ΟΙ ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΟΡΟ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ

Από το ημερολόγιο του Ιωάννη Μ. Ρέντζου (1868-1933)

Συνεχίζουμε και σήμερα, όπως και κάθε Τετάρτη, τη δημοσίευση αποσπασμάτων (εγγραφών) από το ανά χείρας μας χειρόγραφο ημερολόγιο του άλλοτε δημάρχου της πόλης μας Ιωάννη Μ. Ρέντζου (1868-1933). Όπως έχουμε εξηγήσει, η δημοσίευση των αποσπασμάτων από το ημερολόγιο του Ι.Μ.Ρ. εντάσσεται εκ μέρους της Δημοτικής Παράταξης “Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο” στο πλαίσιο του εορτασμού της εκατονταετίας από την ενσωμάτωση της Πρέβεζας στο ελληνικό κρατικό έδαφος. Στις εγγραφές που επιλέξαμε σήμερα περιλαμβάνονται πληροφορίες για τις δυσκολίες σωστής λειτουργίας των επιχειρήσεων, τον οθωμανικό «φόρο επιτηδεύματος» και την αδυναμία των πρεβεζάνων επιχειρηματιών να τον πληρώσουν, που οδήγησε σε κλείσιμο των επιχειρήσεων. Κύρια όμως, από τις σχεδόν συνεχείς εγγραφές Μαρτίου-Απριλίου 1906, που επιλέξαμε, αναδεικνύονται στοιχεία της θεσμικής λειτουργίας της πόλης (συμμετοχή Χριστιανών δηλ. Ελλήνων στη διοίκηση, ανεξίθρησκη τήρηση των χριστιανικών εθίμων) και βιογραφικά στοιχεία για το συγγραφέα, που ήταν ένας σημαντικός έμπορος. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον πως, σε μια εγγραφή, ο Ι.Μ.Ρ. απευθύνεται στον αναγνώστη του ημερολογίου του.

21 Μαρτίου 1906 – Τρίτη

Καιρός συννεφώδης μετά λεπτής βροχής.
Σήμερον έλαβα τηλεγράφημα εξ Ιωαννίνων ότι τα 400 κοιλά άλας τα οποία είχομεν στείλει εξ Ιωαννίνων δια Μέτσοβον, ο Lités το εκράτησεν εις τα Ιωάννινα, διότι δεν είχεν τεσκερέν (= συνοδευτική βεβαίωση). Ο τεσκερές εχάθη και συνεπώς θα χάσωμεν το άλας και θα πληρώσωμε 16 παράδες το κιλό πρόστιμον.

Σημειώσεις: [1] Από άλλα συμφραζόμενα εκτιμούμε πως «Lités» είναι ο ελεγκτικός φορέας του τουρκικού μονοπωλίου. [2] Απαντά εδώ, για πρώτη φορά, η μονάδα μάζας του διεθνούς μετρικού συστήματος, το χιλιόγραμμο, ορθογραφημένο μάλιστα, παρετυμολογικά, από την «κοιλιά».

28 Μαρτίου 1906 – Μ. Τρίτη
Σήμερον εκ του Διοικητηρίου μου έδωσαν διορισμόν δια Αζάν (δηλαδή διωρίσθην σύμβουλος εις το Διοικητήριον) δια δύο έτη.

Σημείωση: Αζάς, κοινοτικός σύμβουλος, τουρκικά από το τουρκικό aza.

30 Μαρτίου 1906 – Μ. Πέμπτη
Καιρόν έχομε εξαίρετον.
Σήμερον επεσκέφθην τον Μουτασερήφ Πασσά και του εξέφρασα τας ευχαριστίας μου.

Σημείωση: «Μουτασερήφ Πασσάς» είναι ο τίτλος του οθωμανού νομάρχη.

1η Απριλίου 1906 – Μέγα Σάββατον
Χθες το εσπέρας, χάριν του ευνοϊκού καιρού, οι επιτάφιοι των εκκλησιών διήλθον σχεδόν όλην την πόλη.
Σήμερον, κατά το σύνηθες, παρατηρείται ζωηρά κίνησις. Τα αρνία όμως είναι ακριβά και οι άνθρωποι παραπονούνται.

2 Απριλίου 1906 – Κυριακή. Το Άγιον Πάσχα…
…εορτάσθη με όλην την λαμπρότητα. Η σεβαστή Κυβέρνησις άφησεν ελεύθερα τους πυροβολισμούς, ουδεμία δε σύλληψις συνέβη.

3, 4, 5, 6 Απριλίου 1906 – Ημέρα Πέμπτη
Σφοδρός αήρ επικρατεί.
Σήμερον παρεκάθισα και εγώ ως σύμβουλος εις το διοικητικόν συμβούλιον και είναι η πρώτη ημέρα της ενάρξεως των καθηκόντων μου ως σύμβουλος εις το διοικητικόν συμβούλιον.
Από χθες η σεβαστή Κυβέρνησις εσφάλισεν τα ελληνικά καταστήματα διότι δεν θέλουν να πληρώσουν επιτήδευμα.

Σημείωση: Θα πρόκειται εδώ για το «φόρο επιτηδεύματος» που επιβάλλεται στα κέρδη των εμποροβιομηχανικών επιχειρήσεων. Όπως φαίνεται από τη χρήση της λέξης «σεβαστή», αντιλαμβανόμαστε πως ο Ι.Μ.Ρ. είναι πολύ προσεκτικός στις αναφορές του στην οθωμανική κυβέρνηση. Θα είναι μέτρο προφύλαξης, σε περίπτωση που το υλικό θα βρισκόταν σε ξένα χέρια.

10 Απριλίου 1906 – Δευτέρα
Σήμερα ετελώνισα 200 σάκκους ζάχαριν, εκατόν σάκκους καφέ και πέντε βαρέλια οινόπνευμα. Έμβασα εις Τεργέστην περί τα 250 Ναπολεόνια.

Σημείωση: Ναπολεόνι: Πρόκειται για χρυσό νόμισμα ονομαστικής αξίας είκοσι γαλλικών φράγκων που κυκλοφορήθηκε από τη Γαλλική Αυτοκρατορία, με διάμετρο 21 χιλιοστά, βάρος: 6,45 γραμμάρια και τίτλο καθαρότητας 900 χιλιοστά. Τα συλλεκτικά τεμάχια με έτη κοπής 1809-1814 έχουν αξία €405. Μια πρόσφατη ισοτιμία του στο Χρηματιστήριο Αξιών του Παρισιού ήταν 260,10 € (Αύγουστος 2012).

11, 12, 13, 14 Απριλίου 1906
Καθ΄όλην την εβδομάδα είχαμε καιρόν ήσυχον.
Οι υπήκοοι Έλληνες άρχισαν και πληρώνουν επιτήδευμα και τους δίδεται η άδεια και ανοίγουν τα καταστήματά των.
Σήμερα παρατήρησα την αποθήκην μου και εμέτρησα περί τους 185 σάκκους ζαχάρεως και 85 σάκκους καλαμβόκι, 80 σάκκους ορύζης διαφόρων ποιοτήτων. Παρέλειψα τα άλλα διότι σκοπός μας είναι να δείξωμεν εις τον αναγνώστην ότι το κατάστημα ευρίσκεται εις καλήν θέσιν, αλλά δεν υπάρχει ο ανάλογος τζίρος, επειδή το μέρος μας είναι μικρόν.

Αναζητήστε εδώ όλες τις προηγούμενες εγγραφές από το ημερολόγιο του Ι.Μ.Ρ.

This entry was posted in πρεβεζάνοι συγγραφείς, Ημερολόγιο Ι.Μ. Ρέντζου, Ιστορία, εκατονταετία απελευθέρωσης, εορτασμός εκατονταετίας and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s