσι όπως είναι, αν ζητήσει ο γιατρός να το βγάλω, θα πρέπει αμέσως να το κάνω.

    Ευχαριστώ.

Σχολιάστε