Η ΠΡΕΒΕΖΑΝΙΚΗ «ΠΟΛΕΟΤΗΤΑ»

Τα  εκατοντάχρονα (2012) σαν γιορτή της πόλης και της νεολαίας

Σκοπός αυτού του σημειώματος είναι να προτείνουμε να γίνουν τα εκατοντάχρονα (2012) της απελευθέρωσης του ελληνικού πληθυσμού της πόλης μας, που έχει αποφασιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο να τιμηθούν ιδιαίτερα, μια γιορτή της πόλης και της νεολαίας με κέντρο την πολεότητα. Να αναδείξουμε δηλαδή, με την ευκαιρία της επετείου, χαρακτηριστικά της ζωής των πόλεων μέσα από την τέχνη. Κοιτάξτε εδώ αν θέλετε να διαβάστε το άρθρο από την αρχή.

1. Θα αρχίσουμε με την ποίηση αφού σε αυτή οφείλουμε πολλά από την πολεότητα της πόλης μας.

Γνωστοί ποιητές τιτλοφόρησαν ποιήματά τους δίνοντας το όνομα της πόλης όπου γεννήθηκαν, ταξίδεψαν ή έζησαν. Το «Μεσολόγγι» του Κωστή Παλαμά αποτελεί, σχετικά, ένα αυτοβιογραφικό ποιητικό παράδειγμα.

Ο Ντίνος Δημόπουλος, αρτινός σκηνοθέτης που μεγάλωσε στην Πρέβεζα, στο ποίημα «Αναζητώντας την Άρτα» διεκδικεί τη μνήμη μιας τόσο παλιάς αλλά μικρής ελληνικής πόλης που είναι η γειτονική μας Άρτα. Η Άρτα των παιδικών του χρόνων. Σύμφωνα με τον ποιητή, οι θεσμοί του κράτους, με τους κακεντρεχείς χωροτάκτες και τους ειδικευμένους χαρτογράφους του,  θα απάλειψαν την προσφιλή πόλη, την πόλη του, από το σύγχρονο χάρτη της Ελλάδος. Ή μήπως, ερωτά ο ποιητής,   ευθύνεται γι’ αυτό η σαρωτική δράση του χρόνου;

Σε διαφορετικούς τόνους, ο ταξιδεμένος Γιώργος Ρούβαλης επιστρέφει στην πατρίδα του, το Ναύπλιο, και μετά την προειδοποίηση για την «πατριδο-γνωσία, πατριδο-λαγνεία, πατριδο-πληξία» που θα ακολουθήσουν, θέτει το ερώτημα «Τι είναι η πατρίδα μου;». Οι απαντήσεις του συνθέτουν τον άτλαντα Ελλάδα. Αλλά το τρισέλιδο αυτό ποίημα-ερώτημα, γραμμένο στο Καράκας της Βενεζουέλας, τελειώνει με τον πραγματικό ορισμό της πατρίδας, για τον αναπλιώτη αυτόν ποιητή: «Είναι το Ναύπλιο, το Ναύπλιο, το Ναύπλιο… / Όλη της Ελλάδας η ομορφιά σε μια πόλη».

Προτείνουμε λοιπόν, χωρίς να χρειαστεί να αναφέρουμε και άλλα χαρακτηριστικότερα ποιητικά παραδείγματα, να διοργανωθεί στην Πρέβεζα, μέσα στο πλαίσιο της εκατονταετηρίδας, ένα φεστιβάλ ποίησης αφιερωμένο στην πόλη και τους χαρακτήρες της, στην πολεότητα, στις πόλεις.

Κοιτάξτε εδώ αν θέλετε να διαβάστε το άρθρο από την αρχή έως το τέλος.

Η εικόνα είναι από βιβλίο του Κώστα Αγοραστού με τίτλο » Το Άχτι«.
This entry was posted in ποίηση, πολεότητα, πολεογραφία, Δημόσιος Χώρος, εκατονταετία απελευθέρωσης, εορτασμός εκατονταετίας and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε