ΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΜΥΘ…ΙΣΤΟΡΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΙΛΕΛΕ

Είναι ο κόσμος μια σταλιά / δυο δρασκελιές σε μιαν αυλή / γι’ αυτούς που λιώνουν στη δουλειά / και δε χορταίνουν το ψωμί…

Προχθές το βράδυ, 13 Νοεμβρίου 2017, έλαβα μέρος, μαζί με άλλους φίλους, στην παρουσίαση της συλλογής του  εκλεκτού φίλου Δημήτρη Φιλελέ, στο αθηναϊκό κοινό. Τα τελευταία χρόνια είχαμε την ευκαιρία να συναντιόμαστε με το Δημήτρη στην Πρέβεζα.  Τα σπίτια μας είναι διπλά δίπλα. Μερικά μέτρα πιο κάτω από το σπίτι του ποιητή της Πρέβεζας, εκεί που έμεινε ο Κώστας Καρυωτάκης. Γι’ αυτό αρχίζοντας  έκανα και την ευχή να γινόταν και μια συνάντηση στην πόλη μας με τους ποιητές της πόλης και της περιφέρειάς της.

Αισθάνομαι, διαβάζοντας τους στίχους του Δημήτρη Φιλελέ, να βρίσκομαι αντιμέτωπος με μια γενεαλογία αγωνιστικής γραφής και μια ευγένεια κοινωνικής ευαισθησίας. Γι΄ αυτό οι στίχοι του με πείθουν. Έχουν ιστορία. Έχουν ποιητικό ιστορικό. Περιέχουν όμως και φανερή έμπνευση που προέρχεται από τη σύγχρονη κοινωνική συμβαντολογία.

Το ποιητικό του ιστορικό αναγεννά στίχους, όπως ο ίδιος το επιθυμεί και το εκδηλώνει θαρραλέα, ώστε να μας φέρνουν στο νου ακούσματα από μεγάλους δικούς μας ποιητές των προηγούμενων γενεών και την εποχή τους. Και βέβαια δεν παραλείπει να συνταιριάζει κριτικά όλα όσα βλέπει γύρω του και που ζει ανάμεσά τους.

Η έμπνευσή του είναι πρωτογενής από την ίδια τη ζωή αλλά και πόσο εξ ανακλάσεως από τη ζωή του πνεύματος, σε αυτή που και αυτός συμμετέχει ενεργά, κύρια με την ιδιότητα του δασκάλου που μοιραζόμαστε. Όσο για τις λέξεις του, αυτές αναδύονται εκεί που πρέπει. Για μερικές, θα άρθρωνα το μεγάλο λόγο, πως έγιναν για να μπουν στο στίχο του και να υπηρετήσουν τη ρίμα του. Ευχόμαστε οι στίχοι του να φτάσουν στην καρδιά του λαού μας.

Μπορείτε να διαβάστε εδώ την εισήγησή μου και να δείτε και περικοπές από την ποιητική του κατάθεση.

This entry was posted in πρεβεζάνοι ποιητές, ποίηση, πολεογραφία, Ιστορία, Ιαπωνία and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to ΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΜΥΘ…ΙΣΤΟΡΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΙΛΕΛΕ

  1. Ο/Η dimitrisfileles λέει:

    Δάσκαλέ μου αγαπημένε, δημοσίως σ’ ευχαριστώ για όσα μου προσέφερες στο μακρινό «τότε» που, να ξέρεις, λειτουργούν μέχρι σήμερα!!! Σε ανασημοσιεύω!!!

  2. Ο/Η Ioannis Rentzos λέει:

    Θα ανεβάσουμε και τη φετινή συλλογή.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s