ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟ

 

Για την εντυπωσιακή πολιτιστική παρουσία της Λάκκας Σουλίου

Ο γιατρός και ιδρυτής του Μουσείου Τεχνών και Επιστημών Ηπείρου Δρ. Χαράλαμπος Γκούβας μας διαβίβασε ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ για την εκδήλωση που έγινε στο Θεσπρωτικό την Κυριακή 7 Αυγούστου 2016, με σκοπό να τιμηθούν οι συγγραφείς της «ΛΑΚΙΩΤΙΚΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» και το συγγραφικό έργο τους. Ο ίδιος είχε την ευκαιρία να προσκληθεί ως γνωστός συγγραφέας της περιφέρείας μας (και όχι μόνο) και να παρευρεθεί εκεί. Δεν παραλείπουμε να υπενθυμίσουμε πως Λακιώτες είναι στην περιοχή μας οι προερχόμενοι από «Λάκκα Σούλι» δηλαδή την «Κοιλάδα Σουλίου».

γκουβ1

Όπως μας πληροφορεί ο γιατρός, η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον «Περιβαλλοντολογικό Πολιτιστικό Σύλλογο πρώην Δήμου Θεσπρωτικού» και έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο του Λυκείου Θεσπρωτικού με συμμετοχή περίπου 300 ατόμων που τίμησαν την προσπάθεια για «ανάδειξη και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Λάκκας Σουλίου». Και μάλιστα ο συντάκτης εκδηλώνει το θαυμασμό του που ένα δημοτικό διαμέρισμα της περιφέρειάς μας έχει τόσο πολλούς συγγραφείς, αφού στα τραπέζια έκθεσης των βιβλίων επεσήμανε περί τους τριακοσίους τίτλους.

Κεντρικοί ομιλητές, μετά τις καθιερωμένες προσφωνήσεις, υπήρξαν, όπως περιγράφεται στο κατατοπιστικό σημείωμα, οι εκλεκτοί φίλοι Τάκης Παπαδημητρίου και Λαοκράτης Βάσσης, γνωστοί στην περιφέρειά μας από τις συγγραφικές και πολιτιστικές τους δραστηριότητες με συντονιστή της εκδήλωσης τον Γιώργο Γιάννο και επιμέλεια της μουσικής συνοδείας και κάλυψης της βραδιάς εκ μέρους του εκπαιδευτικού και μουσικού Βασίλη Πνευματικού, τον οποίον ο γιατρός Χάρης δεν παραλείπει να συγχαρεί ιδιαίτερα. Μπράβο του και από εμάς.

Εξάλλου, η εκδήλωση (με τις συνθήκες θερμικής κακοκαιρίας που ζούμε τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας και που επισημαίνει ο συντάκτης του σημειώματος) περιελάμβανε και άλλους ομιλητές οι οποίοι έκαναν και αυτοί τοποθετήσεις με βιωματικό μεν τρόπο αλλά σε γενικότερο πλαίσιο. Και μάλλον με διαφορετικό περιεχόμενο από εκείνο που μπορεί να αναμενόταν από μερικούς πολιτικοποιημένους ακροατές και συμμετόχους της εκδήλωσης. Αυτούς επιχειρεί να εκφράσει στο τελευταίο μέρος της περιγραφής του ο εκλεκτός συντάκτης του πολιτιστικού αυτού ρεπορτάζ.

Συγχαίρω προσωπικά εκείνους που είχαν την πρωτοβουλία για την εκδήλωση και φυσικά όλους τους συμπατριώτες μας κοντοχωριανούς συγγραφείς. Θυμούμαστε πάντα την υπεροχή που συμβόλιζε για μας τους Πρεβεζάνους της πόλης το Θεσπρωτικό και ευχόμαστε να συνεχίσουν την πνευματική τους προσπάθεια. Ευχαριστούμε, προφανώς, και τον Δρα Χ. Γκούβα που με το κείμενό του μας μετέφερε το πνεύμα της συνάντησης και την αγωνία για τον πολιτισμό στην περιφέρειά μας.

This entry was posted in πρεβεζάνοι συγγραφείς, πολιτισμός, Πρεβεζάνοι εκπαιδευτικοί, εκπαίδευση and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟ

  1. Ο/Η Φάνης Μπάρκας λέει:

    Γιάννη, να πείτε στον γιατρό κ. Χαράλαμπο Γκούβα, ότι ο μόνος που δεν γνωρίζει τον Λαοκράτη Βάσση είναι αυτός. Γιατί τον ξέρει σχεδόν όλη η Ελλάδα. (Διάβασα το κείμενο το Χαράλαμπου Γκούβα και δεν ξέρω πως να του απαντήσω. Γι’ αυτό σε παρακαλώ να του μεταβιβάσεις αυτό που σου γράφω). Φάνης Μπάρκας

  2. ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κατ αρχήν διαβεβαιώνω εντίμως, ότι ΔΕΝ γνώριζα τον κ. Λαοκράτη (από το λαοκρατία προφανώς) Βάσση μέχρι προχθές. Οι προφορικές πληροφορίες περί αυτού, ήταν λανθασμένες. Ευτυχώς με πληροφόρησε κάπως το διαδίκτυο και πήρα κάποια ιδέα. Και φυσικά τον «γνώρισα» βαθέως εκ της ομιλίας του. Επίσης ουδόλως γνωρίζω τον κ. Θεοφάνη Μπάρκα. Πρώτη φορά τον ακούω. Πάλι από το διαδίκτυο πληροφορήθηκα ότι 99% είναι ο πατέρας του φερέλπιδος βουλευτή της Νομού μας. Πάντως στον κύκλο μου έκανα ένα τέστ: Ρώτησα 10 άτομα άν γνωρίζουν κάποιον Λαοκράτη Βάσση: ΕΝΑΣ μόνο τον ήξερε, ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μου δήλωσε: «είναι ένας συνταξιούχος εκπαιδευτικός που στριφογυρίζει σε όλες τις παρουσιάσεις βιβλίων και κάνει και σχόλια δοκησισοφίας πρός επίδειξιν». Αυτά πρός τό παρόν αξιότιμε σύντροφε Ιωάννη Ρέντζο! Με εκτίμηση, Δρ. Χαράλαμπος Γκούβας

  3. Ο/Η dimosioshoros λέει:

    Λάβαμε και δημοσιεύουμε επιστολή του Γιώργου Σπ. Γιάννου, συντονιστή της εκδήλωσης, που μπορείτε να διαβάστε εδώ. Τοποθετείται λεπτομερώς σε σχέση με το κείμενο του Χάρη Γκούβα.

Σχολιάστε