Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΥΤΙΝΟΣ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ «ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ Ι.Μ.Ρ.»

… τη φοβερή περίοδο από το 1918 έως το 1923 για να σχολιάσει

KytinosΟ εκλεκτός φίλος και τόσο γνωστός στο πρεβεζάνικο κοινό Βαγγέλης Κυτίνος [βλ. ΣΗΜΕΙΩΣΗ] χαρακτηρίζει το ημερολόγιο του Ι.Μ.Ρ ως μια ασυνήθιστη εκδοτική επίτευξη που την αποδίδει στο γεγονός πως αυτό έχει πολλούς πρωταγωνιστές. «Αφήστε με» μας λέει, «να σας το παρουσιάσω με τα μάτια που το είδα εγώ και με τις σκέψεις που ακολούθησαν»:
1) Πρώτος δημιουργός είναι ασφαλώς ο ημερολογιογράφος. Ένας επώνυμος κάτοικος της Πρέβεζας, έμπορος και εύπορος, με πολλές κοινωνικές σχέσεις, με επαφή με την Εκκλησία και με γνωστές πολιτικές πεποιθήσεις και απόψεις. Πουθενά δεν το κρύβει ότι είναι «φιλο-Κωνσταντινικός» ή αν θέλετε «αντι-Βενιζελικός».
2) Δεύτερος πρωταγωνιστής είναι η ίδια η κοινωνία της Πρέβεζας, με όλες τις πτυχές της: Θρησκευτικές, εγκληματολογικές, δικαστικές, εμπορικές, ιατρικές, καιρικές, σεισμολογικές, ναυτικές ή ναυτιλιακές κλπ.
3) Έρχεται μετά η Ελλάδα ως σύνολο με την μεγάλη της έκταση που προήλθε από τους Βαλκανικούς πολέμου και την ενσωμάτωση της Ηπείρου, Μακεδονίας, Θράκης, νησιών κλπ. Φυσικά και με όλα τα προβλήματα που γεννώνται από τον διπλασιασμό της έκτασης και του πληθυσμού ενός μικρού και αδύναμου κράτους.
4) Μετέχει επίσης όλη η Ευρώπη με τον Παγκόσμιο πόλεμο, τους Βαλκανικούς πολέμους, την Μικρασιατική καταστροφή, τη δημιουργία νέων συνόρων και νέων κρατών κλπ.
5) Τέλος ο, εκ των παρουσιαστών του ερχόμενου Σαββάτου 28/3, φίλος Βαγγέλης, με βάση τη δική του πλουσιότατη συγγραφική και διδακτική πείρα, εκτιμά πως και η επιμέλεια της έκδοσης που αναλάβαμε, πρόσφερε μια ακόμα ιδιαίτερη διάσταση. «Το προσωπικό ημερολόγιο» μας λέγει «αναβαθμίζεται σε εργαλείο μάθησης, γνώσης, συγκρίσεων και κρίσεων». Τον ευχαριστούμε.

Μαζί με άλλους εκλεκτούς παρουσιαστές, που θα είναι και αυτοί οι πρώτοι αναγνώστες του «Ημερολογίου» του Ι.Μ.Ρ., το βιβλίο θα αναλυθεί το Σάββατο στις 28 Μαρτίου 2015 στη δημοτική πολιτιστική αίθουσα της «Όασης». Περισσότερες λεπτομέρειες θα δούμε τις επόμενες ημέρες. Διαβάστε εδώ αποσπάσματα από το «Ημερολόγιο».

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Ο Βαγγέλης Κυτίνος είναι πράγματι πολύ γνωστός στην πόλη μας γιατί, αν και είναι γεννημένος στη Χαλκίδα και ζει στην Αθήνα, έχει επιλέξει, λέγει, την Πρέβεζα ως 2η ημιμόνιμη κατοικία του. Μας έδωσε αυτό το βιογραφικό.
Σπούδασε στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, στο Οικονομικό τμήμα της Νομικής και στην Οδοντιατρική. Έχει δυο (2) Μεταπτυχιακά από ΑΣΟΕΕ στη Διοίκηση των Επιχειρήσεων και από ΕΜΠ στην Τεχνολογία των Νέων Υλικών.
Συγγραφέας πολλών βιβλίων (χημείας, αλλά και ιστορικών, γενικού ενδιαφέροντος). Από το 1977 έχει γράψει πολυάριθμα άρθρα, κείμενα, μελέτες κ.λπ. σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά, ενώ τα τελευταία 8 χρόνια έχει μια ολόκληρη σελίδα δική του που την επιγράφει «ένα διδακτικό ημερογράφημα» στο «ΒΗΜΑ της Πρέβεζας». Έχει κάνει ομιλίες σε ραδιόφωνο, τηλεόραση, ελεύθερα ανοιχτά πανεπιστήμια κ.λπ.
Επίσης υπήρξε ιδιοκτήτης – διευθυντής μεγάλων αθηναϊκών φροντιστηρίων, καθηγητής σε ιδιωτικά σχολεία (όπως το Κολλέγιο Αθηνών κ. ά.) σε δημόσια σχολεία, διευθυντής πολλών σχολικών μονάδων και Σχολικός Σύμβουλος. Τελευταίο αλλά όχι έσχατο: Επειδή πιστεύει στο «νους υγιής…» εξακολουθεί να αθλείται και να γυμνάζεται…

This entry was posted in πρεβεζάνοι συγγραφείς, Ημερολόγιο Ι.Μ. Ρέντζου, Ιστορία and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΥΤΙΝΟΣ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ «ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ Ι.Μ.Ρ.»

  1. Παράθεμα: "Δημόσιος Χώρος Γ. Ρέντζος"

  2. Παράθεμα: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΡΕΒΕΖΑΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΤΟ «ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ» ΤΟΥ Ι.Μ.Ρ. | "Δημόσιος Χώρος Γ. Ρέντζος"

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s