ΚΤΕΛ ΠΡΕΒΕΖΑΣ – ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

Είναι ίσως η στιγμή να επαναφέρουμε την ανθρωπιά στο ταξίδι.

[Συμβάλλουμε στην παρούσα διαμάχη των ΚΤΕΛ με το παρόν κείμενό μας με θέσεις για τη δημόσια κινητικότητα, ενώ ταυτόχρονα 1) εκφράζουμε την ευχαριστία μας για τα ασφαλή ταξίδια που μας έχουν προσφέρει 2) διατρανώνουμε την πεποίθηση πως αυτή η διαμάχη αποτελεί αγώνα για καλύτερες λαϊκές συγκοινωνίες και 3) θέτουμε τις δυνάμεις μας στη διάθεση των εργαζομένων της περιφέρειάς μας].

Η σύγχρονη χερσαία δημόσια κινητικότητα στηρίζεται στη χώρα μας στο λεωφορείο. Το λεωφορείο αποτελεί, προς το παρόν, αυτό που στην Ευρώπη (και εν μέρει στην Ελλάδα) υπήρξε το τρένο για αιώνες. Οφείλουμε συνεπώς να εξετάζουμε σε κάθε φάση την καλύτερη αξιοποίησή του ως μέσου άνετης, πολιτισμένης και φιλάνθρωπης μεταφοράς και όχι μιας κατάστασης «αχρείαστο να είναι», «ταξίδι είναι θα περάσει». Το πολύωρο ταξίδι, π.χ., προς την Αθήνα, που ξεπερνά με τη μεγάλη διάρκεια του οποιαδήποτε ενδο-ευρωπαϊκή αεροπορική σύνδεση, μας επιβάλλει να κάνουμε συγκρίσεις του λεωφορείου με τον «μεγάλο αδελφό» του, το αεροπλάνο, και με το τρένο, και να αντλήσουμε επιχειρήματα και προτάσεις ακόμα και από τις αντίστοιχες αεροπορικές και σιδηροδρομικές πρακτικές.

Στόχος μας είναι να αποτελέσει η τόσο «μακρινή» και «περιφερειακή» μας Πρέβεζα κεντρική ιδέα και οργανωτικό πρότυπο των πανελληνίων δια των λεωφορείων (ΚΤΕΛ) συγκοινωνιών, των οποίων το κύριο μειονέκτημα έγκειται στο γεγονός της απουσίας αξιόπιστης δικτύωσης. Πώς μπορεί, για παράδειγμα, να φτάσει κανείς προγραμματισμένα στο όχι τόσο εξωτικό και καθόλου μακρινό Αγρίνιο; Έχει ο πρεβεζάνος το δικαίωμα και τη δυνατότητα να εξασφαλίσει άνετη θέση και άμεση ανταπόκριση για το Αγρίνιο, όπως αν θα ήθελε, ευρισκόμενος στην Πρέβεζα ή τη Μόσχα ή τη Μελβούρνη, να προγραμματίσει ταξίδι από το χωριό του Άι-Βασίλη στη Φινλανδία σε κάποιο άλλο φιλανδέζικο χωριό; Αλήθεια, ποιος Πρεβεζάνος, στο «μουγκό» ταξίδι με το λεωφορείο, μπορεί να πει «γνώρισα αυτόν ή κάποιον στο ταξίδι»; Είναι ίσως η στιγμή να επαναφέρουμε την ανθρωπιά στο ταξίδι.

Διαβάστε όλο το κείμενό μας με θέσεις για τη δημόσια κινητικότητα.

This entry was posted in πεζός, αυτοκίνητο, κινητικότητα and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε