ΜΙΑ ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΟΥ ΠΕΝΘΗΣΕ Η ΠΡΕΒΕΖΑ

Ανήμερα Καθαρή Δευτέρα στις 27 Φεβρουαρίου του 1933 πέθανε ο Ι.Μ.Ρ.

Το 1933, στις 27 Φεβρουαρίου, Καθαρή Δευτέρα, στις 5 το πρωί πέθανε ο εν ενεργεία δήμαρχος Ιωάννης Μ. Ρεντζος και η κηδεία του έγινε αυθημερόν. Διαβάζουμε στο Ημερολόγιό του γραμμένο με άλλο γραφικό χαρακτήρα:

IMR_me_allon«Εκηδεύθη στας 4 μ.μ. Η κηδεία του έγινεν μεγαλοπρεπεστάτη με παρουσία όλων των ιερέων, του Μητροπολίτου, της Φιλαρμονικής, του ορφανοτροφείου και όλων των πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών. Πλήθος κόσμου, σχεδόν όλη η Πρέβεζα έκλαυσεν πικρώς την απώλειαν του Δημάρχου της. Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, ευχαί συλλυπητήριοι εις την οικογένειαν και στέφανον. Η κηδεία τιμής ένεκεν δι΄ εξόδων του Δήμου. Το Δημαρχείον κλειστόν επί τριήμερον και η σημαία μεσίστιος. Εις όλην την αγοράν τα ηλεκτρικά ήσαν αναμμένα με κορδέλλες μαύρες.»

Τη μεθεπομενη ημέρα 1η Μαρτίου συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο και ο Πρόεδρος Νικόλαος Λάζαρος κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους, λόγω της κενωθείσης θέσεως, κατόπιν του θανάτου του δημάρχου Ιωάννη Ρέντζου, να εκλέξουν αντικαταστάτη μεταξύ των δημοτικών συμβούλων. Στα πρακτικά διαβάζουμε ωστόσο πως ο δημοτικός σύμβουλος Δημ. Θεοφύλακτος, υπέβαλε ένσταση για την πρόσκληση της συνεδρίασης «καθ΄ όσον δεν εγένετο αυτή προ τριών ημερών αλλά προ μιάς ώρας». Για το λόγο αυτό και «ηρνήθη ψήφον». Στη μυστική ψηφοφορία με ψηφοδέλτια, που επακολούθησε, ο Ορέστης Τσακαλώτος πήρε 8 ψήφους και εκλέχτηκε δήμαρχος, έναντι εφτά ψήφων του Σπυρίδωνος Τσούτσουρα και άρνηση ψήφου εκ μέρους του Δημ. Θεοφυλάκτου, για το λόγο που είπαμε.

Χρειάζεται να σημειωθεί πως με τα συγκεκριμένα αποτελέσματα «8+7+1», μιας σαφώς «διχασμένης Πρέβεζας», η προειδοποίηση αποχής εκ μέρους του Δημ. Θεοφυλάκτου, με την ένσταση που είχε υποβάλει κατά την έναρξη της συνεδρίασης, αποκτούσε έτσι ιδιαίτερη σημασία.

(Στη φωτογραφία δεν έχουμε προσδιορίσει το όρθιο πρόσωπο).

This entry was posted in πρεβεζάνοι συγγραφείς, συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου, Ημερολόγιο Ι.Μ. Ρέντζου, νεκρολογία and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s